top of page

Når voksne katter tråkker og sutter

Hvorfor gjør katten min dette? Er det vaner som henger igjen fra katten var liten? Savner den moren sin eller ble den skilt fra henne for tidlig? Dette er vanlige spørsmål vi får om dette temaet. Sutting er en vanlig, ufarlig atferd som finnes blant alle raser og aldre. Katter kan sutte på fingre, øreflipper, hud, eller myke tekstiler. Det kan skje med ulike ting og ting som vagt kan minne om en varmt kattemors mage. Selv om det er en vane som er vanskelig å vende er den sjelden farlig. Kanskje lærer du hvorfor nettopp katten din gjør dette og om du må unngå at det skjer.

Bilde: Shutterstock

Hvorfor sutter en voksen katt?

  1. Naturlig instinkt Instinktet for å sutte er sterkt hos kattunger og de kan finne på å sutte på alt som er mykt, varmt og "pelsaktig". Denne atferden kan fortsette når katten blir voksen, ved at katten sutter på ting som minner om mors, myke, varme mage. Du kan sammenligne det med mennesker som sutter på tommelen.

  2. Komfort Hvis en katt er veldig avslappet, komfortabel og glad kan den begynne å trå på myke tepper og male høyt. Det er ganske vanlig at sutting skjer i disse situasjonene. Tråkkingen kommer fra når kattunger klemmer på magen til mor for å stimulere mer melk til å komme ut.

  3. Stress

Om en katt er stresset kan den oppleve tvangsatferd som sutting. Andre tegn på stress er overdreven vasking, sutting på potene, gnaging på halen og overdreven slikking på flanken sin.

  1. Genetikk Orientalske raser som Siamesere, Balinesere, Tonkinesere og krysningene deres virker å preges ekstra av sutting i voksen alder enn europeiske og amerikanske raser.

  2. Tidlig avvenning Det er vanlig at kattunger som avvennes fra mor tidlig fortsetter å sutte som voksne.

Kan sutting være tegn på sykdom?

Lidelsene som kan direkte settes i sammenheng med sutting er atferdslidelser. Eksempler inkluderer et for lite stimulerende levemiljø, ulike angstlidelser og stress i fht. miljø eller konflikter. Det finnes ingen kjent sykdom knyttet til organproblemer som fører til sutting. Men om det starter plutselig kan det muligens være et tegn på plager eller smerter, og at katten gjør det for å takle ubehaget. Om du er bekymret for det må du ta kontakt med veterinær for å få utredet katten din.

Hva gjør du når katten sutter?

Vanligvis ingenting, fordi det er en beroligende og instinktpreget handling for katten. Siden det tyder på at katten er komfortabel og koser seg er det best å bare akseptere det. Noen ganger kan hannkatter bli litt overstimulert og få ereksjon når de tråkker og sutter.

Men hvis atferden kan føre til at katten får i seg materiale fra det den sutter på og gjør at den kaster opp, gulper eller blir forstoppet må du prøve å unngå at katten sutter mer.

Hvordan sørge for å kattens behov blir møtt

  1. Sørg for at hjemmemiljøet fyller kattens behov. Separer områdene hvor katten skal spise fra hvor den skal gå på do og sove. De må ikke være for nære hverandre. Katten må også ha steder den kan trekke seg vekk og gjemme seg når den vil, og klatremuligheter er viktig. Har du flere katter er det viktig at det finnes nok av alt dette til hver enkelt.

  2. Hvis du tror stress er skyld i atferden, prøv å bli kvitt stressfaktorene. Du kan også forsøke feromoner som Feliway eller beroligende kosttilskudd som Zylkène. Ekstra tid til lek, oppmerksomhet og kos er også viktig.

  3. Om sutting er viktig for katten din kan du gi katten noe å sutte på som ikke er farlig å få i seg. Lineære materialer som ulltråder, strikketøy og tekstil som lett kan løsnes må unngås. Gjem også bort klær og tepper du ikke vil katten skal sutte på.

  4. Stimuler katten mer mentalt. Kjedsomhet kan også føre til sutting, så lek og beveg dere mer sammen. Bruk hjerne leker som krever øvelser for at katten skal tenke litt, helst med godbiter som motivasjon og belønning.

  5. Virker katten din veldig ensom? Vurder å adopter en katt til.

Comments


bottom of page