top of page

Når katter sørger

Det finnes lite forskning som beviser at katter kan sørge, men mange har opplevd stor endring i atferden til katter etter et tap som kan knyttes til en sorgreaksjon. Det har også vi og vi er helt sikre på at katter kan sørge over tapet etter noen de var knyttet til.


Bilde: Vår egen Togo da han sørget over bestekompisen Luno som ble revet fra oss 11. juni 2024.


Over de siste tiårene er det gjort store fremskritt i å forstå hunders kognitive evner, mens forståelsen for katter fortsatt henger langt etter. Det er uansett klare bevis på at katter kan knytte ekte og sterke bånd med både mennesker og dyr. I forskjell til mennesker lever katter mer i nuet enn mennesker. Strukturen i hjernen deres gjør at de ikke dveler like mye over fortiden og ikke legger store planer for fremtiden. Men katter husker også godt og har et rikt følelsesliv. De kan føle bl.a. sjalusi, skyldfølelse, skam, empati og sorg. Det er derfor helt naturlig at man da legger merke til at katten ikke er seg selv om noen de var glad i og vant til å ha i livet sitt plutselig forsvinner.



Årsaker til sorg hos katter

  • Uventet død av søsken/venn pga. sykdom/ulykke: Mange katter som har vokst opp sammen har sterke bånd til hverandre. Det kan derfor være svært tøft når en av dem går bort og det er ofte ikke så enkelt å "erstatte" katten med en ny venn. Den gjenlevende katten kan lete rundt og rope etter vennen sin i flere uker pga. savn og sorg.

  • En katt blant flere som bor sammen blir omplassert

  • Et annet kjært kjæledyr har gått bortEn person de er glad i har gått bort

  • Kattemor som sørger over mistet kattunge eller separasjon


Kattens perspektiv

Når en katt mister en person eller et dyr den har tilbrakt mye tid med, kan det bety store endringer i livet. Vanlige, daglige rutiner blir ikke det samme, og det kan både være skremmende, forvirrende og trist. Rutiner gir mye trygghet for katter fordi de elsker forutsigbarhet. Katters verden er ganske mye mindre enn vår, fordi de har sine få faste områder de må forholde seg til, særlig innekatter. Husk hvor mye mindre katten sitt liv er ift. til ditt. Jeg mener ikke i tid, men i omkrets. Hele livet til katten er hjemmet, personene og skapningene den deler det med og evt. nabolaget. Det er derfor en enorm livsendring for dem å miste noen som hørte til hjemmet. Katter kan også reagere på mennesker som sørger. Vår atferd og energi forandrer seg ofte også når vi sørger, og dette kan katter lett legge merke til. Det kan forvirre og skremme dem eller få dem til å søke seg ekstra til oss for å trøste. Det er derfor utrolig viktig at du prøver å være rolig når du er sammen med dyrene dine og skrike ut et annet sted om du har behov for det.



Mulige symptomer på sorg

  • Dårligere apetitt

  • Økt vokalisering

  • Rastløshet, går rundt og leter

  • Søker mer oppmerksomhet

  • Separasjonsangst

  • Sturer en del, er mindre interessert i ting

  • Sover mer enn vanlig

  • Er mindre sosial, gjemmer seg mer

  • Utagering som fresing og slåing


Det er også mulig at katten ikke viser noen tydelige tegn på sorg, men det kan likevel være mulig at katten savner vennen sin. Katter har et interessant sosialt system som påvirker hvordan de opplever å miste en katt de har bodd med. Man kan derfor ikke generalisere hvordan katter reagerer når andre kjæledyr forsvinner. Noen katter har veldig nære bånd til andre katter/dyr, mens andre tolererer de rent enkelt å bo med. Nytt sosialt hierarki Hvis du mister den mest selvsikre og utadvendte katten din, kan du oppleve en endring i atferden og personligheten til den mer forsiktige katten som du har igjen. Har du flere katter igjen kan du også oppleve en endring i dynamikken mellom dem. Den sosiale strukturen kan forandre seg og de kan begynne å forholde seg annerledes til hverandre.


Burde du la dem se den døde vennen sin?

Et veldig godt spørsmål mange har er om de burde la gjenværende dyr få se den døde vennen sin. Her kommer det an på situasjonen dere står i. Dersom det ikke er snakk om at kroppen er ødelagt på noe vis og du har mulighet til å ta den med hjem for å la dyrene snuse på den, kan du gjerne gjøre det. Dyrene forstår ganske fort hva som har skjedd så det kan muligens forhindre at de går og roper og leter etter vennen senere. Det er likevel ingen regel her. Du må gjøre det som føles mest riktig for dere. Vær forberedt på at dyrene kan reagere på ulike måter når de undersøker den avdøde pusen. Kanskje bare snuser de på, undrer litt og går sin vei, eller kanskje de freser eller slår. Alle reagerer forskjellig.


Bestevennene, Togo og Luno var uadskillelige helt til vi brått og uventet mistet Luno. Togo mistet ikke bare kompisen sin, men også sitt forbilde og tryggheten han hadde. Plutselig stod han på "egenhånd" og måtte lære å finne selvtillit og trygghet i seg selv. Vi var veldig bekymret en stund, men det gikk seg til med tid og oppmuntring.

Hvordan du kan hjelpe

Ikke gjør store forandringer

Unngå at det skjer andre forandringer en god stund. Behold daglige rutiner så katten ikke også må oppleve forvirring og utrygghet av flere endringer. Dette er ikke tiden for å begynne med rundvask, oppussing, ommøblering, kaste ting den avdøde katten brukte eller bytte ut katteutstyr. Det er heller ikke den beste tiden å reise bort eller ha unormalt mye besøk på. Prøv å vær hensynsfull til de firbeinte som også sørger og opplever denne store livsendringen.


Vil rask anskaffelse av ny katt hjelpe?

Det er forståelig å ha tanken om at å anskaffe en ny kattevenn fort kan dempe eller distrahere savnet av den andre litt, men tenk godt gjennom om dette. Selv om den gjenlevende katten hadde et nært forhold til den avdøde, vil det ikke si at den vil knytte seg like sterkt til en ny katt. Katter kan oppleve det som veldig stressende å måtte leve med nye skapninger, spesielt når de allerede gjennomgår en stor forandring i livet. Deres liv er som nevnt ganske mye mindre i omkrets enn vårt. Vi anbefaler deg å gi dere begge tid til å sørge før du bringer en ny skapning inn i hjemmet. Gi det i det minste 6-8 uker. Når dere er klare er det viktig at dere gjør et godt grunnarbeid så dere ender opp med en katt som passer godt inn hos dere, både ift. gemytt, behov og alder. Ikke automatisk gå for en kattunge fordi du tenker at en voksen katt lettere vil akseptere en yngre katt. Dette er ikke naturlig eller logisk regel.


Unngå å gjøre store endringer

Ikke endre noen ting i hjemmet på en god stund Det kan være veldig forstyrrende og stressende for de gjenværende dyrene. Det er bare fint at det enda lukter av den avdøde katten der den har vært tidligere. Selv når katter gnir seg inntil ting, er de en måte å legge fra seg lukten sin (markere) på, så unngå å vaske alle slike steder.  Hyggelige rutiner

Noe som kan hjelpe er å innføre ei ny rutine, fordi katter ELSKER rutiner. Det kan f.eks. være å servere noe katten liker ekstra godt til fast tid fremover, og gjerne gjøre lekestunder og plukking av kattedoet mer forutsigbart. Katter har en slags innebygd klokke og blir fort vant med nye rutiner og da har de alltid noe å se frem til. Har dere noen lignende rutiner fra før av, så fortsett med dem. Gaver til pus

Etter en stund kan du gjerne gi katten noen gaver, som f.eks. et nytt klorestativ, nye leker eller en "forundringseske". Dvs. en større pappeske som du fyller med ulike ting som kan utforskes, f.eks. krøllete, raslende papir, kattemynte, små lekemus eller skumgummiballer. Du kan også skjære hull og lage ulike utskjæringer i kassen, for å gjøre den ekstra interessant. Sørg for at pus spiser nok

Begynner den sørgende katten å spise mindre, må du passe godt på. Katter er ganske unike i hvor sårbare de er for å bli syke om de spiser lite i noen dager. Kroppen deres går fort over i "nødmodus" hvor levra tror den må begynne å jobbe ekstra hardt. Dette kalles fettlever og er livsfarlig. Du kan forsøke å friste pus med noe ekstra godt for å vedlikeholde apetitten. Her er noen gode eksempler:

  • Liquid snacks og kremete eller flytende kattesnacks.

  • Kattesupper, finnes blant mange ulike varianter. Sjekk dyrenettbutikker.

  • FortiFlora (probiotika fra veterinæren) som strøs over maten.

  • Topping fra Hundesport-butikken, eller annen god snacks de selger der.

  • Frysetørket kjøtt/fisk (selges i dyrebutikker og er mye sunnere enn andre godbiter.)

  • Apetittvekkende kosttilskudd finnes også, både som pulver og på tube. Dersom pus ikke spiser nok kan du også snakke med veterinær om å få resept på apetittstimulerende.


Aktivisering

Ulike typer snacks kan også brukes til å aktivisere katten mer. De kan bl.a. brukes for å gjemme i "pusleleker" hvor katten må jobbe litt for å få tak i dem. Det er både interessant og belønnende. Du kan også teste ut om katten vil ha interesse av et kattespill på et nettbrett eller å se "kattetv", dvs. lange filmer av f.eks. fugler som kommer og går. Lek gjerne aktivt med katten din i minst 15 minutter hver dag. Tiltak for en utrygg pus

Skulle du oppleve at katten blir ekstra utrygg eller aggressiv, kan du vurdere å prøve et beroligende kosttilskudd. Hundesportbutikken selger Dorwest - valerian & scullcap, men vi har også god erfaring med Zylkene som man bestiller på nett. Noen katteeiere sverger til Feliway-diffuser, altså katteferomoner som kan ha positiv virkning på enkelte katter. Det finnes til og med musikklister på YouTube med "kattemusikk". Kanskje er det et rom katten elsker å være på som den ikke pleier å få være så mye? La da katten din få søke seg dit nå eller tilby nye soveplasser.



Som du nå har sett så er det mye forskjellig du kan gjøre for å hjelpe en sørgende pus. Det aller viktigste er at du tar vare på deg selv og dyrene du har igjen. At dere bruker masse tid sammen, koser, leker, spiser og drikker nok, så ikke også noen av dere skulle bli syke og få sekundære problemer. Vær klar over at katter er særlig


Comments


bottom of page