top of page

Når katten blir eldre

Oppdatert: 13. okt. 2022

Katter kan leve lenge. De kan bli storesøsken til barna våre og være med oss til barna flytter ut av huset. Å få ha en katt i mange år er et privilegium og noe vi nærmest forventer. Men hvor forberedt er vi på hva som kreves av å ha en seniorkatt?

De viktigste hjørnesteinene som kreves av eier:

  • Vær observant og årvåken

  • Regelmessige veterinærundersøkelser

  • Tilrettelegg for kattens alder og behov


Når er katten en senior?

Katter regnes som modne fra de er 7-10 år gamle, eldre fra 11-14 år og gamle mellom 15-25 år. Å kalle en 7-åring en senior føles litt brutalt og det er det også. Men årsaken til at man begynner å sette dem i "bås" er fordi det er fra denne alderen det er ekstra viktig å følge med helseutviklingen deres. Hvis du er årvåken og er flink til å se forskjeller hos katten din, kan du være tidlig ute med å spore problemer og sørge for at katten din får hjelp tidlig så den fortsatt kan leve i mange år.


Ting å forberede seg på:

  • Det den årlige helsesjekken er ekstra viktig, og nå burde du bestille "seniorsjekk" som inkluderer utvidede blodprøver. Om katten din er veldig gammel eller har visse kjente problemer anbefales det å gjøre denne sjekken hvert halvår.

  • Nøye oppfølging av tenner: De fleste katter vil ha fått tannstein innen de er 7 år og kan trenge en tannrens eller mer tannbehandling i løpet av livet. Ubehandlet tannstein forårsaker tannkjøttbetennelser og alvorlige problemer i munnen. Katter er eksperter på å skjule smerte, så ikke hopp over halvtårssjekkene. Veterinæren din vil se når kattens munn trenger stell.

  • Tilpass kosthold. Sørg for at katten din får næring tilpasset sitt aktivitetsnivå og som gjerne gir ekstra støtte til ledd, muskler, nyrer, hud, pels, apetitt og som inneholder ekstra viktige aminosyrer. Dette kan både tilføres via mat og kosttilskudd.


Hva kan skje når katten eldres?

Eldring kan gi både psykiske og fysiske utfordringer.

  • Svakere immunsystem Sammenlignet med når de er yngre blir immunsystemet svakere med alderen. Kroniske sykdommer som er typisk relatert til alderen kan derfor oppstå.

  • Dehydrering Dette er vanligvis en konsekvens av mange ulike sykdommer hos eldre katter. Dehydrering reduserer blodsirkulasjonen og er hardt på immunforsvaret. Det er også en viktig årsak til at katten virker slapp. Om man ikke akter i tide kan dehydrering være skadelig for nyrene og bli farlig.

  • Tynnere og mindre elastisk hud Dette skjer pga. pga. at kattene får redusert blodsirkulasjon som kan gjøre katten mer utsatt for hudinfeksjoner.

  • Dårligere pels Dette er også et viktig symptom på plager, så følg med! Det kan også skyldes at katten vasker seg mindre og når pelskvaliteten forandrer seg kan det gi floker, dårlig lukt og hudbetennelser.

  • Tykke, sprø og for lange klør Ikke noe farlig i seg selv, men det kan bli nødvendig for deg å hjelpe til å stelle eller klippe dem noen ganger.

  • Senilitet Som hos mennesker kan katter også få dårligere hukommelse og forandre personlighet når de blir eldre. Det kan gjøre at de blir rastløse/urolige, mjauer mer, virker desorientert og blir mindre sosiale. De kan også behøve ekstra oppmerksomhet og få separasjonsangst. Kognitiv dysfunksjon er vanlig hos 80% av katter ved 15 år og eldre. Les mer om senil demens.

  • Svakere hørsel Husk å følg med om katten klør seg når du gnir den rundt ørene. Kløebehov kan bety sopp eller øremidd. Alt dette er veldig plagsomt.

  • Øyeforandringer Du kan merke at linsa blir mer uklar og iris svakere i fargen. Ingen av delene vil vanligvis påvirke synet bemerkelig, men det er viktig at du får veterinæren din til å vurdere dette. Øyeforandringer er også en konsekvens av ulike sykdommer, så det må uansett tas på alvor. Uforandret kan de i verste fall være smertefulle og ødelegge synet.

  • Tannproblemer Dette er ekstremt vanlig hos eldre katter og det er rett og slett usannsynlig at katter kommer seg gjennom livet uten å behøve oppfølging med tennene sine. Dessverre er det mange eiere som ikke vet dette og mange katter går i lang tid uten å få behandlingen de trenger. Tann- og tannkjøttproblemer er svært plagsomt og vondt, og dette er kattene eksperter på å skjule. Det er viktig at du legger merke til måten katten spiser på, hva katten foretrekker å spise og prøver å løfte på leppene og se på tenner og tannkjøtt. Tennene skal være hvite - ikke gule og tannkjøttet skal være lyserosa uten rødere partier. Les mer om katters tannhelse.

  • Lavere apetitt Dette er et vanlig sykdomssymptom, så utelukk dette før du bare tar dette som noe aldersrelatert. Den vanligste årsaken er tannproblemer som beskrevet ovenfor. Når katten er helt frisk, men likevel ikke spiser like mye som før kan det være pga. svakere luktesans. Katters luktesans er omtrent halve matopplevelsen til katter, derfor påvirker det i stor grad apetitten deres.

  • Nyreproblemer Katters nyrer forandrer seg med alderen og både mat, miljø, gener, andre diagnoser og medisiner spiller en stor rolle for hvilken stand nyrene er i. Nyresvikt er en av de vanligste problemene eldre katter får. Les om nyresvikt hos katt.

  • Artrose Slitasje i bein og ledd er et vanlig problem hos eldre katter. Artrose kan gjøre vondt og hindre katten i å komme seg oppi en høy kattedo, høye stativ, bord, sofa, stoler, trapper osv. på samme måte som før. Hvis du legger merk til at katten unngår høye steder, slikker seg mye på beina eller bytter jevnlig på hvilke bein de vektlegger burde du få en veterinær til å se på katten.

  • Høyt stoffskifte Dette er også en av de vanligste problemene eldre katter kan få. En overaktiv skjoldbruskkjertel er ofte et resultat av overaktivitet, høyt blodtrykk, nyresvikt, diabetes, irritabel magesyndrom, kreft og mer. Les mer om høyt stoffskifte.


Er det dyrt å ha en seniorkatt?

Mange bekymrer seg for om det koster mye ekstra å ha en eldre katt, men det behøver ikke å være noen sammenheng i dette. At eldre katter kan behøve ekstra dyrlegebesøk og tilrettelegging er sannsynlig, men dette er ingen fasit. Enhver katteeier har valget om hvor ofte man tar helsesjekker, hvilket kosthold man gir katten, om man gir katten kosttilskudd, tilrettelegger hjem, om man har forsikring, egen kattekonto og mer. Eier kan tilpasse etter sin situasjon. Du har to valg: 1. Påkoste de anbefalte sjekkene og kanskje kunne forebygge problemer, samt kanskje ha en friskere og lykkeligere katt lengre. 2. Eller spare helsesjekker til du mistenker at det er noe galt med katten din. Men når man først ser slikt på katten er det ofte fordi problemet har blitt stort. Katter skjuler plagene sine instinktivt, så når de først oppfører seg unormalt er det en stor sjanse for at katten din virkelig sliter. Kanskje har du da spart penger underveis, men ender opp med store dyrlegeregninger i forsøk på å redde katten din som er alvorlig syk. Det er viktig å påpeke at dette også kan skje katter som er langt ifra seniorer i alder. Katter kan bli over 20 år gamle og kan leve lenge uten å vise særlig aldringstegn om de lever et nokså stressfritt og trygt liv med bra mat og godt stell.

Hos veterinæren

En komplett fysisk undersøkelse anbefales hvert halvår for alle katter over 7 år. Hvis det virker som mye, kan du tenke på at halvårlige veterinærbesøk vil være ekvivalent med at et menneske drar til legen sin hvert tredje-fjerde år. Katter eldres jo fortere enn oss! Siden katter er beryktet for å skjule plagene sine og ofte har mer enn ett problem når man først oppdager at noe er galt, er en årvåken eier og hyppige helsesjekker avgjørende for å holde seniorkatten frisk, uplaget og lykkelig. Under en grunnleggende seniorsjekk bør man alltid ta blodprøver som leser av nivåene til nyrer, lever, skjoldbruskkjertelen og vanlig hematologi. Rutinemessige blodtrykkskontroller anbefales hos alle katter over 10 år og hos katter med sykdommer som ofte er assosiert med hypertensjon (nyre, diabetes og hypertyreose). I tillegg er ultralyd av magen, røntgenbilder av brystet eller magen også en mulighet for å utelukke skjulte sykdommer.


Hvordan se forandringer

Mange eiere legger merke til at katten forandrer atferd og vaner, men tenker at det er noe som kommer md alderen og ikke kan behandles. Dette er alvorlig vranglære og misforståelse. Du burde alltid konsultere md n veterinær når du oppdager at katten forandrer vaner, atferd og ikke minst begynner å se annerledes ut. Gjør du ikke det kan du unngå å hjelpe katten din for potensielle plager og ikke få sjansen til å forebygge eller forsinke utviklingen av ulike sykdommer. Symptomer å legge merke til:

  • Unormal atferd At katten begynner å oppføre seg annerledes enn før er det største symptomet katteeiere må merke seg. Katter vil instinktivt forsøke å skjule plager så godt de kan fordi svakheter gjør at de taper i naturen. Det kan derfor være vanskelig å se på dem når de plages og er syke, spesielt om man ikke er observant eller vet hva man skal se etter. Det kan være selv små ting du reagerer på som faktisk skjuler ganske alvorlige ting. - Humørsykhet, blir fortere sur - Mjauer og skriker mer enn normalt - Blir lettere stresset og redd - Er asosial, gjemmer seg mye - Slapphet, sover mer enn vanlig, ikke interessert i å gjøre vanlige ting - Biting eller kloring ved klemming/berøring på enkelte steder - Uro og forvirring, er sensitiv for forandringer - Separasjonsangst

  • Forandring i spise- og drikkevaner Dette er vanligvis et viktig symptom på at noe er galt, så følg alltid med at katten din spiser og drikker normalt. Vekttap er også Ta en sjekk hos dyrlegen! - Problem med å spise/svelge - Rødt/hovent/blødende tannkjøtt - Blir mer kresen enn før, vil bare spise enkelte ting - Forandring i apetitt - Oppkast - Sikling

  • Forandret pelskvalitet Dårligere pels er et enkelt tegn å se at noe galt er på ferde. Pelsen gjenspeilser nemlig det som foregår på innsiden, som ubehag, smerter eller stress. - Dårlig stelt pels, katten vasker seg ikke - Overdreven røyting - Fet og matt pels - Floker - Hudlesjoner (sår/snauhet)

  • Forandringer ift. toalettbesøk Dette er et vanlig symptom på mange sykdommer, som nyreproblemer, diabetes og høyt stoffskifte. Stress kan også få katten til å si ifra med å bli mindre renslig. I tillegg kan en for full og stinkende kattedo få katten til å gjøre fra seg andre steder enn i kassen. - Økt tørste og/eller urinering - Mindre urinering (unaturlige små mengder, kanskje hyppigere dobesøk) - Forandring i farge på urin (nesten blank, veldig oransje eller rødaktig) - Unormal lukt av urin og avføring - Klaging/mjauing når går på do - Går ikke på do jevnlig - Svart avføring - Veldig tørr/hard avføring - Blod i avføringen - Diarè

  • Forandring i bevegelse Slitasjon og artrose er også vanlig hos katter når de eldres og dette er smertefullt. Heldigvis finnes det medisiner og kosttilskudd som ofte kan hjelpe livskvaliteten og forlenge livet. - Halthet - Løfter mer på enkelte poter - Rister på labbene - Stiv i bevegelsene, stive bein når går - Unngår og kvier seg for trapper, høye steg eller hopping

  • Uro og forvirring Eldre katter kan være mer sensitive for forandringer. Det kan være ommøblering, flytting, nye familiemedlemmer og nye rutiner. De kan også mjaue mer av uro og mer behov for trygghet og selskap.

Andre symptomer som verdt å merke seg: - Sår som ikke gror

- Pusteproblemer/rask pust - Såre/hovne/røde potesåler - Rennende nese - Rennende øyne

- Blødning

- Hoderisting

- Varig hoste eller nysing

- Dårligere hørsel

- Kollaps og anfall


Høy alder er ingen sykdom. Sykdom er sykdom. Sykdom bør helst forebygges, men alltid behandles.



Hvordan du kan holde seniorkatten din sunn og frisk

  • Tilfredsstill alle kattens behov (vann, mat, kattedo, sosiale interaksjoner og hvile-, sove- og gjemmeplasser).

  • Ta katten til jevnlige veterinærbesøk. Det anbefaler å gi katten en årlig helsesjekk hos dyrlegen frem til den er opptil 7-10 år, og hvert halvår resten av livet.

  • Vei katten jevnlig hjemme. Kjøp en babyvekt av god kvalitet for å overvåke kattens vekt. Da kan du være føre-var på mulige vektforandringer. Noen seniorkatter legger på seg fordi de blir mindre aktive, mens andre går ned i vekt f.eks fordi de har mindre matlyst.

  • Vær observant. Enhver endring kan bety at noe er på ferde. Når katter eldes fem til syv ganger så raskt som mennesker gjør, er det viktig å legge merke til enhver forandring.

  • Lett tilgang til ferskt vann. Bruk vide skåler for å unngå at værhårene presses ned i skålen, og unngå plastskåler for å forhindre at katten får kviser på haka.

  • Kattedo med lav inngang vil gjøre det lettere for eldre katter å komme seg inn og ut av doet sitt. Hvis katten din har leddgikt må du forsikre deg om at kattedoene er plassert i lett tilgjengelige områder, uten at katten din trenger å gå langt eller opp trapp for å komme fram.

  • Video-overvåkning er nyttig. Det finnes faktisk flere typer kjæledyrskamera, men vanlig overvåkningskamera gjør også nytten.

  • Børst katten daglig. Dette holder både huden og pelsen sunnere, og forebygger flass og dårlig pels.

  • Forebygg tannproblemer. Dette kan gjøres på mange måter, som med tannfôr, tilsetningsstoff i vannet, PlaqueOff, Stomodine, tannpuss og tannrens ved behov.


Den beste ernæringen for seniorer

Kattens årlige blodprøver er en fin måte for veterinærer å finne ut når det er nødvendig for katten å endre kosthold. Proteinnivå og fosfornivå er to av de mest kritiske analysene som må vurderes. Om disse er forhøyet kan du bli rådet til å gi katten nyrediett. Det finnes spesialfôr som klinikker selger for dette, men man kan også unngå tørrfôr ved å lett sette seg inn i hva som er trygt å gi og ikke. Dette kan man lese om i artikkelen vår om nyresykdom. Det beste kostholdet for seniorer er ikke veldig ulikt hva det er for andre katter. Rent kjøtt og evt. fisk, mye heller råfôr og våtfôr enn tørrfôr. Katter som lever isolert og mest på tørrfôr får ikke i seg nok væske, og dette kan føre til både urinveis- og nyreproblemer.

Kilder

www.petmd.com Egne erfaringer og kunnskap


Comentários


bottom of page