Viktige råd før adopsjon
Oppdatert: 9. aug.
Dette burde du lese før du utvider familien med en ny katt!
Visste du?
Katter kan leve i over 20 år! Skal du ha en katt er det en langtidsforpliktelse og et forhold du skal ha - kanskje lengre enn du tenker å bo der du bor. Privat eller adoptere?
Det er opp til deg. Skaffer du deg katt gjennom privatpersoner ligger det sjelden noen sikkerhet bak ordningen. De har kanskje ikke tatt katten til veterinær på forhånd, ikke gitt ormekur og gir deg kanskje ikke mulighet for å levere tilbake katten om noe ikke skulle fungere. Adopterer du katt fra en organisasjon får du alt dette og mer til av sikkerhet i en skriftlig kontrakt.
Adopsjonsklar katt inkluderer fordeler
Alle våre katter som selges via adopsjon har vært til veterinær for undersøkelser og rutinemessig og nødvendige behandlinger. De holdes også inne i påvente om adopsjon for å unngå at de forsvinner mens de er til salg. De er da godt vant med å gå på kattedo, så du trenger ikke å søke etter "husren" katt. Når katter ikke er husrene er det en beskjed fra katten om at noe er galt, enten at den er stresset/misfornøyd eller syk/smertepåkjent.
Å ha katt er et stort ansvar
Katter trenger mer enn mat og kos. En katt skal ha minst årlige helsesjekker hos veterinær og gjerne være forsikret for å få tilstrekkelig behandling når nødvendig. Ikke undervurder hvor kostbart det er å forsørge en katt. Helsehjelp for dyr blir stadig dyrere og det samme gjelder mat og utstyr.
Katter skal spise KATTEmat
og ikke bare hva som helst av kattemat. For å forebygge sykdommer og gi katten din et så godt kosthold som mulig må du velge kattemat som er beregnet på DIN katt. Se her. Katter kan ikke leve på hundemat eller menneskers middagsrester. De skal ikke ha menneskemat i det hele tatt. Kokt fisk og kjøtt (uten salt, smør eller krydder) er fint å gi. Du burde faktisk vurdere sterkt å råfôre katten, da det den nærmest biologiske riktige måten å fôre dem på. Det vil hjelpe å holde katten frisk og i en sunn vekt.
Har du dyr fra før av?
Vurder nøye om andre kjæledyr vil takle en ny katt i huset og sett deg inni hvordan du introduserer dem. Du må IKKE bare sette dem sammen og la dem "finne ut av det selv". Det er IKKE greit. Ta også hensyn til at eldre dyr ikke trives med svært unge dyr, så det vil ikke gjøre den eldste katten din noe godt å skaffe en kattunge. Her finner du en guide til hvordan introdusere ukjente dyr til hverandre
Aldri slipp ut kattene for tidlig
Slipp ikke ut katten for tidlig! Da kan du forvente at den ikke kommer tilbake. De må være helt husvarme og knyttet til deg for å komme hjem igjen. Kattunger må bære 12 mnd. og kastrert, vaksinert og chippet først, mens voksne bør holdes inne i minst 6-8 uker før de får gå ut.
Innfør viktige regler og rutiner tidlig
Å lære katten regler og rutiner tidlig er viktig for å unngå at den får dårlige vaner. Katter må lære å forbinde ting med noe positivt eller negativt. Det er slik de blir veloppdratt. Men du må aldri være slem. Korte og konsiste beskjeder er mest effektivt og belønn katten når den gjør det bra.
Katter fryser
Husk at katter ikke er nordiske dyr. De har ingenting ute på vinteren å gjøre da pelsen deres er laget for å stenge ut varmen for overoppheting. Voksne katter kan faktisk fryse ihjel ved -5 grader og varmere. Kattunger er enda skjørere. Pass på at katten har mulighet til å komme seg inn når den vil igjen om den er ute når det er kaldt.
Innekatt eller gi utemuligheter?
Du må ikke på død og liv slippe ut katten. Det er ingenting naturlig med at katter ferdes fritt utendørs her i Norden. Katter ble innført i Norge for mange år siden, men har ikke vært kjæledyr så lenge. De er derfor dårlig tilpasset vår fauna. Det finnes enkle måter å tilrettelegge for et stimulerende og godt inneliv for katter. Du kan også vurdere om du får til å lage en sikret lufting. Sjekk ut artiklene våre for gode råd og inspirasjon. Kattifisering av hjemmet: https://www.potesporihjertet.no/single-post/kattifiser-hjemmet-ditt Trygge utemuligheter: https://www.potesporihjertet.no/single-post/tips-til-trygge-utemuligheter-for-innekatter
Ta hensyn
Multidyrehold krever godt forarbeid og ikke alle passer sammen. For at dyr skal trives og leve godt sammen, kreves det et godt forarbeid. Det innebærer både at dyrene er godt matchet og at de introduseres på en trygg og hensynsfull måte (dette har vi veiledere for.)
Har du en eldre katt fra før av? Tenk deg godt om.
Når katten begynner å bli eldre og roligere, ønsker mange eiere seg en katt til - ofte en kattunge. Dette er sjelden en god idé. Eldre katter trenger mer ro og tilrettelegging enn yngre, og da er mer sensitive for stress kan dette få helsemessige følger. En godt voksen katt ønsker sjelden å måtte dele hjemmet sitt med en ny katt, med mindre den har vært godt vant med det fra før. Vi anbefaler deg derfor å la katten din få være enekatt resten av livet og vente med anskaffelse av en ny til senere. Kos dere sammen i denne fine "pensjonist-tiden".
Kattunge sammen med eldre katt?
Mange tenker at den voksne katten deres lettere vil akseptere en ung katt, men dette ofte ikke. Alle fremmede katter kan reagere negativt på hverandre om de ikke introduseres riktig. Det gjelder også om man tar en kattunge hjem. Husk at når du har to katter i ulike livsfaser så har de ingenting til felles. Kattungen ser på hele verden som en lekeplass, har masse energi og mangler en del sosial trening, noe som kan være fryktelig slitsomt for den voksne katten. Det kan føre til konflikter mellom kattene og at den voksne rømmer pga. mistrivsel.
Forbered deg og hjemmet før ankomst IKKE slipp katten ut midt på stuegulvet når dere kommer hjem. Forestill deg hvor overveldende det kan være å bli satt ut midt i en stor sal hvor du ikke kjenner noe eller noen. Begynn gjerne med ett rom først hvor du lar katten bli kjent først, deretter med resten av familien før du åpner døra og lar katten utforske resten av hjemmet. Les: Hvordan gi katten den beste starten i nytt hjem
Kjøp inn utstyr til katten og gjør klart hjemmet på forhånd Du trenger skåler, klorestativ, transportbur, kattedo, kattesand, kattedospade, leker, kattemat og ormkur. Om ønskelig: Drikkefontene, kattesnacks, catnip, katteluke, kattesend, teppe.
Sørg for å ha kattepassere om det skulle skje at du må bort Forhør deg før anskaffelse av katt om du har noen som kan passe katten dersom du skal reise bort. Er du vekk bare et par dager er det like greit for katten å være hjemme og ha noen som kommer innom, men skal du være borte over lengre tid kan det være lurt å sette katten hos kjente eller på et kattehotell (for sistnevnte må du huske årlig vaksine). Reis aldri ifra katten din utelåst! Dra ut av kontakter og sørg for at brannvarsleren virker før du reiser bort og katten blir alene hjemme.
Forsikring kan redde liv
Forsikrer du katten din slipper du å komme opp i situasjoner som at du ikke kan redde katten din med behandling fordi veterinærregningen blir for dyr. De fleste har råd til forsikring på oppunder/litt over en hundrings i måneden. Du kan forsikre i de fleste selskaper, men sørg for å velge et selskap som forsikrere katten din hele dens liv.
Lær å forstå katter bedre
Hvis du ikke vet hvorfor katter er som de er og gjør som de gjør så kan du risikere å misforstå eller gå glipp av viktige tegn. Ingen katter er "uskikkelige" for å være slemme. Når de gjør "feil" er det for en grunn. Vi mennesker er bare ikke flinke nok til å forstå dem. Dersom de ikke bruker kassen, skriker, klorer eller biter er det en årsak til det. Du må prøve å finne ut hvorfor, for oftest er det mulig å få bukt med problemet.
Lær om kattens helse Kastrering, vaksinering og god tannhelse er noe av de viktigste investeringene du kan gjøre for katten din. Vi har masse gode råd på siden vår. Kunnskap er makt! Natta er innetid
Ikke la katten være ute på natten. De fleste ulykker med katter skjer når det er mørkt og under skumringen.
Lagre veterinærs nummer og... ...kontakt veterinær og IKKE Facebook om katten din er syk/skadet. Du må ikke kaste bort tid på å vente på ulærdes sine råd når katten din lider.
Comments