Våre beste triks for å medisinere katter
Oppdatert: 29. jul.
Skjønner du ikke hvordan i all verden du skal få i katten din medisiner eller mat? Fortvil ikke. Vi har flere gode råd og triks!
Nøkkelen til å gjøre dette til en så enkel oppgave som mulig, er å få gitt medisinen uten at katten forstår det. En god måte er å starte på er ved å innføre ei rutine som katten din assosierer med noe positivt. Det er lurt å være taktisk i stedet for å tilby utallige antall varianter, fordi katten har da allerede skjønt at du prøver på noe. Det hjelper ikke å pakke medisinen inn i noe godt om det er feil produkt å kamuflere med, for da kan det i verste fall gjøre smaken enda mer fremtredende. Det nytter heller ikke at du dilter stresset rundt etter katten. De leser energien vår kjempegodt og vil unngå deg om de føler du har en mistenkelig plan.
Katter elsker rutiner
Første bud er å innarbeide en positiv rutine med katten. Dette må skje til fast tid hver dag. Da vil katten fort glede seg til dette og være mye mer medgjørlig.
Katter kan være vanvittig vanskelige å ha med å gjøre når de skal medisineres. Oftest er det fordi mange katter forstår at du prøver å få dem til å gjøre noe de egentlig ikke vil. De merker fort når du oppfører deg litt annerledes enn vanlig og om du er mer snikete, vár eller stirrer mer enn vanlig. De leser kroppsspråket og energien din bedre enn du tror og det er derfor de gjør seg så vanskelige. Men fortvil ikke enda! Gjennom en årrekke nå har vi opparbeidet vårt erfaring med katter av de fleste slag, og 99% av dem klarer vi å medisinere og mate på ett eller annet vis. Du må bare være målrettet og ikke gi deg. Katter er sta, men du må være staere til dere kommer over kneika.
Viktig før du starter:
Sjekk alltid ut på forhånd om medisinen kan gies med mat. Dette vet veterinær, men du kan også sjekke pakningsvedlegget.
Ikke gi en helt ny medisin til en katt uten at du skal være tilstede etterpå og kan følge med katten i tilfelle bivirkninger.
Vær klar over at å knuse tabletter for å blande det inn i noe vått kan forsterke den vonde smaken, så det trenger ikke å fungere med alle typer.
Ikke gjør feilen med å bruke for mye mat å blande medisinen i. Selv om du tenker at det gjemmer smaken bedre å bruke mye, kan det være vanskelig å få katten til å spise absolutt alt. Start med en liten mengde og topp gjerne med noe rent og ublandet.
Aldri gi medisiner som ikke er beregnet på katten din. Du må f.eks aldri gi hunde- eller menneskemedisin til en katt hvis ikke det er klarert med dyrlege på forhånd.
Vær sikker på at du gir riktig dosering. Overmedisinering kan være farlig.
Les pakningsvedlegget før du gir medisinen. Det kan stå viktig informasjon der som kan være avgjørende for hvordan eller når du gir medisinen.
Er du usikker på det er greit å blande medisinen med noe spiselig, spør veterinær.
Unngå menneskemat som kamuflasje. Dette kan gjøre katten dårligere. Ost, leverpostei osv. inneholder mye salt og krydder som katter ikke har godt av, spesielt gjelder det de med nyre- og leverproblemer.
Unngå å bruke fysisk tvang på katten. Det kan bryte tilliten katten har til deg og føre til at katten er anspent rundt deg. Det kan også gjøre at katten ikke vil spise noe du tilbyr.
Ikke stirr på katten. Vær rolig og lat som at du fokuserer på noe helt annet mens du venter på at katten tar medisinen sin.
Praktisk utstyr som er greit å ha:
Mortel for å knuse tabletter med, evt. tablettknuser
Tablettdeler
Engangssprøyter i ulike størrelser (selges på apotek)
Skåler eller fat uten høye kanter. Sett det gjerne på en forhøyning. Det er mer behagelig for katten å spise fra skåler man ikke må bøye seg så langt ned for.
Ulike typer medisiner:
Tabletter (kan ofte deles eller knuses for å administreres lettere)
Kapsler (kan ofte skrus eller klippes opp for å helle ut innhold)
Mikstur (flytende medisin)
Dråper (til øyne eller ører)
Spot-on (vanligvis parasittmiddel)
Spray (oftest for ører)
Kamuflasje for tabletter:
Royal Canin pill assist (veterinær, apotek)
Biofarm Easy pill
Vitakraft Yums (Europris, Zooplus.no)
Vitakraft Liquid Snacks (Europris, Zooplus.no)
Vitakraft Choupette (Europris, Zooplus.no)
Vitakraft Sticks (kjenn på pakken om de er myke nok) (Europris, Zooplus.no)
My Star mousse (Zooplus.no)
Aptus Recovery paste (apotek, veterinær, dyrenettbutikker)
Evt. brunost (kun om ikke annet funker)
Kamuflasje for flytende medisin:
Vitakraft liquid snacks (evt. Miamor, My Star o.l.)
Kattedrikker, som Miamor drink (evt. Cosma eller Kattovit)
Våtfôr med mousse-konsistens (My Star, Royal Canin Recovery, Hills a/d o.l)
ProPlan Hydra Care
Annen god kamuflasje/topping:
Pulver som FortiFlora eller Taste Explosion (veterinær, dyrenettbutikker, hunde-sport.no)
Liquid snacks kan også brukes som topping for å få katten til å smake på noe.
Hvor finner du alt dette?
Det er veldig enkelt å Google seg frem til hvor du får kjøpt de ulike tingene. De finnes på ulike nettbutikker, fysiske dyrebutikker eller hos dyreklinikker. Vi har ikke lagt ved så mange lenker fordi vi kan ikke love at enhver butikk alltid vil ha produktet inne.
Spot-on
Spot-on-medisiner er vanligvis parasittmidler, og disse skal påføres på nakkepartiet. Det er viktig at du velger et sted som er høyt nok oppe på nakken til at katten ikke klarer å nå det. Ta på deg engangshansker, da middelet er sterkt. Del pelsen med fingrene til du ser huden, hell på middelet og gni det inn i huden så det ikke renner ned på siden. Følg med på at katten ikke får noen akutte reaksjoner eller sår i ettertid.
Øyebehandling
Dersom katten er håndterlig, kan den holdes slik at man kan holde opp øyet og dryppe. Kanskje trenger du en hjelper til å holde katten om du har. Evt. kan du sette deg skrevs over katten på gulvet, holde den fast med lårene og bruke en hånd til å holde opp hodet og øyne, og den andre til å dryppe med. Det er ikke kjempepraktisk, men pleier å gå.
Er katten uhåndterlig er nok det lettest å ha katten i et oppbevaringsbur under behandlingen. Da har du mer kontroll på katten og begrenser at den kan løpe omkring og unngå deg.
Må du rense øyne, kreves det at du klarer å holde katten på et vis, fordi du må holde på øyet med to finger (over og under), helle på produktet med den andre hånden og bruke de andre fingrene til å knipe sammen øyelokkene for å få produktet til å gå inn i øyet. Du må ikke la katten riste det av seg. Tørk forsiktig bort overflødig produkt og evt. avfall fra øyet med bomullspads. ALLTID belønn katten etter behandlingen. Katter lever i øyeblikket, så de glemmer fort om du oppmuntrer dem raskt.
Ørebehandling
Er katten håndterlig kan du gjøre lignende som nevnt med øyebehandlingen; Holde katten og dryppe/påføre. Med ører kan du også prøve å kamuflere påføringen mens du koser med katten. Du kan også prøve å distrahere katten med noe godt, men den kan da skvette og løpe sin vei. Det beste er om du får på medisinen mens du har fysisk kontroll på katten. Om katten blir misfornøyd, belønn den med noe godt med én gang etter behandlingen er fullført.
Comments