Tips for å forstå og kommunisere med katten
Oppdatert: 6. okt. 2021
Katter og mennesker snakker to forskjellige språk, men man kan lære seg å forstå og kommunisere med hverandre bedre. Dess mer dere forstår hverandre, jo sterkere blir båndet mellom deg og katten din. Ta en titt på disse enkle metodene å kommunisere med katten din på språket dens. Det vil katten sette pris på og du vil følge du får formidlet det du vil og forstår bedre hva du får tilbake.
1. Ikke stirr
Stirrer du kan katten din bli fornærmet. De synes det er frekt å bli stirret på! Gjør ikke du? Katter stirrer av mange grunner. De kan stirre ut i rommet, fortapt i sine tanker, de stirrer på ting de vil fange, stirrer når en matskål ikke er full nok eller om de ikke er fornøyd med maten, og de stirrer om de ser noe interessant eller føler seg truet. Store øyne med smale pupiller viser nysgjerrighet, men blir pupillene runde og katten stirre kan katten være svært misfornøyd med noe.
Katter bryr seg ikke om å blunke selv om de har direkte øyekontakt med noen. I det ville stirrer de uten å blunke for å signalisere truende intensjoner, så katter misforstå stirringen vår med å tenke at vi forteller dem at vi har et problem. Når vi tilbringer mer tid med kattene våre, begynner vi imidlertid å forstå hverandres signaler bedre. Det som en gang kunne tolkes som en stirrekamp blir bare vanlig mellom katt og menneske.
2. Blink sakte for din pelskling
Ulike typer øyekontakt betyr ulike ting. Dersom katten din sender deg lange blikk mens den blunker sakte, er det en måte å vise kjærlighet på. Du kan si det er en av kattens måter å si at h*n er glad i deg på. Pust avslappet, tenk på hvor glad du er i katten din og blink sakte tilbake! Dersom du kommuniserer på denne måten med en katt som ikke enda er helt tam, vil sakte blunk bety at katten føler seg sårbar i fht. deg. Altså, at katten fortsatt er usikker, men nå tør å innrømme at den skjønner du ikke er så farlig at den må stirre konstant på deg.
3. Prat med katten din
Katteelskere er ikke redde for å snakke med kattene sine. Vi tør gjerne å innrømme at pratene vi har med kattene våre er våre favorittsamtaler. Om kattene svarer vokalt eller ikke varierer fra katt til katt, men noen katter blir påvirket til å prate om eieren prater mye til den. Visste du at en katts vokale rekkevidde sitter nesten to oktaver høyere enn menneskelig toneleie? Så ja, det er mer behagelig for katten at du prater til den med lys og myk stemme. Sammenlignet med dype stemmer som kan minne om katteknurr så minner heller lys snakking om kattenes egne glade mjau og lyder. En annen grunn til at katten liker den lyse stemmen din bedre er at du har en mer varsom og varm energi når du prater lyst og forsiktig.
Det er ikke noe nytt at katter har god hørsel og de kan faktisk høre mange oktaver høyere enn oss også. Som jegere er de spesielt innstilt på å lytte etter mus, fugler og lignende byttedyr, og disse dyrene kommuniserer jo nettopp i veldig høye oktaver. Det finnes faktisk en studie som viser at katter lystrer navnene sine bedre om de hører dem fra en lys stemme. Det kan også være noe i at katter er mer lydhøre for navn som ender ned en lang "i"-lyd .
4. Ikke rør magen!
Det er sjelden katter liker magekos og selv om den viser deg magen betyr ikke det at du er trygg fra klor og bitt. At katten ruller over på rugg og legger frem magen er bare en måte å vise deg at den føler seg trygg på deg. Årsaken til at mange ikke liker å bli berørt på magen er fordi de er svært sårbare der. Hadde de blitt angrepet på magen under en slosskamp kunne de blitt alvorlig skadet. Kattene har tynn hud og like innenfor ligger mange sårbare organer. En del katter er også kilne på magen.
Om du har en katt som liker magekos er det fint, men vær svært forsiktig med å prøve deg med kos på magen til en katt du ikke kjenner så godt. Begynn med brystpartiet og beveg deg såvidt ned om katten tillater det, men følg med på kroppsspråket for negative reaksjoner, som flate ører, store øyne og anspenthet.
5. Kraften bak maling
Vitenskapen bak maling er ikke helt knekt enda og man lærer stadig mer og mer. Men det vi så langt vet er at maling betyr forskjellige ting. Maling begynner først som en måte å knytte bånd mellom mor og kattunge på. Vi kjenner også til at katter som er komfortable, glade og som trives kan male. Men katter kan også slå på motoren når de er syke eller skadede. Det er både en mekanisme for å trøste og berolige seg selv og hjelper dem å heles fortere og roe smerter. Kanskje kan de hjelpe seg selv å redde livet med denne fantastiske mekanismen de har.
Og hva er koseligere og mer avslappende enn å høre på en katt som maler stødig og lykkelig? Det er også litt terapi for oss å høre og kjenne denne herlige brummingen. Maling er altså bra for katten og bra for oss!
6. La den kna
Har du opplevd at katten står i fanget ditt eller på et pledd og "knar deig"? Det kan være irriterende og vondt om klørne deres stikker oss, men du bør la katten få kna når den vil det. Katten begynner først med knaing når den er liten kattunge og ligger inntil mors mage og dier. Men den drikker, knar den på mors mage for å stimulere melk i å komme ut. Når kattungen gjør dette føler den seg avslappet og trygg. Når katter vokser til kan de fortsatt holde på disse tendensene for å vise deg - menneskemor/-far den samme tilfredsheten. Så når katten slipper klørne inn i klærne eller pleddet ditt betyr det at den føler seg så trygg og lykkelig som den kan, og potene tråkker rytmisk i hengivenhet til deg. Synes du det er vondt når katten knar, legg et teppe mellom dere så slipper du at katten stikker deg med klørne sine. Det hjelper også å klippe klørne innimellom dersom de er for lange og skarpe, men pass på at du bare klipper tuppen av kloa.
Hodedult = klem
Er det ikke herlig når katten dulter hodet borti deg? Det kan få en katteelsker til å smelte og det betyr heldigvis også at katten også føler på kjærligheten mellom dere! Dette er en veldig respektfull måte å vise et annet dyr eller menneske hengivenhet på. Møter du katten for en hodedult viser du katten at du forstår språket dens og føler det samme. Dette er en flott måte å vise katten at du er glad i den på!
8. Lytt til halens språk
Kattens hale er viktig for å fortelle hvilket humør katten er i og det lønner seg å lære seg hva bevegelsene betyr. F.eks. så kan det hjelpe deg å forstå tegnene om at katten ønsker å være i fred, så du slipper at katten må si ifra med en dask eller bitt. Lær om kattens halespråk her (kommer).
9. Vær oppmerksom på kattens signaler
Framfor alt annet kommuniserer du best med katten din om å virkelig kjenner ham eller henne. Mens katteelskere gjør sitt beste for å gjenkjenne kattespråk, snakker hver katt med sitt eget "aksent".
Som kattemor eller -far kjenner du katten ditt bedre enn noen. Lær signalene deres og dra til veterinæren når kattens atferd forandrer seg over flere dager. Det kan være tegn på at det ikke bare er humøret som er dårlig, men at det kan være sykdom på ferde.
Hvordan jeg kan forstår nor min katt snaker til meg?