top of page

Kattifiser hjemmet - øk kattens livskvalitet

Oppdatert: 24. nov.

Har du noen gang tenkt over at hjemmet ditt ikke bare skal være et innemiljø katten din kan være i, men at det også skal være et ordentlig hjem for katten din? Har du gjort disse tiltakene før du klager på at katten går på bordet, klorer på sofaen eller du begynner å tenke på omplassering? Behandler du katten din som en passiv gjest eller gir du katten din plassen den trenger og fortjener i hjemmet?


Kattifisering er prosessen hvor du tilpasser hjemmet ditt for å oppfylle kattens behov. Det er svært viktige tiltak for å bidra til kattens helse, trivsel og trygghet. Hvilken rolle katten har i familien reflekteres ofte i hvor "kattifisert" hjemmet er. Det vil si at dersom du har gått inn for at hjemmet ditt skal være stimulerende for katten din, vil det synes i hvordan hjemmet ditt er innredet. Høres komplisert ut? Det er ikke det! Det er mange måter å kattifisere hjemmet sitt på, og det trenger verken å være dyrt eller tidkrevende. Selv små forandringer kan gjøre en stor forskjell for kattens livskvalitet. Tenk på det slik: Ville du trives i et hjem som ikke var designet eller egnet for mennesker? Selvfølgelig ikke! Det samme gjelder for katter. Klart en sofakrok er deilig innimellom, men katter har store behov for sine egne, private hvilesteder.


Hvorfor dette er viktig

  • For å kunne dekke alle kattens behov. Katter trenger ber enn bare et matfat og en vannskål. De skal ha muligheter til å klatre, kravle, utforske, kvesse klør, speide fra høye punkt, hoppe, gjemme seg og ha flere hvilesteder å velge mellom.

  • Om katten ikke har nok egnede steder å være på, kan den bli mye mer redd og utrygg. Et stort, åpent og minimalistisk rom er ganske flott for mange, men for katter kan det vært veldig overveldende og skummelt. Uten mulighet til å søke seg til trygghet, kan katten begynne å mistrives, rømme eller bli syk.

  • Flere ulike fasiliteter å velge mellom å bruke eller oppholde seg på, forhindrer konflikter og bidrar til harmoni både i hjem med flere dyr eller kun én katt.



Viktige tiltak og tips


  1. Tilrettelagt spiseplass Dette er spesielt viktig om du har flere katter. Sørger du for at de har hver sin spiseplass, forhindrer du mulige konflikter og stress de kan oppleve under måltidene. Katter elsker også rutiner og vil vise stor glede ved at du opprettholder det for dem. Prøv å forhindre at kattene må spise for nært hverandre. Du kan gjerne lage en spisestasjon på ett lite bord med spisebrikke under skålene. Bruk fantasien! Husk også at vann alltid skal stå et godt stykke unna matskåler for å appellere best mulig til kattene.

  2. Lag et vertikalt territorium En av de første og aller beste tingene du burde vurdere er å hjelpe katten å komme seg opp i høyden. Vi vet jo hvor glad katter er i å klatre og utforske alt de ser. Ikke bare er dette enkelt, men det er også perfekt for deg som har lite plass. Du kan gjøre utrolig mye gøy med èn vegg og det er mye billigere enn å kjøpe et større hjem, sant? Se på hva du kan gjøre for å tilrettelegge kattens ønsker om klatring, utkikkspost og soveplass. Katten din vil elske det! Hva med... - Et kloremøbel som kan henges på veggen? Disse koster jo litt mer enn egenlagde ting, men det finnes masse å velge i bare du sjekker dyrebutikkene. Ikke alt koster skjorta, men det kan likevel glede pus enormt! - En Lack-hylle fra IKEA med pute på? Vi bruker ofte denne vindusmatten fra Zooplus og fester den enkelt med dobbeltsidig teip. - Selvbygd kattetrapp oppover veggen. Du ogås enkelt google "katt vegg" så får du opp inspirasjon eller møbler du kan kjøpe. - Vil du være ekstra kreativ kan du til og med skjære ut åpninger i kommoder eller skap så katten din kan komme seg til de ulike rommene og etasjene. Gjør du dette har pus også skjulestedene den har behov for! Se inspirasjon i galleriet i slutten av artikkelen.

  3. Aktiviserende leker Katter er naturlige rovdyr, så de elsker å jakte og fange. De har også mye energi de må ut med. Dette kan f.eks. oppnås med noen godt utvalgte leker! - Laserpeker er gøy, men husk å bruk denne riktig! Les hvordan her. - Kjøpte eller hjemmelagde bokser/labyrinter som du kan fylle med kattesnacks. - Små lekemus eller baller i skumgummi. Katter liker lette, små leker som de selv kan slå, kaste på og bære rundt. - Stang med tråd og "agn" på. En tidløs favoritt for mange. Sleng rundt på leken i ulike bevegelser og se hvor godt det trigger jaktinstinktet til katten din! Mange katter viser også gjerne sine imponerende fysiske egenskaper når de er i aksjon! OBS: Denne leken bør kun brukes når du leker sammen med pus (mht. tråden som kan spises eller sette seg fast).

  4. Kloremuligheter Visste du at katter ikke bare klorer på ting for å kvesse klørne, men også for å markere tingene og områdene sine? Ja, de markerer ikke bare ved å spraye urin (og dette gjør helst ukastrerte hannkatter), men også ved å klore på og gni seg inntil ting. Det er derfor en svært vanlig handling som de må få lov å gjøre. Dersom du ikke har et eneste klore- eller kattemøbel i hus kan du ikke forvente at katten din ikke prøver seg på møblene dine. Våre anbefalinger: - En enkel, lang klorestamme! Dette er så undervurdert. Mange kjøper et lite og lavt kattungemøbel til ingen nytte. Klorestativet må være langt, eller høyt nok for at en voksen katt skal få utnytte av det, fordi de vil strekke seg mens de bruker dem. Disse stativene koster ikke mange hundrelappene og vil bli elsket av katten din. - Et høyt og stødig klorestativ som både har lange stammer og flere etasjer. Her kan også katten klatre, holde utkikk og sove! Plasser gjerne nært et vindu for ekstra glede. - Et klorebrett! Du kan henge det på veggen eller la det ligge på gulvet. Enkelt, men blir ofte velbrukt. - OBS: Om du først skal gå til innkjøp av et klorestativ, styr unna billigvariantene fra f.eks. VidaXL. Stammene er for tynne, veggene i hulene er kun av stoff, og stativene er generelt smale og for små til fullvokste katter. Dette gjør dem lette å velte, noe som kan skape farlige situasjoner for kattene. Det er bedre å investere i et med solid stativ som du kan ha i flere år.

  5. Skjulesteder Katter elsker å kunne kry seg vekk når de vil være på egenhånd og slumre en stund, fordi katter er solitære dyr. Det betyr at tross at katten din er glad i deg og oppmerksomhet, har de fra naturen av stort behov for egentid. Det er derfor utrolig viktig at katten din har mange gode skjulesteder å velge i. Sørg for at de er myke og behagelige, så pus kan sove godt der. Eksempler: - En veltet pappeske - Kattehule. Finnes i utallige varianter. Du kan også lage noe selv, f.eks i en hylle eller et skap. - Klorestativ med hule i. - Tunnel (kan kjøpes billig på f.eks. Rusta eller nettdyrebutikker) - Telt (tipi-telt for hund eller katt kan kjøpes, eller du kan konstruere et selv!)

  6. Privat plass for kattedo Katter er som sagt private dyr, så det er ikke bare vi som vil være i fred når vi skal gjøre vårt fornødne. Først må du sørge for at du har nok kattedo i huset. En enkel regel er at man skal ha ètt do per katt +1 ekstra. Det vil si at dersom du har to katter, burde du ha tre kattedo. Jo, det kan gå bra å ha færre, men da burde de være nokså romslige og rengjøres ofte. Og hvor burde kattedoene stå? Prøv å velg et sted som er rolig og ute av veien, som vaskerommet, badet eller et annet rolig rom. Du kan også gjøre området ekstra lunt ved å sette opp en slags skillevegg eller eller henge opp et forheng.

  7. Egnet tilgang på mat og drikke Sist, men ikke minst så må du selvfølgelig ha godt egnede plasser for matskåler og drikkekilder. En ting mange ikke er klar over er at mat og vann ikke burde stå sammen. En annen er at katter som bor sammen burde slippe å dele mat- og vannskåler. Gi dem hver sine stasjoner og gjerne på ulike nivåer. Matstasjonen burde være i et rolig, utrafikkert område hvor katten kan spise i fred uten å bli stresset og skremt. Husk at skålene må holdes rene, fordi det danner seg vanvittig mye bakterier etter kattemat og dette kan være farlig for katten din. Det samme gjelder selvfølgelig for vannskåler også. Vannet må byttes daglig eller oftere, for det danner seg fort belegg og bakterier der. Vannskåler eller drikkefontener bør plasseres et helt annet område. Katten din vil sette pris på det, fordi det er ikke naturlig for dem å spise der de drikker og om de må det blir vannet fortere forurenset. Katter som kan drikke separert fra maten drikker gjerne mer vann, noe som også bidrar til å holde dem friskere. Og visste du at drikkefontener også stimulerer til kattens drikkelyst fordi vannet beveger seg? Det forteller også katten at vannet er renere enn stille vann. Sett deg på gulvet og se rundt deg fra perspektivet til katten din. Du er en liten leopard med en fantastisk fysikk som du trenger å utnytte. Du vil både kravle og klatre, hoppe og åle deg, sitte i høyden for speide utover og ligge lavt og bortgjemt. Får katten din gjort alt dette slik det ser ut hos deg nå? Bruk fantasien: Du forstår kanskje nå at du kan få til utrolig mye bare du bruker fantasien. Katter er ikke vanskelige dyr. Et ekstra tips: Når fasilitetene du har ordnet over tid blir mindre interessant for katten, prøv å ommøblere litt. Sett klorestativet eller møbelet et annet sted, så får tingene nytt liv i kattens øyne! Ja, jeg sa jo at katter er ikke vanskelige dyr. Lykke til!

Bilder til inspirasjon

Bildene er hentet fra Google.





Comments


bottom of page