Veileder: Å ha kattunge
Oppdatert: 29. juli 2024
Når du anskaffer deg et nytt dyr er det viktig å lese seg opp og være godt forberedt for å kunne gi dyret det beste og unngå gjøre kjipe feil. Dette gjelder også når man skal skaffe seg en kattunge. Selv om mange tar for gitt at vi vet hva katter behøver og hvordan man skal stelle riktig med dem, har de fleste veldig mye å lære. Her er det viktigste du trenger å vite for å gi katten din en god start på livet!
Viktig før anskaffelse
Kattungen skal være minst 12 uker før den flytter fra mor og søsken. De første to månedene dier kattungene og trenger mors nærhet. De siste fire ukene med mor og søsken er ekstremt viktige for at de skal få muligheten til å lære riktig sosial atferd.
En kattunge er et lite barn og skal behandles deretter. Det betyr at katten skal passer godt på, kun holdes inne, få leke og teste grenser, spise sunn kattungemat for å få nok og riktig næring, gies vaksiner og følges opp helsemessig, ha gode rutiner og alltid beskyttes mot farer de selv ikke trenger å forstå.
Kattunger vokser fort. Ikke forvent at de er små så lenge. De blir voksne i løpet av ett år. Skaff deg derfor ikke en kattunge hvis du kun liker kattunger og ikke voksne katter. Katter kan leve i over 20 år og har ikke godt av å måtte flytte rundt til ulik hjem.
Det er dyrt å ha en kattunge. Pusen behøver ikke bare mat, do, sand og leker. De skal også ha ormekurer jevnlig, vaksineres, kastreres og ID-merkes, hvis du ønsker å gi katten din en så bra helse og fremtid som mulig, selvfølgelig. Dessuten burde du forsikre kattungen slik at du er hjulpet mot store, uforutsette dyrlegeregninger om pus skulle bli akutt syk eller skadet. Det kan skje ALLE. Husk at katter behøver årlige helsesjekker og preventiv behandling mot sykdommer og plager.
Oppdragelse
Å oppdrag en kattunge kan ikke sammenlignes med å ha en voksen katt. Kattungers uendelige energi og nysgjerrighet gjør at de krever mye tid og energi av deg. Den behøver mye oppmerksomhet og å leke med deg for å bli trygg og sosialisert, men også tett overvåkning for å unngå at de havner i farlige situasjoner. Selv om kattunger er bedårende og herlige, kan de også være slitsomme og flinke til å teste tålmodigheten din. Husk at alt dette hører med i kattungetiden og at disse månedene går fort. Ta vare på og nyt dem!
Kattunge-sikre hjemmet
For at kattungelivet hjemmet skal bli så trygt som mulig burde du gjøre noen forberedelser før kattungen kommer. Gå fra rom til rom og prøv å se det for deg fra en kattunges øyne, og bruk din egen forståelse for å skjønne hvor d må gjøres tilpasninger.
Steng vinduer, ventiler og andre åpninger katten ikke må komme seg inn i
Fjern strømkilder som kan gi støt, ledninger katten kan bite på (som mobilladere, øretelefoner m.m.)
Rydd vekk tråder og småting katten kan finne på å spise og kveles av
Fjern skarpe gjenstander katten kan skade seg på, som kroker, spikere o.l.
En skånsom start
Det er utrolig viktig at kattungen får en god og skånsom start. Å flytte i fra alt en kjenner er skummelt for alle, men ekstra overveldende for katter som har så sterke sanser. Dette blir jo også (kanskje) kattungens første tid på egenhånd uten mor og søsken, så det er en enorm overgang. Les her for hvordan du gir katten den beste starten. HUSK: Hvis du har andre dyr fra før av MÅ du introdusere dem riktig. Gå til denne siden for å finne veilederen du trenger.
Handleliste
Disse tingene må du handle inn før du skal skaffe deg en kattunge:
Transportbur i hardplast. Ikke kjøp stoffbur. Det er ikke sikkert eller trygt nok å frakte katten i og kan revne eller slites opp sånn at katten kommer seg ut.
Kvalitetsfôr beregnet på kattunger (kan kjøpes på dyreklinikk og dyrebutikk - IKKE mat fra Coop, Rema o.l..)
Bestill dyrlegetime for kastrering, chip og vaksine + resept på ormekur. Hvis du ikke har adoptert burde du ordne dette så fort som mulig. Adopterte katter har vanligvis allerede blitt behandlet.
Mat- og vannskål/drikkefontene. Helst noen som er litt romslige og ikke for dype og de burde ha hver sine plasseringer unna hverandre.
Kattedo. Helst to stk, fordi katter er renslige dyr som gjerne ønsker ett do til hvert "ærend".
Kattesand. Her finnes det utallige, ulike varianter!
Kattesandspade.
Klorestativ. Et med litt høyde på faller oftest i smak.
Grov kattebørste. Venn på kattungen pelsstell fra starten av og gjør det til en del av kosen.
Katteleker.
Forsikring anbefales. Du må aldri være naiv og tro at du ikke vil ha uforutsette utgifter med katten din. Alle katter kan bli syke eller skade seg - også se som er innekatter. Dyrleger gir vanligvis ikke ut faktura, så de vil at du betaler på dagen. Da er det kjipt om du kommer i en situasjon hvor du ikke har råd til behandlingen og kun har råd til avliving.
Riktig næring
Det er viktig at kattungen får mat som er formulert for dem. Kattunger skal spise et fôr som har mye kalorier, proteiner og som er lettfordøyelig. Katter kan ikke spise hundemat da det ikke inneholder det katter behøver for å holde seg friske. De skal heller ikke leve på menneskemat da det er tilsatt bl.a. krydder og salt som er farlig for katter. Etterhvert som kattungen vokser må du tilpasse dietten. En dyreklinikk eller dyrebutikk kan hjelpe deg å velge.
3-6 måneder: I denne alderen vokser kattungen fort og behøver derfor nok kalorier. Det er best at maten står fremme hele tiden, så kattungen kan spise når den behøver det.
6-9 måneder: Nå er det på tide å bytte til et kattungefôr som er beregnet denne alderen. Her trenger kattungen litt mindre kalorier da den vokser litt saktere.
9-12 måneder Nå burde du ha kastrert katten, fordi det burde gjøres før de er kjønnsmodne (mellom 5.-8. måneds alder). Når katten er 1 år kan den begynne å spise mat som er beregnet på voksne katter. Pass på at fôret har tatt hensyn til kastrerte katter ("neutered"/"sterilised"). Det er på tide at du begynner å følge med på kattens vekt og sørge for at du ikke overfôrer. Overvekt hos katter er et vanlig problem som kan gi helseproblemer.
Drikke
Katten skal alltid ha tilgang til friskt og rent vann. Mange katter drikker lite fordi de er ørkendyr og har ikke så stor tørst, men det er sunt for dem å drikke litt mer. En god måte å gjøre det på er å investere i en drikkefontene for katt. Da sirkuleres, renses og holdes vannet i bevegelse, som stimulerer katten til å drikke. Du må ikke gi katten melk, fløte eller andre melkeprodukter. Selv om du kanskje har hørt at katter liker det, er det ikke bra for dem. De vil få vondt i magen og diarè fordi de er laktoseintollerante. Ingen katt har noengang behov for melk (annet enn sin kattemors morsmelk når de er små).
Do-trening
Vanligvis lærer kattunger seg å gå på do i kassen mens de fortsatt er med kattemor og søsknene sine. Når kattungen kommer til et nytt hjem må du vise den kassen med en gang og gjerne et par ganger til det første døgnet eller to, så du vet pusen er sikker på hvor do er. Husk å oppmuntre og belønn pusungen de første gangene den har vært på do i kassen sin hos deg. Vi minner om at det er lurt å ha flere kattedo, fordi mange katter liker å tisse i èn og bæsje i en annen. Det er også viktig at kattedoet ikke er for langt unna, så om du har stort hus kan det være greit å ha et do i hver etasje pus oppholder seg i.
Sosialisering
Sosialisering er ekstremt viktig det første året av kattens liv. En godt sosialisert katt vil ha et bedre grunnlag for trygghet og selvtillit gjennom livet. Tilvenning
Det er i tiden kattene er små at det er best å venne dem til nye ting. F.eks som å være i bur og bil, ha på seg sele (for trygge uteturer når de blir eldre), kamming og pelsstell, tannpuss, og å bli trygg på andre dyr, mennesker og miljø. Husk at alt nytt kan være veldig skummelt og overveldende, så vær alltid skånsom, forsiktig og introduser alt nytt gradvis. Husk å ta forhåndsregler og trøst, oppmuntring og muligheten for å at pus kan trekke seg tilbake til trygghet er ekstremt viktig. Kattunger er ekstremt nysgjerrige og noen ganger kan denne sansen overkjøre frykten. Det betyr at du uansett må være forsiktig, til stede og passe godt på når pusungen utforsker noe/noen nytt.
Lek mye
Kattunger behøver å leke mye for å få ut energien sin. Dette hjelper også dere å knytte et bånd og får i gang blodsirkulasjonen til katten som er sunt for kroppens utvikling. Sett av tid til lek så ofte du kan hver dag, selv om kattungen er flink til å leke alene. At du leker mye med katten sørger også for at den blir trøttere og roligere på natten når du vil sove.
Tren katten
Katter er veldig smarte dyr og er oftest mottakelige for å lære nye ting. De er dessuten rutinedyr, så gjør du noe positivt til en rutine kan du raskt se at de lærer seg det. De er til og med kjent for å vite akkurat når på døgnet den rutinen skal skje.
Søvn
Kattunger sover mellom 16-20 timer om dagen, derfor er det viktig at de har et komfortabelt sted å sove. Hvis du ønsker at kattungen skal sove med deg må du også være åpen for å ha kattedoet i nærheten. Hvis du ikke vil det er det best at du ordner et sted hvor pusungen er på natten hvor den har alt den trenger og føler seg trygg. Da slipper du å bli vekket at at noen jakter på tærne dine eller mjauer etter oppmerksomhet. Etterhvert lærer katten at natten er sovetid og at du ikke føyer deg når den prøver å holde deg våken på natta. Nok en gang så er klare rutiner det beste!
Veterinærbesøk
Dersom kattungen aldri har vært sjekket av en veterinær burde du få dette gjort i løpet av den første uka. Under det første besøket burde du be om ormekur og vaksine. Har du adoptert kattungen fra en organisasjon skal kattungen ha fått dette på forhånd, men sjekk det ut for sikkerhets skyld da alle praktiserer forskjellig. Snakk med dyrlegen om når neste vaksine burde settes og når det er tid for kastrering. Utnytt også å spør veterinæren om andre ting du lurer på. Våre veterinærer (og de aller fleste kompetente fagfolk) anbefaler:
Grunnvaksinering så tidlig som mulig (fra 8 ukers alder)
Årlig vaksineboost med helsesjekk
Forebygging av tannproblemer
Kastrering så tidlig som mulig
Ormekurer ved behov
Kvalitetsfôr tilpasset kattens alder og helsesituasjon
Forsikring
Vanlige spørsmål:
Når kan kattungen kastreres? = Avhengig av hva din dyreklinikk praktiserer, men fra 3-6 måneders alder. Mange norske klinikker krevet at katten er 2 kilo innen kastrering.
Når kan jeg begynne å ta med katten ut? = Katter får ikke stedsans før de er rundt 12 måneder gamle. Vent derfor til dette før du begynner å tenke på å ta med katten utendørs. Det er ekstremt viktig at kattungen også er kastrert, vaksinert og ID-merket først, slik at den er tryggere mot farlige ting, andre dyr, forhindrer hjemløshet og kan gjenforenes med deg om den forsvinner og plukkes opp av andre. Skaff en hundesele i en størrelse som passer katten (disse er sikrere enn katteseler) og begynn å tren med den på inne. Når kattungen er 1 år (og så lenge det ikke er vinter, snø og kaldt) kan dere begynne å gå ut sammen. Husk da å ta det rolig og gradvis. Ha med noe godt og vær alltid i nærheten. Husk at du burde ikke ha med katten ut dette, ikke engang på verandaen fordi det gir trigger kattungens nysgjerrighet så mye at den vil mase på deg om å få ut alt for tidlig.
Når forandrer kattens øyefarge seg? = Pigmenteringen starter fra 8 ukers alder. Når kattungen er 4 måneder vil den ha fått øyefargen den kommer til å ha resten av livet.
Når slutter katten å vokse? = Kattungen vil hovedsakelig vokse mye det første året og kalles voksen fra 1 års alder. Men du vil også merke en mental utvikling helt frem til katten er 2-3 år gammel.
Hvordan vet jeg hvilken rase katten min er? = Dersom du ikke har kjøpt kattungen din fra en oppdretter av rasekatt som har stamtavle, er kattungen din en huskatt. Huskatter er det som også kalles "blandingskatt", "eventyrblanding", "gatemix" o.l. Katter som kommer i utallige farger, fasonger, mønstre og størrelse. Du har ingen rasekatt uten at du har papirer fra oppdretter på det. Katter flest som du skaffer på privat marked eller via organisasjon er også 98% av tiden blandingskatter og selv om de kan ha trekk som minner om ulike raser, er dette ikke noe bevis for at katten har raseslektninger (noe som også er svært usannsynlig).
Når blir katten kjønnsmoden? = Katter blir kjønnsmodne mens de er bare 4-8 mnd. Det betyr at de er barn som kan få barn. Dette er en av grunnene til hvorfor det er så ekstremt viktig å kastrere dem tidlig. Katter som blir foreldre for tidlig blir sjelden funksjonelle mødre og det er også en stor helsemessig risiko for dem å føde. De er ikke ferdigutviklet selv og har ikke alle instinkter og sanser på plass for å kunne gjøre sin jobb som kattemor. Dessuten er det så mange katter som trenger hjem allerede at å sette enda flere til verden betyr at færre får et godt liv. Det beste for både katten din OG andre katter er kastrering. PS: Det er TULL at hunnkatter "trenger" et kull før kastrering. Det har ingen verken helsemessig eller mental fordel for katten.
vi har en skilsmissekatt som har fulgt jentene annenhver uke hos mor og far.Nå venter hun kattunger.Kan vi fortsatt gjøre dette sammen med kattungene?