top of page

Når katten tar med byttet sitt hjem

Selv om katter ser søt og uskyldig ut store deler av tiden, er de faktisk små rovdyr. Katter er naturlige jegere og det er normalt at de tar med seg fangsten hjem. Men hvorfor gjør de det og kan man forhindre det?


Når katten jakter er det fordi de bruker sine instinkter. Katter har aldri blitt 100% domestisert, derfor er det fortsatt naturlig for dem å jakte, selv når de ikke behøver det for å overleve. Jaktinstinktet hos katten er så sterkt at det ikke må knyttes til sult. Det er faktisk det samme instinktet katten bruker når det leker.



Hvorfor tar katten med byttet sitt hjem?

Ingen vet helt sikkert hva som foregår i hjernen til en liten katt, men mulige årsaker kan være:


  • Spenningen med jakt

    Katter observerer, forfølger, angriper og dreper byttedyr i naturen. De er instinktive jegere. Selv når katten leker innendørs er det knyttet til jaktinstinktet. Det kan trigges av så lite som at det ligger en godbit under en duk eller at noe faller ned og triller bortover gulvet. Så en grunn til at katten kommer hjem med byttedyr er at den bare følger instinktet sitt. Spiser ikke katten byttet? Nei, våre kjælekatter jakter ikke så ofte fordi de er sultne. De får vanligvis dekket hungeren hjemme takket være deg. Det kan likevel være ulike grunner til at den drar med seg byttet hjem. Når det er gjort kan de fort miste interessen og forlate det.


  • Trygghet

    Hvis katten din liker å spise byttet sitt, kan årsaken til at de tar det med hjem være at de foretrekker å spise der de føler seg tryggest. Mange villkatter gjør dette. En leopard vil dra skrotten opp i et tre for å beskytte den fra andre dyr. Hvis katten din fanger en mus i hagen, kan det hende den tar den med hjem for å nyte den i trygghet.

  • Omsorg og læring

    Kattemødre tar med skadde eller døde byttedyr til ungene sine, ikke bare for å gi dem fast føde, men også for å lære dem å jakte og drepe fangsten. Selv byttedyr vil kjempe og prøve å forsvare seg, så det er tryggere å gi en skadet mus til kattungen sin. Det kan være at katten din kommer hjem med byttet sitt fordi den ser på deg som en dårlig jeger. Det høres kanskje komisk ut, men de tror kanskje at du trenger læring for å bli bedre. Selv om det kan virke som en fornærmelse, er det deres måte å ta vare på deg tilbake. Å være en dårlig jeger er farlig som vilt dyr, så en katt som ikke er glad i deg vil ikke hjelpe deg å overleve.

  • Flokkmentalitet Ville katter lever ofte sammen i grupper som vi kaller kolonier. I disse gruppene tar hunnkattene vare på kattungene til hverandre og de lar de minste få spise først. Ved å gi deg et dødt dyr kan katten signalisere til deg at du er en del av flokken.

  • Lek og underholdning At katten din legger igjen døde dyr hos deg kan også være pga. ren underholdning. Den fanget et bytte, tok det med hjem og lekte med det. Det er triggende å se på en liten skapning som dilter omkring. Når fangsten er død - enten med vilje eller uhell er leken over og den lille skrotten forlates.

  • Gaver

    Du har sikkert hørt før at byttedyr er gaver fra katten og det stemmer i enkelte tilfeller. Hvis katten ikke ser på deg som en jeger, kan det likevel være at de ser på deg som en forsørger. Du er den som ser til at den har mat og flere andre behov de har. En død mus kan rett og slett være en gave fra katten som en takk for all innsatsen din. Katten har nå selv gjort en stor innsats for å fange musa til deg. Å gi deg fangsten sin er kanskje en spesiell, men velment måte å vise at den verdsetter deg på, så ta det som et kompliment.


  • Aksept og verdsettelse

    Katter er skarpe dyr som er gode til å finne ut hvordan de får det som de vil. Èn ting de ønsker er eieren aksept og hengivenhet. 

  • Territorialitet I naturen må ikke katter bare utvikle evner for å fange og drepe byttet sitt, men de må også klare å være bedre enn sine motstandere. Det finnes vanligvis plenty av andre rovdyr i samme område som kjemper om tilgangen på byttedyrene. Noen atferdseksperter mener altså at katter legger igjen døde bytter for å varsle ande rovdyr om at de er der. Se på det som et skilt som der det står: "En bedre jeger bor her, så finn deg mat et annet sted."





Hvordan unngå at katten kommer inn med fangsten

Siden jakt er et så sterkt instinkt hos katten, vil du neppe klare å få helt stopp på det. Men det finnes noen metoder å demotivere eller forhindre katten å ta med fangsten sin hjem på. Husk at når den gjør det, må du unngå å bli sint. Takk katten for sin gode intensjon og prøv dette i fremtiden:

  • Begrens utetiden Den enkleste måten å forhindre at katten jakter på er å holde den innendørs. Men om du ønsker at katten skal ha litt uteliv, burde du innføre visse innetider. Unngå å slippe ut katten tidlig på morgenen og sent på kvelden. Da jaktes det mest. Andre alternativer er å lufte katten i sele, bygge en utegård eller sette opp et kattenett på verandaen. Evt. ta deg tid til å følge med katten når den er ute. En katt som overvåkes jakter ikke like mye. Hvis du ønsker å gjøre katten din til innekatt har vi gode tips til hvordan du gjør innelivet ekstra stimulerende, og/eller hvis du vil tilby katten et sikret uteområde å være på, har vi også inspirasjon til det!

  • Stimuler jaktinstinktet inne Mange som har utekatter tenker at de ikke trenger å bruke tid på å leke med katten, fordi den får nok stimuli ute. Men lek mellom eier og katt bygger også bånd, tillit, positive erfaringer og hjelper katten å trives innendørs. Siden instinktet med å jakte er det samme instinktet de bruker når de leker, kan det gjøre stor forskjell at du leker med med katten din. Gå til innkjøp av en stang med tråd og agn på. En særlig populær variant er de med ekstra lang tråd med fjær på. Disse kan du slenge ekstra høyt og langt, og katten vil kaste seg rundt for å fange agnet. Selv 1-2 omganger lek kan erstatte kattens jaktutflukter.

  • Gi katten stimulerende leker Hvis det er vanskelig å finne tid til å leke nok med katten din, burde du investere i noen leker som katten kan underholde seg selv med. Det er en fordel om dette er stimulerende leker som krever at de tenker litt mer (f.eks må jobbe litt for å få tak i godbiten) eller elektriske leketøy som beveger seg selv. Noe av det mest populære er likevel de enkleste og billigste lekene, som skumgummiballer, små lekemus og lekebaner.

  • Riktig ernæring En vanlig, men ofte oversett årsak til at katter jakter mye, er at de ikke får i seg riktig mengde næring. For katter er det som i hovedsak spiser tørrfôr, får de i seg alt for lite væske og proteiner i forhold til hva de egentlig trenger. Selv om tørrfôr er tilsatt viktige vitaminer og aminosyrer som katten trenger, er sammensetningen av proteiner, fett, karbohydrater og væske motsatt fra hva katter faktisk trenger. Ved å kutte ned på tørrfôret og få katten over på mat som inneholder mer proteiner og væske, vil du både få en mer tilfredsstilt, frisk og riktig fôret katt. Dette kan også ha innvirkning på hvor mye katten jakter. Du kan lese mer om fôrskifte og artsriktig ernæring på våre sider.

  • Halsbånd med bjelle

    Vi er ingen tilhengere av bruk av halsbånd på katter, fordi uansett hvilken halsbånd du har finnes det ingen garanti mot kvelning og skader. I dag bruker mange likevel halsbånd men med GPS på, og da har man litt mer kontroll. Dersom du bruker dette kan du sørge for at halsbåndet har bjelle på. Det kan forhindre at katten klarer å jakte så mye, da bjella vil avsløre at katten er nær. Vi anbefaler å ta av halsbåndet ellers.

  • Beskytt fuglebrett o.l. samt gnagermat Mange har fuglehus, fuglebrett, fuglebad o.l. i hagen og det er veldig flott! Men det er også som et koldtbord for en jeger som katten. Dersom du har noen form for matbrett for smådyr ute er det viktig at du monterer på en konstruksjon som forhindrer kattene å klare å komme seg opp på disse. Under fuglebrett kan du sette på en slags skjerm som er for bred til at katten klarer å klatre over den. På trær kan du montere noe glatt som katten ikke klarer å klatre på. Det er også viktig at du lagrer frø og maten på sikre steder. Om du oppbevarer det i garasjen eller en bod, kan gnagere finne dem og katter finner lett dem igjen med de fantastiske sansene sine.




Slik fjerner du trygt døde dyr

Gnagere og fugler kan ha smittsomme sykdommer, så når du skal fjerne dem bør du beskytte deg med engangshansker eller plastposer. Du kan deretter kaste dyret plastposen i søpla. Deretter burde du rengjøre området du fant dyret på med rengjøringsmidler som er trygt for husdyr. Du kan også selvfølgelig grave ned dyrene så jorda bryter de ned, i stedet for at katten eller andre dyr spiser dem.

Comments


bottom of page