top of page

Nyresykdom

Oppdatert: 18. sep.

Nyresykdommer er noen av de vanligste og vanskeligste helseproblemene katter kan bli rammet av. Det er både fordi katter er så misforståtte på mange måter og fordi problemene kan være vanskelig å oppdage før nyrene er alvorlig svekket. Det er derfor kjempeviktig å ta jevnlige helsesjekker og blodprøver av katten, særlig om du har en eldre katt.



Kroppens «rensestasjon»

Katter har to nyrer - en på hver siden av magen. Når katten har spist og kroppen har brukt opp næringsstoffene fra maten, dannes kjemiske avfallsstoffer i cellene. Disse fraktes med blodet til nyrene for å filtreres. I nyrene reguleres også væske- og saltbalansen, og alt kroppen ikke skal ha blir til urin som den skal kvitte seg med. Nyrene lager også hormoner som hjelper å regulere blodtrykk og dannelsen av røde blodceller og vitamin D.


Forebygging

Det er lettere å forebygge nyreproblemer enn å behandle dem og dette gjelder selvfølgelig alle helseproblemer. Tar man vare på nyrene, holder de seg også friskere. Her er de viktigste tiltakene du kan gjøre for å hindre utvikling av nyreproblemer hos katten din:

  • Oppmuntre til et høyere væskeinntak

  • Gi et sunt og egnet kosthold

  • Vedlikehold en sunn vekt

  • Gjør toalettbesøkene behagelige

  • Ikke glem årlige kontroller

  • Ikke vaksinere katter som har påvist nyresvakhet

Videre kan du lese om ulike måter å forebygge og behandle nyreproblemer på.



Oppmuntre til høyere væskeinntak

Katter har dårlig tørstesans fra naturen av, fordi de er ørkendyr som er laget for å få væsken de trenger via byttedyrene de spiser. Dette blir et problem når de som kjælekatter ofte lever på tørrfôr. De er kronisk dehydrerte uten at du legger merke til det. Det er ikke bra når nyrene trenger vann for å skylle giftstoffene ut av kroppen. Her kommer flere gode forslag til hvordan du får i katten din ekstra væske.

  • Bytt ut vannskålen med en drikkefontene. Katter elsker rennende eller bevegelig vann.

  • La krana på badet eller kjøkkenet renne en tynn stråle innimellom hvis katten liker å drikke der.

  • Gi katten våtfôr i stedet for tørrfôr. Du kan også tilsette våtfôret en skje eller to med ekstra vann.

  • Sjekk ut om katten liker såkalte "drikker" eller "supper" som selges for katter. OBS: Sjekk saltinnholdet før du gir dette. Noen drikker er unødvendig salte...

  • IKKE gi melk eller fløte. Katter er ikke laget for å drikke ku- eller geitemelk. Dette kan faktisk gjøre vondt verre og gi fordøyelsesproblemer som oppkast og diarè, og det fører igjen til dehydrering.

  • Kok kylling, kalkun eller fisk jevnlig og behold noe av kraften. Mange katter elsker det.

  • Sett flere vannskåler/fontener rundt omkring i huset, spesielt i ulike etasjer så katten ikke må gå langt for å finne vann. Dette er spesielt hensynsfult for katter med bevegelsesproblemer eller artrose.

  • Skift ut vannet minst en gang om dagen så det alltid er friskt og godt.

  • Hold fontene og skåler rene. Om du vasker med vaskemidler må du sørge for at alle såperester er helt borte før katten skal drikke igjen.


Kosthold og sunn vekt

Vi har nettopp vært innom hvor livsviktig væskeinntak er for katter og hvorfor de ofte er dehydrerte; Fordi de har lav tørstesans og ikke får i seg tilstrekkelig gjennom maten. En stor årsak er tørrfôret. Mennesker har gjort det "vanlig" å fôre disse små rovdyrene tørre kjeks nesten blottet for væske og kjøtt, og det blir det store konsekvenser av. Dette overrasker kanskje mange, da å gi tørrfôr har vært den vanligste måten å fôre katter på så lenge de kan huske. Noen gir også middagsrester, pålegg eller meieriprodukter i god ånd, mens alt dette dessverre er ekstremt skadelig for nyrene til katten.


Hva kan en katt med nyreproblemer spise?

Hva spiser ville kattedyr? Kjøtt og innvoller fra byttedyr. Hva inneholder dette? Rundt 70% væske, en stor andel animalske proteiner og en moderat mengde fett. Spiser kattene noe som helst i naturen som minner om tørrfôr? Nei. Nå kan du sammenligne kjøtt og tørrfôr.

Innholdet i tørrfôr: 2-3% væske, ofte mindre enn 20% proteiner og 11% eller mer fett, samt over 20% karbohydrater. Ingrediensene er vanligvis: Korntyper, potet, mais, erter, biprodukter og slakteavfall fra kjøtt (det som er for dårlig til å bli menneskemat), smakshevere og litt buljong/kraft, tilsatte vitaminer, mineraler og aminosyrer og sjeldent noe katten faktisk trenger.


Visste du at karbohydrater er en nesten ubrukelig makronæring for katter? De eneste karbohydratene de får i seg fra naturen er det som er i magen til plantespisende byttedyr. Hva skjer da når kattene våre lever på et kosthold med nesten motsatt næringsinnhold enn de skal ha? Det får store konsekvenser for helsen deres. Eksempler på ok mat for katter med CKD:

  • Rent kylling- og kalkunkjøtt har ganske lavt fosforinnhold

  • Kornfritt våtfôr, gjerne mest mulig innhold av kylling eller kalkun. Husk å se på fosfor- og kaliuminnholdet!

  • Relevante kosttilskudd: Probiotika (som FortiFlora), antioksidanter, fosforhemmere, fordøyelsesenzymer, omega 3 (fra vill fisk) og L-lysine.


Myte 1: De må spise "veterinær-nyrefôr" Mange veterinærer er skolert til å anbefale såkalt tørrfôr for nyresyke katter. Å gi slikt fôr som en liten andel av kostholdet er ok, men det er ugunstig som èneste mat da nyresykdom oftest kommer av dehydrering, noe tørrfôr ikke hjelper mot. Huskatter/kjælekatter er de eneste kattedyrene som har så stor forekomst av urinveisproblemer og nyresykdom, noe som skyldes at de fleste av dem lever hele livet på tørrfôr og et kosthold med lite væske og alt for mye karbohydrater. Vi har gode råd for nyresykdom på nettsiden vår. Ønsker å dele (for alle som leser) vår kunnskap og erfaring med nyresykdom hos katt når det først nevnes: Myte 2: De må spise lite proteiner

Ved nyresykdom kan både økt og redusert inntak av proteiner være gunstig. Kroppen kan bruke egne proteiner til energi og må da skille ut nitrogen fra proteinene via nyrene som urin. Dette er like belastende som å spise for mye proteiner. Ved å ha stabil vekt unngår man at nyrene må skille ut ekstra nitrogen.

Hold katten på en sunn vekt

Overvektige katter har større sjanse for å utvikle diabetes og noen studier mener at diabetikere er mer utsatt for å utvikle kronisk nyresvikt. Selv om det ikke er helt klart er en sunn vekt alltid best for helsen. Her er noen tips:

  • Ta katten til en helsesjekk og spør veterinæren din hvilken vekt de mener katten burde ligge på. Anbefalt vekt kommer an på både alder, kjønn, kroppsbygning og rase. Finn gjerne ut hvor mange kalorier katten burde spise daglig.

  • Regn ut hvor mye mat katten din bør spise daglig, spesielt om katten din ikke er flink til å spise små måltider og ofte. Katter spiser normalt opptil 20 små måltider i døgnet. Med den kunnskapen forstår du kanskje hvor viktig det er at katten da ikke spiser uegnet og dårlig mat.

  • Velg sunne alternativer å gi som snacks. Vi foretrekker frysetørket kjøtt og flytende «godis».

Jevnlige helsekontroller

Den beste måten å få innsikt i hvordan kattenes nyrer har det er å ta katten til en helsekontroll inkludert blodprøver. Dette er spesielt viktig for katter over 7 år og katter over 10 år burde til kontroll hvert halvår. Blodprøvene som viser nyreverdier er SDMA (beste tidlige indikator), kreatinin og urea. Dyrlegen sjekker også om katten er dehydrert, pelsens tilstand og kjenner etter hvordan nyrene er fra utsiden. Om ønskelig kan man ta ultralyd eller røntgen for å se med direkte på nyrene. Er nyreverdiene på blodprøver unormale burde man måle blodtrykket. Er det høyt vil katten behøve medisin for å regulere det.

Risikofaktorer

Infeksjoner i kroppen, mangel på oppfølging av munn og tenner, høyt blodtrykk, hjerteproblemer og kreft kan fremskynde nyresykdom. Noen katteraser er også mer utsatt enn andre, for eksempel Abbysiner, Maine Coon, Siameser og Burmeser.

Det som sikrest kan påvise nyresvikt er blodprøver, men urinprøve kan også vise om katten bruker nyrene ved å se hvor konsentrert urinen er.


Nyrebekkenbetennelse

Nyrebekkenbetennelse (pyelonefritt) er en bakterieinfeksjon i nyrene og nyrebekkenet. Det oppstår vanligvis av en infeksjon i blæren, men noen ganger er den blodbåren.

Akutt pyelonefritt starter med feber, oppkast og smerter i nyreområdet (nedre rygg). En stiv gange og bøyd holdning er karakteristiske tegn. Kattens urin er ofte blodig.



Nyresvikt

Nyresvikt (uremi) er når nyrene ikke klare å fjerne avfallsstoffer i blodet. Opphopningen av giftstoffer gir tegn og symptomer på nyreforgiftning. Nyresvikt kan skje akutt eller gradis over uker eller måneder. Kronisk nyresvikt er en stor årsak til at katter dør. Akutt nyresvikt: Dette er en nyresvikt som med tidlig diagnose og rett behandling kan helbredes. Hvis dette skjer kan sykdommens utvikling senkes og katten din kan ha mange gode år. Akutt nyresvikt forårsakes av:

  • En blokkering i nedre urinveier forbundet med FLUTD (samlebetegnelse for nedre urinveisproblemer hos katter) eller en medfødt blæredefekt.

  • Et traume i magen, spesielt når etterfulgt av bekkenbrudd og rift i blæren eller ureteret.

  • Sjokk forårsaket av plutselig blodtap eller rask dehydrering.

  • Hjertesvikt forbundet med varig lavt blodtrykk og redusert blodstrøm til nyrene.

  • Forgiftning, spesielt av inntak av kjølevæske eller påskeliljer.

Kronisk nyresvikt: Nyresvikt som er uhelbredelig kalles kronisk nyresvikt. Prosesser som nedbrytelse av mat, cellulær aktivitet og normal metabolisme lager mange giftige avfallsstoffer i kroppen, som urea og kreatinin, og de går over i blodet. Kattens nyrer består av små filtre som kalles nefroner og deres jobb er å rense blodet for giftstoffene og kvitte seg med dem i urinen. Når kronisk nyresvikt utvikles, svekkes nefronene og klarer ikke å rense blodet nok. Giftige avfallsstoffer i kroppen kan gi mange negative virkninger, som kvalme, oppkast og dehydrering. Nyrene spiller også en viktig rolle i ander funksjoner, som å regulere blodtrykket og produksjonen av røde blodceller, som er hvorfor kronisk nyresvikt også kan gi høyt blodtrykk og anemi (blodmangel.) De kliniske symptomene (som man kan se eller kjenne) kommer ikke før sykdommen har gått veldig langt. Da er det ofte bare 60-70% funksjon igjen av nyrene, og sykdommen regnes som stadie 3 og 4 - altså terminell.

Årsaker

- Katten har spist noe giftig

- Uhelbredelig skade i nyrene

- Dårlig og feil kosthold, f.eks. med for høyt saltinnhold og ikke nok væske

- Arvelige nyreskader eller -svakheter

- Visse infeksjoner - Svulster i nyrene



Symptomer

Selv om mange tegn på nyresykdom er de samme som for andre problemer med urinveiene, kan det være noen forskjeller. Katter med nyresykdom kan vise følgende symptomer:

  • Økt tørste og urinering

  • Urinerer på uvanlige steder (annet enn kassen)

  • Mindre eller ingen urinering

  • Blod i urinen

  • Oppkast

  • Dårligere apetitt, sannsynligvis pga. kvalme

  • Vekttap

  • Smerter i nedre ryggområde

  • Sitter bøyd eller går stift

  • Dårlig pelskvalitet, delvis pga. mindre stell av pelsen

  • Sår i munnen og/eller sikling

  • Høyt blodtrykk, muligens sammen med skade på netthinnen

  • Anemi (blodmangel)

Diagnostisering

- Blodprøve: SDMA, kreatinin og urea.

- Urinprøve med sjekk av urinkonsentrasjonen, proteiner og mer.

- Måling av blodtrykk.

- Tilleggsundersøkelser som røntgen og ultralyd av nyrene, samt nyrebiopsi kan hjelpe videre diagnostisk.


Behandling

Behandling av kronisk nyresvikt består hovedsakelig i å redusere den videre utviklingen av sykdommen i nyrene. Jo tidligere nyresykdom oppdages, dess større mulighet er det for å bremse sykdomsutviklingen. Da kan det forhåpentligvis med noen enkle tiltak forlenge kattens liv, - med god livskvalitet.

  • Nyrevennlig diett: Katter med nyresvikt bør ha et kosthold som tar hensyn til mengden protein, kalsium, fosfor og væske. Det finnes såkalt "nyrefôr" som dyreklinikker og nettdyrebutikker selger, og disse fôrene inneholder en tryggere mengde vitaminer og mineraler for en katt med nyreproblemer. Men disse fôrene inneholder også svært lite protein, som ikke bare er bra. Selv om katter med nyresvikt må passe på mengden protein de spiser, må ikke mengden bli for liten eller komme fra plantekilder. I veterinærfôr er ofte størstedelen av proteininnholdet plantebasert og prosessert, noe som gjør det tungfordøyelig og blir en større påkjenning på nyrene. Ved å få i katten høykvalitetsproteiner med lav fosformengde (f.eks. kylling, kalkun og eggehvite), hindrer man at katten mister muskelmasse av proteinmangel. Anbefalt proteinmengde for katter med nyresvikt er opptil 0,6 g pr/kg kroppsvekt. For mye fosfor og kalsium i blodet er vanlig å se hos katter med svake nyrer. Det er derfor utrolig viktig å sjekke verdiene ved blodprøver, og passe på at maten katten får inneholder en trygg mengde av dette. Anbefalingen er 0,6 g kalsium og 0,5 g fosfor pr/100g. Ikke gi katten fisk, kattemat av fisk, lavkvalitetsfôr og kattemat med mye korn og fyllstoffer. Dette inneholder høye mengder fosfor og kalsium, samt at det er ekstra tungt for nyrene å bearbeide det fra plantekilder. På sikt kan dette føre til bl.a. nyresvikt og andre kroniske sykdommer. Den naturligste og tryggeste måten å få disse vitaminene på er fra byttedyr, altså muskelkjøtt, organer og bein.

  • Medisiner: Tabletter som senker blodtrykket og hindrer proteintap gjennom nyrene kan hos flere pasienter være aktuelt. Det finnes også medisiner som hindrer proteinet å passere passere nyrene. De kalles Semintra og Fortekor. Kvalmedempende og syrenøytraliserende midler kan hjelpe katten å beholde matlysten.

  • Fosforhemmere: Nyrer med redusert kapasitet klarer ikke å skille ut fosfor som hoper seg opp i blodet og fører til forgiftning. Fosforhemmere er stoffer som tilsettes maten eller gis i forbindelse med måltidene slik at fosfor bindes og ikke tas opp i kroppen. Å holde fosfornivået normalt i blodet er alfa og omega ved kronisk nyresvikt. Medikamentene finnes som flere typer kosttilskudd og de fleste dyreklinikk selger noen alternativer, f.eks. WeNefro, Ipakitine, Pronefra.

  • Pass på kalsium: Hyperkalsemi (for mye kalsium i blodet) kan være en av årsakene til at katter får nyresvikt, men det kan også forårsakes av at nyrene fungerer dårlig. Det er derfor viktig at når man tar blodprøver, sjekker man også kalsiumverdiene. Ved å være forsiktig med mengden kalsium katten får i seg et viktig.

  • Væskebehandling: Nyresyke katter skiller ut for mye væske over urinen og kan derfor bli dehydrerte (uttørkede). Da vil avfallsstoffer som nyrene vanligvis skiller ut samle seg opp i kroppen og gjøre at katten blir dårlig. Andre slutter å spise og kan bli dehydrerte av den grunn. Intravenøs væske kan gjøre at katten får korrigert ubalansen i væske og salter i kroppen og får vesentlig bedre livskvalitet etterpå. Dette kan være nødvendig å gjøre i perioder, og blir en grov form for dialyse i perioder katten blir dårlig. Nyresyke katter har ofte perioder hvor de slutter helt å spise. I disse periodene er det ekstra viktig at de får i seg nok næring og væske. Merket, Kattovit har en drikk som er spesielt hjelpsomt for nyresyke katter. Den kalles "niere/renal-drink" og selges på Zooplus.no.

  • Sonde: Å legge inn en sonde kan være aktuelt på noen pasienter. Det gjør at eieren kan fôre katten med flytende næring gjennom en sonde som går ned i magesekken. Man kan også gi medisiner og ekstra væske slik og har full og enkel kontroll på hvordan man mater og medisinerer katten. En del medisiner og kosttilskudd for nyrene smaker dårlig, i tillegg har nyresyke katter ofte dårlig apetitt. Da er sonde ekstra hjelpsomt.

Spre kunnskap - redd liv

Målet vårt med å informere om dette er at MANGE katter kunne levd et godt liv den dag i dag om dyrlege hadde informert om blodprøve. Det er likedan med dyr som mennesker i at får vi denne sykdommen, kan vi klare oss om den oppdages tidlig. Dette er en sykdom som nesten 50% av alle katter dør av, men med opplysning kan vi kanskje dele livet litt lengre sammen.

Snakk med veterinæren din om nyresvikt, uansett hvor gammel den er. Katter kan spise farlige ting utendørs og det kan være nok til å skade nyrene permanent. Selv har vi i PIH mistet flere katter til nyresvikt - også så unge som 6 mnd gamle. Vi har derfor gjort oss mange verdifulle erfaringer for hvordan man behandler denne sykdommen. En del av kattene har vi også klart å fått i remisjon - dvs. at vi har oppdaget nyreproblemene tidlig og klart å gjøre gode nok tiltak så katten har blitt kvitt dem.



Anbefalt nettside for ekstra støtte og info: https://www.felinecrf.org/


Kilder


2件のコメント


コメント機能がオフになっています。

Artikkelen anbefaler CKD-katter å spise kokt kylling og kalkun. Det hadde vært skjønt om det var så enkelt, men dette kan være et farlig råd. For hvordan sikrer man katten et balasert kosthold, der den får i seg nok fett og en passelig mengde øvrige næringsstoffer?


Denne artikkelen virker å være velfundert og etterrettelig, for de som vil gi seg i kast med egen diett:

https://www.vngpets.com/post/should-i-feed-my-cat-with-chronic-kidney-disease-a-raw-diet


CKD-katter bør etter hva jeg kan forstå enten ha en streng diett, eller i all hovedsak holde seg til spesialfor – med mindre dette fører til at de spiser altfor lite. Det største problemet er at katter blir mer kresne på lukt og smak jo eldre de blir, og at det derfor er utfordrende…

いいね!

Hei.


Det står her at det er anbefalt proteingde for katter med nyresvikt er 0,6g pr/kg kroppsvekt.


Er dette riktig?

Hvis ja, hva slags for kan man bruke som i holder så lite protein?

いいね!
bottom of page