top of page

Slik gir du katten den beste starten

Oppdatert: 15. nov. 2024

Når man skal utvide familien med et nytt familiemedlem eller skal flytte med katten i nytt hjem, må man gjøre noe forarbeid og sette seg inn i hvordan man skal gi katten den beste starten som mulig. En skånsom start er uansett viktig for at begge parters utgangspunkt og fremtidsutsikter. Vi har samlet alt du trenger for å gjøre alt så riktig som mulig!



Først og fremst må du som eier vite hva en katt egentlig er! Alt for mange anskaffer seg katter uten å i det hele tatt sette seg inn i hvordan katter er eller hva de krever. Interesse, nysgjerrighet og å være åpen for kunnskap er kjempeviktig for å kunne gi katten det beste livet som mulig.



Forstå hva en katt er

Katten har mye sterkere sanser enn oss mennesker, så det kan være svært overveldende for dem å komme til et nytt sted. De kan bli ganske redde noen ganger og kan trenge dager eller uker på å bli husvarme og trygge på alt det nye. Du må derfor sørge for at katten får en varsom og gradvis introduksjon til alt. Les mer om katten her. Har du en redd katt? Følg denne veilederen.



Forberedelser

Katter er territorielle og skeptiske av natur, så når de kommer inn i et nytt hjem blir de veldig stresset (selv om du kanskje ikke kan se det på dem.) Alle de nye stedene, luktene, lydene, inntrykkene og alt de ikke har kontroll på kan være veldig overveldende for dem. Det er derfor utrolig viktig at du gjør klart et eget værelse til katten og tar absolutt alt som vil være nytt for den svært gradvis og varsomt.


Separat værelse Gjør klart et rom som katten skal bo på i starten. Det kan være et gjesterom, kontor, bad eller en gang uten rømningsmuligheter. Rommet skal være klart før katten flytter inn. Det må ikke være stort, men ha plass til alt katten trenger og gjerne ha et sted hvor du kan sitte også. Klargjøring

Tett/fjern potensielle gjemmesteder som vil gjøre det vanskelig å få kontakt med katten, som f.eks under sofa, under seng, bak skap eller dusj o.l. Husk at det er hodet til katten som avgjør om den får plass, så de kommer seg inn i ganske trange steder. Om katten klarer å gjemme seg på slike steder vil det ta unødvendig lang tid for katten å bli trygg på sitt nye miljø og ikke minst deg. Dekk gjerne til vindu og hold det lunt og varmt. Selv om katten ikke skal få gjemme seg for mye er det viktig at katten har et trygt sted å ligge. Det kan f.eks være en "veltet" pappeske som ikke er for dyp. Møbler rommet med alt katten trenger, som klorestativ, kattedo, skåler for mat og vann, leker og hvileplasser. Finn frem en radio som skal stå på med medium volum så katten kun hører lyder fra utenfor rommet sitt. Du må tilbringe litt tid med katten din på dette rommet, så sørg for at det også er et komfortabelt sted for deg å sitte der. Katten skal bo på eget værelse i minst to uker, men gjerne lenger om du har et større hjem, flere familiemedlemmer og andre dyr fra før av. Aldri forhast deg. Selv om pus viser interesse til å ut av rommet, betyr ikke det at den er klar. Katten skjønner ikke hvor den er og vil bare søke etter kjente omgivelser. Så når du slipper den ut for tidlig fra rommet sitt, vil den bli enda mer engstelig. Gi kun tilgang til ett og ett nytt område om gangen.

Før katten møter noen

Forbered alle i husstanden Snakk med alle i hjemmet om hvordan man skal te seg rundt katten i starten. Alle må prøve å ta hensyn til at katten ikke forstår hvorfor den plutselig har kommet til et nytt sted og at det kan ta litt tid før pus er klar for å være kjempesosial, kose og leke.

Hvis du har eller skal få et spedbarn, følg denne veilederen

Har du større barn, følg denne veilederen.


Om du har andre dyr Aldri sett fremmede dyr sammen med èn gang. Det kan bli både ubehagelig, skummelt og farlig. Følg disse veilederne for å gi dem en trygg introduksjon til hverandre.



Utstyrsliste

  • Kvalitetsmat ...som er egnet til den aktuelle katten. Les hvordan du velger den riktige maten for katten din her. Dersom du ønsker å gi katten annen type mat enn den er vant til, sørg for å ha litt av den gamle typen i starten, så du kan sørge for en gradvis overgang, ellers får pus vondt i magen og kan både kaste opp og få fordøyelsesproblemer.

  • Mat- og vannskål/drikkefontene. Katter har værhår som forteller dem hvor god plass det er rundt dem, så de vil foretrekke skåler som ikke er for dype og små. Ha mat og vann ganske separert, fordi da er pus flinkere til å drikke. En drikkefontene stimulerer også katten til å drikke mer, fordi de foretrekker rennende vann. Det er fordi de anser rennende vann som rent vann. En katt som er flink til å drikke er en sunnere katt.

  • Et skikkelig kattebur. Det er sterkt anbefalt at du unngår stoffbur! Og det er absolutt ikke greit å frakte en katt uten bur. Sele kan heller ikke erstatte et bur. Mange bare låner seg kattebur fordi de tenker at de ikke skal reise så mye med katten, og den tankegangen er forståelig. Men dersom noe skjer har du ikke tid til å ringe rundt etter bur å låne. Da må du få katten til veterinæren snarest mulig, så kjøp et bur så du har! Du trenger et kattebur i hardplast med en trygg låsemekanisme på. Du kan også gjerne bruke strips for å sikre buret ytterligere. Du trenger i tillegg tepper og evt. tisselaken for å ha i buret.

  • Klorestativ. Kattunger kan leke seg med alt, men voksne katter er mer kresne. I valget av klorestativ anbefaler vi å skaffe et med lengde. Det trenger ikke å være så "fancy", men det er viktig med lange stammer, for katten liker å strekke seg og presse klørne inn i den. En for kort stamme blir vanskelig å klore på. Mange katter liker dessuten å ligge høyt, så et kloretre må gjerne ta hensyn til det. Men husk at er nivåene for små kan det virke for utrygt for en voksen katt å sitte der. Du kan ha flere typer klorestativ og varier gjerne hvor de står om du ikke synes katten bruker dem nok.

  • Kattedo og sand.​ Det er lurt å kjøpe et romslig do eller ha to stk da katter ofte liker å ha et do for hvert ærend. En gylden regel er minst 1 do per katt + 1 til. Vi anbefaler klumpesand som gjør det lettere å fjerne urinen og kattedoen må plukkes daglig eller oftere om nødvendig.

  • Ormekur.​ Katten må ha en kur kort tid etter den flytter inn i nytt hjem og det er greit å ha kur liggende skulle katten plutselig få mark og bli syk. For å få ormekur må katten ha vært hos veterinæren i løpet av de siste 12 månedene og du må be om får resept fra dyrlegen.

  • Leker.​ Katter flest foretrekker enkle, små leker som det er lett å få fart på. Små mus eller baller er derfor lurt å ha. “Fiskestang”-leker pleier også å være en slager.

  • Snacks​ om du vil. Dette bør du også kjøpe på dyrebutikk. Hvis du ikke skal gi for mye kan du kjøpe Dreamies fra vanlige dagligvarehandler. Det inneholder èn kalori per bit. Katter skal IKKE ha matresterne våre, ostbiter eller menneskemat i det hele tatt. De kan få usaltet og ukrydret, kokt kjøtt og fisk.

  • Radio​ ...om du ikke har en fra før av. Det er lurt at pus har litt lyder rundt seg mens den blir kjent.​



Når du henter katten

Ta med et skikkelig kattebur som beskrevet lengre opp. Sørg for å hente katten i et skikkelig kattebur. Aldri frakt en katt usikret. Innred buret med et teppe med et tisselaken på. Spray gjerne litt Feliway i det. Ta med et teppe for å ha over buret til hjemreisen. Det er beroligende for katten å slippe å få inntrykk av alt som skjer under frakten. Det er skummelt nok fra før av. Bær buret med hensyn. Vær varsom, rolig, kontrollert og unngå dulte borti ting eller å kjøre for ustabilt.

Hvordan få katten i buret

Sett katteburet på et mindre rom hvor det er lettere å få kontroll på katten. Der setter du buret inntil en vegg så det ikke kan skli vekk ifra deg. Sørg for at de potensielle gjemmestedene ikke er så gode at du vil slite om katten kommer seg dit. Husk at katter kommer seg inn alle steder hvor det er plass til hodet deres, så tett selv der du ikke tror de har sjans til å komme til. Få katten inn på rommet og la den finne roen før du begynner. 

  • Dersom katten er håndterlig - også under stress, løft katten og sett deg på kne foran buret mens du dytter pus inn, samtidig som du presser katten innover buret ved å gå på knærne. Når du går på knærne har ikke katten sjans til å rygge, så den vil gå frem i buret for å snu seg. Da kan du tette igjen inngangen med et teppe og lukke luken. Om du vil kan du så lirke teppet ut av en liten glipp i luken etterpå. Husk å legg et teppe over buret så katten ikke ser noe.

  • Hvis katten ikke kan løftes på og blir veldig stresset er det bedre for dere begge å bruke en annen fremgangsmetode (du bør ha hjelp av 1-2 personer om du er uerfaren). La katten sette seg under et møbel hvor du fortsatt kan se og nå katten godt (f.eks under badeservanten, en stol o.l.) og tett alle rømningsveier for katten med tepper. Sett buret slik at du lager det som den eneste "utveien" fra der du har fanget katten. Dersom katten ikke går inn i buret selv kan du dytte den ved hjelp av pleddene. Dytt da bak katten, for de er kilne på bakparten og vil da flytte på seg. Pass på at du er beskyttet mot evt. utagerelser fra katten. Hjelperene dine må hjelpe til å holde buret så det ikke sklir bort og holde resten av "veggen" med tepper på plass så ikke katten kommer seg vekk. Når du skal stenge luka med katten i buret, tett inngangen til buret med et teppe så katten ikke kan nå deg eller løpe ut mens du sikrer buret.

  • Har du en katt som alltid vil være litt redd kan du selvfølgelig bruke denne metoden, men det finnes også en enda skånsommere måte å fange den på. Kjøp en hule som du kan åpne toppen på eller som er så myk at du kan "klemme" katten ut og over i buret. Sjekk dyrebutikker etter slike produkter. 


Den første tiden

Nå er pus veldig nervøs og/eller anspent, så ta hen direkte til rommet du har gjort klart. Dersom dette er badet, husk å legg ned toalettlokket! Ideelt sett vil du begrense eksponeringen for hele familien på èn gang, men naturlig nok vil alle se pus. Påminn dem om grunnreglene du har satt opp og la èn og èn få komme inn sammen med deg som kommer til å ta mest ansvar til å begynne med. Vær varsom på vei inn i rommet, lukk døren forsiktig og sett dere ned på gulvet litt unna katten - gjerne ved døren. Sitt der, snakk forsiktig og la pus få gå rundt og gjøre seg kjent eller finne seg ikke for isolert sted å ligge. La pus komme til deg. Ikke tving hen frem. Bare la hen bli kjent i sitt eget tempo. Hvis hen ikke nærmer seg, må du la pus være i fred og prøve igjen senere. Noen katter er spesielt redde, og kan trekke seg tilbake til det tryggeste stedet og ikke komme ut når du er i der hele tatt. Kanskje er pus kun fremme på natten når huset er helt stille. Det er også greit. Gi hen tid.

Mjauing og uro

Det er ikke uvanlig at kattene gråter litt ​de første dagene eller uka etter de kommer til et nytt sted.. Trøst og gi mye selskap. Noen katter synes flytting er så skummelt at de blir veldig asosiale i starten. De kan trenge flere uker på å bli husvarm og trygg på deg. Følg gjerne veilederen vår for rehabilitering i bli-kjent-fasen med slike katter. (​www.potesporihjertet.no/temming​) Ha gjerne en radio på om natta og døra til soverommet åpent så katten ikke føler seg utestengt.


Vær tålmodig La katten være på rommet til den ikke er usikker og redd mer​, så kan du sette opp døren og la katten utforske resten av hjemmet i sitt eget tempo, samtidig som den har muligheten til å trekke seg tilbake på rommet sitt. Om katten finner seg et gjemmested og blir liggende der for lenge må du få den frem og heller tilbake på det første rommet igjen. Når katten er veldig omgjengelig med deg og avslappet i fht. ukjente lyder og folk kan du la katten gradvis bli kjent med resten av hjemmet.


Spise- og dostreiking  Det er ikke sikkert at den nyadopterte katten din spiser mye eller i det hele tatt med det første. Dette er helt vanlig, men pass på at det ikke varer over to dager. Forstoppelse er både vondt og farlig for katter. Se tilbake på matanbefalingene vi har lagt ved lenger opp. Sørg for at katten ikke får magebesvær pga. et uvant kosthold. Det er best å gi katten maten hen er vant med fra før av, ellers kan pus få vondt i magen og spy i starten. Dessuten er alt som virker kjent positivt for pus. Hvis du trenger å bruker et annet type fôr fordi det er mer tilgjengelig, husk å venn på pus det nye fôret over en uke der du iblander litt og litt av det nye i det gamle hver dag. Sørg for å bytte vannet ofte så det er friskt og appellerende. Hvis du vet fra før av at pusen din ikke drikker så mye kan det være greit å investere i en drikkefontene. Rennende/bevegelig vann stimulerer drikkelyst. For å hjelpe pus å bli tryggere, innfør gjerne positive rutiner som faste tider daglig hvor du gir kattesnacks eller en dæsj våtfôr. Dette vil hjelpe katten å få positive assosiasjoner til deg og sitt nye hjem. Ikke få panikk om katten ikke vil gå på do i starten. Det er veldig vanlig at de holder seg i en-to dager før de går på do i nytt hjem. Sørg for at doet er lett tilgjengelig og dersom du har en do med overbygg og luke, ta gjerne av dette i starten. Etterhvert som pus kjenner sitt nye do kan du ta på overbygget, men vente med luka til du vet at katten fortsatt bruker doet. Du må også følge med om katten er skeptisk nok til å flytte inn i doet pga. de trygge veggene. Da bør du heller ta av overbygget.



Ikke la katten møte andre kjæledyr uten å følge veileder for det! 

Vi minner om at dyr skal introduseres via lukteinntrykk før de ser hverandre, og at dette skal gjerne gjøres i flere uker før de møtes. Trykk her for å finn den riktige veilederen for deg.


Ormekur Det kan være lurt å gi ormekur når du får en ny katt i hus, særlig om du ikke vet om katten din har fått det før. Det er fordi at dersom katten har antydninger til egg fra innvollsorm i seg fra før av, vil disse stortrives i en stresset kropp. Katter kan være vanskelige å få i medisiner noen ganger. Prøv å gjem tabletten i en liten kule med brunost. Annet tips er å kjøpe Vitakraft Yums. Disse godbitene er så myke at du kan forme dem med fingrene slik at de kamuflerer tabletten. Det finnes også spot-on-kurer mot parasitter, som Profender. Du må aldri gi ormekur for hund til katt - kun ormekur som er foreskrevet til katten din. Det gjelder alle legemidler. Gi kun medisiner som veterinæren din har sagt at det er greit at du bruker. Mer om innvollsorm og ormkurbehandling her.

Ikke frata tryggheten for tidlig Når du ser at pus begynner å bli moden nok til å bevege seg ut av rommet sitt, husk å ikke steng døren til dette rommet. Det vil fortsatt være en stor trygghet å kunne trekke seg tilbake dit den første tiden mens h*n blir kjent med resten av hjemmet. Ha også gjerne dører til soverom åpne på natten, for pus vil sannsynligvis utforske hjemmet ekstra når dere sover og når alt plutselig er stille vil de lure på hvor dere er.

Plassering av skåler Ha vann- og matskåler på et sted hvor du ser dem lett. Slik er det lettere å følge med hvor mye katten spiser og drikker, og det er både greit ift. regulering og ved oppfølgingsspørsmål hos veterinæren. Et annet godt tips er å sette vannskåla et stykke unna matskåla. Da drikker kanskje pus mer. Invester gjerne i en drikkefontene til pus. Det holder vannet friskere og katter elsker å drikker vann som beveger seg!

Kattedo Kattedoen må stå lett tilgjengelig. Det er jo ikke noe trivelig å ha lang vei å når man må på do? Plukk doen daglig og bytt sand når sanda ikke er ren nok. Husk at katter er renslige dyr og de kan klage på at kattedoen ikke er bra nok ved å nekte å bruke den og finne andre steder å tisse eller gjøre fra seg. Hvis kassen er ren og katten ikke bruker den likevel kan du prøve å flytte den. Hjelper det ikke kan det være noe helsemessig som plager katten din og da bør du ta den til veterinær. Fast kattepasser Dersom du skal være bortreist i mer enn 24 timer, burde du ha noen til å se til eller passe katten din. Katten må ha tilgang på varmt ly, mat og rent vann hele tiden. Å reise ifra dyr uten tilsyn er forbudt med henhold i dyrevelferdsloven.

Før katten får ut Hvis det er meningen at katten din skal få utemuligheter bør du være sikker på at katten er helt husvarm og kjent med dere som bor sammen først. Først og fremst: Hvor gammel er katten? En kattunge (katt under 1 år) bør aldri få ut før den er nærmere 12 mnd, kastrert, vaksinert og ID-merket. En usikker katt vil ikke nødvendigvis søke seg tilbake igjen og kan begynne å gå til andre hus eller vandre i søken etter noe den kjenner. Vi pleier å si at innetiden bør være på minst 6-8 uker, men er du usikker holder du katten inne lengre enn det.

Innekatt Skal katten være innekatt er det høyst anbefalt å ikke slippe lufte katten i bånd innimellom, fordi det kan gi katten behov for faste utemuligheter og kan da ende i at man må omplassere katten på nytt. I noen tilfeller kan dette også skje om katten får være på verandaen. Men skal du derimot gi katten en sikret utegård, pass på at den er helt tett og også er inngjerdet øverst så katten ikke kan klatre over eller blir fanget av rovfugl.



Hvordan sørge for at katten får et godt liv

Kastrering

For å holde katten frisk og lykkelig er kastrering ekstremt viktig. Det forebygger dessuten at andre katter blir hjemløse. Du kan kastrere katten fra den er 5 mnd, avhengig av hva de ulike dyreklinikkene praktiserer. Tidligkastrering er anbefalt mht. kattens rekonvalesens og utvikling.

Les om kastrering. Forsikring Skulle du forsikret katten? Sørg isåfall for å velge et selskap som forsikrer katten så lenge den lever og ikke bare til den er 7-10 år. Eksempler vi har erfaring med er Agria og Tryg.

Årlig dyrlegebesøk Som fast rutine burde du ta katten til veterinær minst èn gang årlig, selv om det ikke feiler katten din noe spesielt. Det er fordi årlig helsesjekk er kjempeviktig for å forebygge tann-, organ- og livsstilssykdommer, og fordi katter også bør vaksineres en gang i året på ca. samme tid som året før.

Riktig kosthold Det kan bli nødvendig å bytte kattefôr iløpet av kattens livsfaser. Snakk med veterinæren om dette i sammenheng med den årlige helsesjekken eller hvis du ser at katten forandrer seg på noe vis. Les mer om kattens kosthold. Forebygg tannproblemer Kjøp gjerne en sekk med “tannfôr” fra veterinær og gi som snacks eller bland det inn i kattens daglige fôr. Tannfôret forebygger tann- og tannkjøttsykdommer, noe som er svært vanlig for katter å få. Kattunger kan du gjerne prøve å venne på tannbørsting. Du får kjøpt tannbørste og tannkrem for katter hos veterinærer. Det finnes også gel som er veldig bra for tenner og tannkjøtt som du kan smøre på kattens tenner jevnlig, f.eks. Stomodine, Tropiclean og MaxiGuard. Vaksinering Er pus ferdigvaksinert? Noen katter adopteres førstegangsvaksinert. Dette betyr at du må sørge for at katten får siste del av grunnimmuniseringen tre-fire uker etter første dose. Først da er katten skikkelig vaksinert. Husk å ta med helsekort/-bok til veterinæren. Hvis pus allerede er grunnvaksinert trenger dere ikke å dra til veterinæren før om ett år for å fylle på.

Kjenn katten din Hvis katten blir asosial eller forandrer atferd, spise-, drikke- eller dovaner burde du oppsøke veterinær snarest. For mer om katters fysiske og mentale helse, atferd og gode råd, sjekk ut resten av hjemmesiden vår eller går til: www.PetMd.com www.CatOffice.no www.Kattekonsulenten.no

Comments


bottom of page