Mobbing mellom katter og balansering
Oppdatert: 29. jul.
Katter går ikke alltid overens. Som mennesker kan de ha perioder hvor de er mer frustrerte eller lei av hverandre. Krangling og konflikter går vanligvis over. men om ikke kan det over tid bli et større problem som kan gå utover trivsel, livskvalitet og helsen deres. Dette finnes det løsninger på, men du må være villig til å investere interesse og tid i det. Det er absolutt verdt det til slutt.
Plager den ene katten den andre? Dette kan være et tegn på mobbing. Mobbing mellom katter er når en katt gjentatte ganger - omtrent konstant oppfører seg negativt mot en spesiell katt. Dette resulterer gjerne i at den utsatte katten blir redd og begynner å forandre atferdsmønsteret sitt for å unngå konflikter.
Det finnes løsninger, men det aller beste er alltid forebygging! Uansett hvilken ende du begynner i: Husk at for å lykkes må du bruke godt med tid på prosessen. Det hjelper ikke om du har prøvd de ulike tiltakene, om du ikke har gjort dem i rett rekkefølge eller lenge nok. Når du ser at en katt viser et kroppsspråk eller lyd som er negativ, ikke løp mellom, men distraher dem. Dette avbryter den negative kattens oppførsel og gir den andre katten muligheten til å komme seg unna. Slik har du forebygget en konflikt eller slåsskamp. Eksempler på truende oppførsel er lave ører, lavere nakke, målbevisst, men sakte gange og stirring. Reaksjoner som den andre katten kan ha avhenger av hvordan den føler seg. Er den submissiv og redd vil den kniper med øynene, rykker unna eller legge seg ned for å vise at den ikke vil ha bråk. En katt som ikke vil gi fra seg kontrollen enda kan også knipe med øynene, men kan i tillegg lene seg bakover eller sideveis, løfte en labb eller gjøre seg høyere.
Faktorer som IKKE hjelper
Å la kattene "finne ut" av det selv. Nei, det hjelper absolutt ikke, fordi de kommer ikke til å finne ut av noe som hjelper på sikt. Det som skjer er at en av dem enten må la "gi seg" mot den som er mest dominant og truende, at en jager den andre, at de fyker sammen og at det utvikler seg til å bli verre. Dersom du ikke tar grep - helst snarest mulig, kan det begynne å gå utover kattenes livskvalitet og helse. Katter kan faktisk stresse på seg urinveisproblemer og om de forhindres å spise eller drikke nok, kan det også gi leversykdom, avmagring, dehydrering eller nyreproblemer.
Veldig stor aldersforskjell. Har du anskaffet deg to katter med vidt forskjellige behov og stadier i livet? Dette kan føre til mistrivsel og dårlig stemning. Katter kan til og med gjemme seg vekk eller stikke av i protest.
At en eller begge katter ikke er kastrerte. Katter fulle av hormoner har større behov for å hevde seg, og vil derfor lett ta en kamp og dominere andre katter. Ukastrerte hunnkatter blir veldig slitne av å være i og ute av brunst annenhver uke, eller å konstant måtte fø og oppdra kull etter kull. Morsinstinktet gjør dem i tillegg veldig overbeskyttende.
At hjemmet er for lite tilrettelagt og fasilitert for kattenes behov. Om du ikke har tatt noe hensyn til at hjemmet ditt også skal kunne tilby kattene møbler, områder og ting de trenger for å utøve naturlige behov, er det større sjanse for at du får en frustrert eller nervøs katt.
For lite aktivisering. Katter med mye opphopet energi kan lettere bli frustrerte og ta det ut på andre dyr de bor med.
Ta hensyn og ikke utsette kattene for unødig stress. Katter blir oftest nervøse for ting de ikke har noen kontroll over. Om det er uventet besøk, urolige mennesker, bråkete lyder, forandringer eller kanskje dyr som er utenfor hjemmet. Gjør hjemmet rolig og trygt, det er ikke så komplisert. Sørg for at det er litt lyd og lys på hele døgnet, trekk for gardinene om noe utenfor er forstyrrende og bruk gjerne feromon-diffusere. Vi anbefaler Feliway Friends. En kontaktdiffuser holder i en måned om gangen. Bruk gjerne flere om du har et større hjem.
Er det på tide med en helsesjekk? Mange tar katten kun til dyrlege når de ser tydelige tegn på at katten er syk eller skadet. Det betyr ikke at katten ikke kan gå med plager i mellomtiden. De er eksperter på å skjule sine svakheter, så når du først ser symptomer har de vanligvis hatt problemer en god stund. En syk eller plaget katt kan være mer frustrert, aggressiv, nervøs eller asosial, og dette liker heller ikke de friske kattene. De vil bli kvitt enhver negativ energi rundt seg.
Steg-for-steg
Separer dem. Gi dem tid for seg selv i områder/rom uten den andre katten. Bruk gjerne tipsene i denne veilederen og gi det god tid.
Vurder om du bør ta den utsatte katten til dyrlegen for en vurdering. Dersom en av kattene plages med noe, kan det ha trigget alle problemene. Langvarig stress kan også føre til sykdom, som stressutløst urinveisinfeksjon eller blærebetennelse.
Hjelp dem å føle seg mer selvsikre. Da må du gjøre ting trygt og forutsigbart for dem. Faste rutiner, positive forbindelser og hyggelige situasjoner hjelper.
Kattifiser hjemmet ditt! Det er utrolig undervurdert å tilrette legge hjemmet sitt litt for kattenes skyld. Husk at det skal være hjemmet deres også. Ikke bare vil flere områder gjøre at kattene slipper å måtte forholde seg like mye til hverandre og dele på alt, men de får også utbytte for mange flere av sine behov.
Sørg for at de er godt aktivisert. Katter med mye innebygd energi som de ikke får ut, kan raskere ta ut frustrasjon på andre katter/dyr. Lek med dem, la dem få løpe ifra seg og bruke jaktinstinktet sitt. Tilby dem gjerne interaktive leker. Du kan til og med prøve klikke-trening!
Reintroduser dem på nytt på sakte vis og ved bruk av vår veileder! Selv om den handler om introduksjon mellom katter som ikke kjenner hverandre fra før, kan du bruke den likedan, men glem ikke de andre punktene som er nevnt her.
Fortsett med de gode rutinene når kattene skal sameksistere igjen! Ikke kutt det ut. At de har hver sin föringsstasjon, flere kloremøbler, vertikale områder å utnytte seg av, samt trygge og rolige steder å gå på do vil forhindre konflikter i fremtiden.
Hei.
Jeg lurer på om vår hunkatt, som er en senior EGENTLIG er mer interessert i besøkende katter, enn hva kroppsspråket tilsier? Denne våren har det vært flust opp av beilere som ville besøke henne. Hun blir redd, knurrer litt og når vi kommer over dem ute, virker situasjonen fastlåst. Vi velger da å jage de fremmede katter, og få henne inn til kos og trygghet. Jeg er usikker på om vi gjør det riktige?
Anyone?
Mvh
Irene Gladsø Munck