Hva kattens urin og avføring forteller deg
Oppdatert: 29. jul.
Selv om å studere kattens avleveringer ikke er det mest forlokkende å gjøre, er det viktig å være bevisst på kattens toalettbesøk. De kan nemlig gi deg verdifull informasjon om hva som foregår i kroppen til katten din. Da kan du få sjansen til å hjelpe katten din, uansett om det er nødvendig med små eller store tiltak. Så ikke scroll forbi, dette er viktig stoff!
Kattens urin
Viktig info om væskeinntak hos katter: Siden kattene er fra ørkenområder hvor vann er vanskelig å finne, er kroppen deres vant med å få væskebehovet dekket via byttene de spiser. Dette er en av grunnene til at de ikke er så flinke til å drikke. Hvis du gir katten din rått eller våtfôr, vil den ofte drikke mindre. Har du derimot en katt som hovedsakelig spiser tørrfôr og ikke drikker mye, burde du prøve å gjøre endringer for å få i katten din mer væske. Noen av de vanligste konsekvensene for dehydrering er urinveisproblemer og nyresvikt. Hvor mange har ikke hørt om eller opplevd katter med det?
Hvor ofte tisser katter? Katter tisser i gjennomsnitt to ganger om dagen, men det avhenger av individet. Ting som brunst, fuktighet, vanninntak, medisiner som kortison, og diagnoser som kronisk nyresvikt eller diabetes kan påvirke hvor ofte og mye katten tisser. Igjen kan stress og sykdommer også forhindre katten i å tisse like ofte. Hyppige dobesøk, klaging og ingen resultater i kassen, kan være tegn på et alvorlig helseproblem, som urinstein eller urinstopp. Sistnevnte krever umiddelbar hjelp da katten innen kort tid kan dø. Dette gjør det viktig å forsøke å monitorere hvor ofte katten tisser, fordi mengden og frekvensen kan fortelle deg om alt er i orden. Hvilken farge på urinen er normalt?
Typisk sett skal kattens urin være lysegul og klar. Hvis du ser at urinen er ekstremt gul, uklar eller har rosa tendenser må du kontakte veterinæren din. Rosa kan være tegn på blod fra enten urinveisinfeksjon eller betennelser. Helt klar og fargeløs urin kan derimot tyde på at nyrene ikke gjør jobben sin, altså tegn på nyresvikt. Hvordan skal urinen lukte? Fersk urin fra en kastrert katt er litt syrlig og lukter ikke så mye. Men ettersom tiden går, vil bakteriene i urinen gi en ammoniakklignende lukt. Dersom enda mer tid går vil urinen få enda sterkere, nesten skunk-aktig lukt, derfor er det ekstremt viktig å vaske opp urinsøl snarest. Katter som har sterkere urinlukt er ukastrerte katter, særlig hannkatter fordi det er ekstra mye testosteron i urinen, eldre katter med nyreproblemer, dehydrerte katter, fordi det er mer avfallsstoff i konsentrert urin, og katter med urinveisproblemer fordi bakterier kan gi lukte. En annen ting å merke seg er at søtlig urinlukt kan være tegn på diabetes dersom katten også tisser store mengder.
Kattens avføring
Hvor ofte bæsjer normalt katter? De fleste katter bæsjer én gang om dagen, men som med tissing avhenger det på individet. Faktorer som alder, medisiner, kosthold, helsetilstand, probiotika og hydrering kan påvirke om katten bæsjer mer eller mindre. Eldre katter som har tregere metabolisme eller som spiser mindre, kan hoppe over en dag. Kattunger kan derimot bæsje oftere. En voksen katt som konsist bæsjer mer enn to ganger daglig er uvanlig. Igjen burde du følge med på hvor ofte katten din bæsjer og snakke med veterinær om du legger merke til noe unormalt. Hvilken farge på avføringen er vanlig? Typisk sett skal kattens avføring være medium til mørk brun. Noen avvik innimellom trenger ikke å bety så mye. Men du burde reagere på svart avføring, fordi det kan indikere indre blødninger eller være tegn på forstoppelse. Bukspyttkjertel- eller leverproblemer kan gjøre bæsjen lysere brun, men det kan også et høyfiberkosthold gjøre. Det kan være lurt å vurdere avføringen mens du plukker kattedoet. Da kan du både se på konsistens, farge og om det er noe der som ikke skal være der. Om katten har parasitter, kan du ofte se det i avføringen, som små spaghetti eller riskorn. Kanskje kan du også se om katten har spist noe den ikke skal. Om du ser bein eller tråd, er det lurt å snakke med en veterinær fordi det kan være mer igjen som kan forårsake en blokkering. To ting du virkelig må være observant for er også blod og slim. Blodig avføring kan noen ganger forårsakes av diaré eller ekstra hard avføring som lager rifter i den ytre tarmen. Dette er ikke farlig og da skal du se at blodet ligger tynt utenpå avføringen. Men slim og merkelig konsistens kan tyde på mer kroniske fordøyelsesproblemer, som IBS eller kolitt. Hvordan konsistens har normal avføring? Kattens avføring skal være medium fast. Ikke hard, ikke myk, men en velformet, gjerne som en pølse. Hvis katten din har diaré, hard avføring eller er forstoppet burde du kontakte dyrlegen. Myk avføring og diaré Når bæsjen er flytende eller kjempemyk bæsj kalles det diaré. Det er avføring som ikke former seg, men gjerne heller blir til en klatt. Årsakene til diaré kan være mange, som innvollsorm, at katten har spist noe den ikke tåler, dårlig kosthold, reaksjon på ny mat, allergi, fordøyelsessykdom, bukspyttkjertelproblemer eller kreft. Om katten din oppfører seg normalt og fortsatt spiser og drikker, kan du prøve noen hjelpetiltak hjemme. Dersom problemet vedvarer og/eller katten endrer atferd, ta kontakt med veterinær snarest. Det er viktig å huske at katter som konstant har løs mage lettere blir dehydrert, noe som igjen kan gi andre helseproblemer. Råd for diaré:
Få i katten med væske ved å tilsette våtfôret litt vann eller tilby en drikkefontene.
Sørg for at drikkeskålen er ren, har rent vann og står plassert langt unna kattematskålen. Du kan gjerne ha flere drikkekilder i ulike rom.
Kok seiblokk (uten salt eller krydder), bland gjerne inn litt ris også og server. Det kan hjelpe å binde magen.
Ha probiotika for katt hjemme, f.eks. ZooLac, WeBiotic, FortiFlora o.l.
Ha ren gresskarpuré hjemme (som ikke inneholder noe annet) og blande litt av det inn i maten til katten.
Fiberpulver kan også blandes inn i kattens mat, man bare litt (1/8 ts). Sjekk med veterinær først.
Hard avføring og forstoppelse Katter med forstoppelse vil ha veldig hard avføring, som nesten minner om stein i konsistensen. De kan også slite med å bæsje og mjaue eller ule når de går på do. Årsaken kan være en obstruksjon i magen, dehydrering, tarmsykdommer, endring av kosthold, at katten vasker seg for mye, nyreproblemer, plager i ryggraden eller en tumor. Hvis forstoppelse ikke behandles kan katten utvikle "megakolon", som er når kattens tarmer ikke lenger klemmer og tarmen utvider seg. Ubehandlet forstoppelse er også livsfarlig og kan gi problemer som tarmnekrose som igjen kan føre til sepsis og død. Råd for hard avføring og forstoppelse:
Gresskarpuré kan også være hjelpsomt i dette tilfellet.
Gi kattemalt mot hårballer.
Sørg for å holde katten aktiv. En aktiv katt er gjerne en sunnere katt, der de vitale funksjonene vedlikeholdes.
Få i katten med væske ved å tilsette våtfôret litt vann eller tilby en drikkefontene.
Sørg for at drikkeskålen er ren, har rent vann og står plassert langt unna kattematskålen. Du kan gjerne ha flere drikkekilder i ulike rom.
Sørg for at kattetoalettet rengjøres minst én gang daglig og har nok sand. Vurder om du burde skaffe en til om katten bare har én. Eller kanskje en større en i det minste? Vurder også om du burde bytte kattesand.
Kilder:
https://www.webmd.com/pets/cats/the-scoop-on-cat-poop https://vetster.com/en/wellness/how-to-recognize-normal-and-abnormal-stool-in-cats https://www.catster.com/guides/cat-poop-chart/
Erfaringer og kunnskap via veterinærer
Comments