Hvordan se at katten har smerter
Oppdatert: 17. feb. 2021
Katter er kjent for sin gode evne til å skjule smerter, plager og ubehag. Dette er en god egenskap ute i det ville om man møter et rovdyr, men når katter er kjæledyr som skjuler smertene for eieren sin blir det et problem.
Veterinærer har kommet langt med å forstå smerter hos kjæledyr, og det de også ser er at vi ofte går glipp av tegn på at dyrene våre har vondt. Noen av de vanligste problemene som gir katter skjulte smerter er artrose, tannsykdommer, beinsykdommer og kreft. I tillegg finnes det utallige tilstander som kan gi kattene daglige plager.
Hvis man får påvist at katten har et problem som kan gi smerter selv om det ikke synes åpenbart på katten, burde man anta at katten har vondt og likevel gi smertelindring. I Norge er det også alt for normalt at veterinærer undervurderer hvor vondt dyr kan ha. F.eks. skriver ikke alle dyrleger ut smertestillende til katter etter kastrering, selv om det er ganske åpenbart at man vil ha vondt etter å ha blitt skåret i kroppen, selv om det var et lite inngrep. Smertelindring SKAL gies.
Vanlige tegn på smerter
Forandret aktivitetsnivå Om katten blir mindre aktiv kan det tyde på at den har ubehag. Kanskje den sover mye mer enn før? Katter med artrose kan bli stive og kvie seg for å skifte liggestilling, hopper ikke lenger opp på ting eller orker ikke å gå så langt for å gå på do eller spise. På den andre siden kan de også bli rastløse og reise og legge seg flere ganger, som om de ikke finner en behagelig stilling å ligge i.
Forandret atferd og personlighet Det kan være lett å unnskylde kattens latskap, sære appetitt og grettenhet, men man burde alltid la en veterinær ta en god titt før man antar at katten dersom man mener katten har forandret seg. Kanskje liker ikke pus å få kos mer, bli løftet eller båret på, ligge i fanget eller er ikke så sosial lenger. Alt dette er tegn du må ta på alvor. Selvskading Ja, det høres kanskje rart ut, men katter kan også påføre seg selv ekstra smerte for å distrahere seg fra en annen smerte eller ubehag. De kan slikke eller bite mye på området som gjør vondt, og påføre seg selv sår, hudinfeksjoner og hårtap. Vokalisering Vi vet at om katten freser eller murrer er de misfornøyde, sinte, føler seg truet, er redde eller har vondt. Men visste du at de også kan mjaue og male når de har vondt? Noen katter maler når de er redd eller har smerter, så det betyr ikke alltid at katten har det bra. Dette er spesielt viktig å huske for katter som vanligvis er veldig likeglade og er som har en varm personlighet. Forandring i appetitt/matrutiner Dersom en katt plutselig får dårligere appetitt kan det være et tegn på at det gjør vondt å spise, at katten er kvalm eller har magetrøbbel. Forandringer/problemer i fht. dobesøk Katter som plutselig begynner å gjøre fra seg omkring i huset selv om de er egentlig er stuerene og godt vant med å gå på kasse, forteller deg at de har et problem. Kanskje er kantene på kattedoen for høye om katten er stiv og øm i kroppen? Holdning Til og med katter kan bli litt krummet i rygg og bein om de er stive. De kan gå veldig forsiktig og unngå de lette, atletiske sprangene og hoppene du er vant til å se. Katter med magesmerter kan krumme ryggen og reagere negativt om du rører magen deres. Du kan også se om en katt prøver å passe på et spesielt område på kroppen sin hvor de ikke vil bli berørt. Kanskje halter den til og med. Ansiktsuttrykk Dette kan være vanskelig å fange opp hos katter, men enkelte uttrykk kan avsløre smerter eller ubehag. Et stivt blikk mot ingenting eller tomt uttrykk i fjeset er vanlig. Katter med plager kan også få store pupiller, noe som avslører stressreaksjon i kroppen. Katter peser vanligvis ikke, men om katten din gjør det - særlig mens den hviler seg så få den sett på av en veterinær snarest.
Aggresjon
Noen katter er litt sure som en del av personligheten sin, men da er det ekstra viktig å vite hvor grensene går før katten oppfører seg unormalt gretten. Man må hvertfall forstå at noe er galt om en katt som vanligvis er snill og vennlig plutselig begynner å frese, spytte og bite. Det kan være klare tegn på at katten har vondt og at den vil være i fred.
Dårlig pelskvalitet
Katter er eksperter på å stelle seg og de kan bruke opptil fem timer om dagen på å holde pelsen ren og pen. Så når pelskvaliteten begynner å forandre seg til det negative og katten blir dårligere til å stelle seg, er det et klart tegn på at noe er galt. Pelsen kan bli dårlig pga. mangel på stell fordi katten har vondt i kroppen eller fordi katten har fått en sykdom eller plages med noe. Pelsen kan føles fet, tørr, bli flassete og mer flokete. Det er kjempeviktig å dra til veterinæren om dette skjer. HUSK: Du må ALDRI gi katten din smertestillende som er beregnet på deg eller andre mennesker. Les nøye på pakningsvedlegget for å sjekke om det er trygt for katt.
Comments