top of page

Ringorm - en hatet, men ufarlig sopp

Oppdatert: 12. apr. 2023

Ringorm er et veldig misforstått tema som dessverre ofte ender i at katter blir avlivet. Nettopp derfor er det viktig at vi skriver om det fordi her er vi erfarne og INGEN av våre puser har blitt drept for en soppinfeksjon. Ringorm kan være slitsomt, men det er ikke en dødsdom. Dette er en relativt kort innføring, men vi jobber også med en fullstendig og detaljert side om temaet.

Hva er ringorm?

Tross navnet sitt har ikke det noe som helst med orm å gjøre, fordi ringorm er faktisk en soppinfeksjon! Det kalles også dermatofytose (ordet som vi foretrekker å bruke) og denne soppen liker seg i de overfladiske lagene i huden, hår eller negler. Den liker også når det er fukt og varme tilstede. Det finnes ca. 40 ulike typer dermatofytose, men den vanligste som rammer katter (men også hunder og mennesker) kalles "microsporum canis".


Hvordan det smitter

Dermatofytter sprer seg når man kommer i kontakt med det som kalles "sporer". Dette kommer fra forurenset miljø - muligens steder hvor det har vært fuktig og varmt ei stund. Det kan også komme fra gjenstander, verktøy og tekstiler hvor ringorm har satt seg, og selvfølgelig kan man også få det når man er i kontakt med smittede dyr.

Symptomer

Dermatofytose kan både være typisk og atypisk i symptomsbildet. Det vanligste tegnet på infeksjon hos katt og hund er en hårløs flekk i huden, gjerne med en rød ring rundt - derav det forvirrende kallenavnet "ringorm". Men man trenger ikke å se at dyret er smittet heller. Det kan bære på sporer i lang tid før man legger merke til det. Kanskje merker du det på deg selv først ved at du får dette utslettet med den røde ringen eller til og med kviselignende klumper i huden. Det mest typiske er at utslettet klør og har ujevn overflate - som om noe lager små bobler under huden.

Behandling av katt

Isoler katten på ètt rom hvor den må bo til den er ferdigbehandlet. Det må gjerne være et rom som er lett å rengjøre da du må holde miljøet så rent som mulig disse ukene. Det mest effektive å gjøre er:

  • Bad katten 2-3 ganger i uken med spesialshampoo/produkt mot dermatofytter: Malaseb (må virke i 10 min), Lime Sulfur (påfør og la tørke) o.l.

  • Sørg for at rommet også er rengjort når katten er nyvasket.

  • Desinfiser også alle ting inne på kattens rom. Støvsug, vask tekstil på 60 grader eller i kokvask og kast det som ikke lar seg vaskes skikkelig.

  • Behandle katten med oral medisin (Itrafungol eller Sporanox). (0,5 ml pr/kg hver dag i en uke, annenhver uke i 6 uker)

  • Barber katten om badingen er vanskelig å følge opp.

  • Behandle infeksjonsområder med kremer og sprayer mot ringorm.

Følger du denne behandlingen får du både behandlet katten innvendig ut, utvendig inn og du får eliminert sporene i miljøet slik at katten ikke bare blir smittet på nytt. Etter 6 uker bør du ta katten til veterinær for å foreta en prøve for å se om katten er kvitt det eller ikke. Har du ikke vært nøye nok må du nok forlenge behandlingen med noen uker til. Slik kan ringorm se ut:

Bilder av mer atypiske lesjoner med pigmentering og avskalling:

NB: Denne katten hadde lavt immunforsvar fra før av og ble derfor ekstra sterkt rammet.


Behandling av miljøet

Hygiene, desinfeksjon og nøye forhåndsregler! Når ringormsopp kommer inn i i hjemmet eller rom vi oppbevarer oss, er det superviktig å være nøye med hygienen og desinfisering. Forhåndsregler og gjennomtenkte handlinger er avgjort for å ikke spre dermatofytt-spor ytterligere. Når det finnes sporer på deg, et dyr eller møbler o.l. vil det lett spre seg da usynlige sporer vil fortsette å falle fra kilden.

  • Rengjør og desinfiser faste overflater.

  • Vask sengetøy, klær, tepper og alt tekstil/stoff/myke artikler på 60% eller kokvask.

  • Har du Virkon S ha litt av dette i vaskepulveret.

  • Støvsug gulv, møbler og alt du kan flere ganger i uka.

  • Kast støvsugerposen.

  • Fjern alt gjenværende hår fra møblene med f.eks sterk teip eller en hårfjerningssvamp.

  • Rengjør tregulv og fliser på gulv med en fuktig engangsmopp.

  • Unngå rengjøringsverktøy som er vanskelige å rense.

  • Tepper bør støvsuges for å fjerne alt hår og rengjøres for å eliminere ringormsporene.

  • Damprensing med forbehandling av desinfeksjonsmiddel skal ifølge studier være veldig effektivt, men kan avhengig av desinfeksjonen bleke.

Gode desinfeksjonsmidler til mot ringorm:

  • F10 (eBay)

  • Rescue (eBay)

  • Virkon S (Felleskjøpet)


Behandling av mennesker

Hvis du selv har ringorm på deg er det da viktig at du beholder klærne på, men samtidig ikke bruker for tette klær, fordi infeksjonen trenger å puste for å helbredes. Den gode nyheten er at med grundig rengjøring og ved å ta forholdsregler med nødvendig behandling og tildekking av ringormen vil det løse problemene. Når en grundig rengjøring er utført er nærkontakt med infeksjonen eller gjenstander som er i kontakt med infeksjonen den største risikoen for at den sprer seg. De i tropiske områder som forblir fuktige og varme året rundt, bør man ta ytterligere forholdsregler da sporer kan overleve lenger i det miljøet. Gode tips:

  • Bruk aldri samme klær i resten av huset som du bruker inne på rommet til katten. Har du ei sluse (et eget rom å skifte i) er det ekstra fint, men heng iallfall ifra det de forurensede klærne inne på kattens rom, desinfiser deg etter du går ut og ta på deg rene klær som du skal bruke i resten av hjemmet. Om du har mulighet, bruk gjerne en beskyttelsesdrakt, skotrekk og hansker inne hos katten.

  • Sov med klær på som dekker infeksjonen.


Flere verdifulle tips

  • Ha forurensede klær i en søppelsekk og bær dette forseglet inn til vaskemaskinen. Dytt klærne inn i maskina mens de fortsatt er i sekken, så slipper du å spre kattehår og potensielle sporer på veien fra kattens rom til vaskemaskinen. Kast så posen.

  • Egnet desinfeksjonmiddel mot dermatofytter er: F10, Rescue, Virkon S, sterk klorinblanding (minst 1:10).

  • Får du ringorm selv, smør flekkene dine med ren eplecidereddik, Cortimyk, Lamisil eller Canesten mange ganger daglig til flekkene forsvinner og deretter i to uker etter symptomene er borte.

  • Skift på senga oftere enn du pleier. Ligg evt. med genser eller bukse på for å unngå så spre smitten i senga.

  • Vær ekstremt varsom om du har andre dyr eller barn i hus. De har aller lettest for å bli smittet. Hold dem i hver sin ende av huset og følge disse rådene nøye for å unngå overføring av soppen.

  • Skulle du miste kontrollen på smitten i hjemmet ditt og nedvasking med desinfeksjon ikke har gjort nytten kan man leie en ozongenerator. Det er en dyr maskin som som regel enkelte bønder, firma eller organisasjoner har.

  • Ikke sett katten ned i en stamp med vann når du bader. Da vil katten sannsynligvis få panikk. Samme med bråket fra en dusj. Fyll opp en bøtte med passe varmt vann (litt varmere enn egen kroppstemperatur), ta med katten inni dusjkabinettet eller sett h*n i en tom, romslig stamp og hell vannet over katten med en kopp. Fullstendig bade- og behandlingstips kan du se i den mer detaljerte innføringen vår.

Som sagt; Ringorm er litt slitsomt å holde på med, men det er ikke smertefullt, farlig eller en dødsdom. Følg disse rådene så forsvinner den!

Bilder: Google og privat.

Kilder

Comments


bottom of page