top of page

Slik hjelper du katter i nød

Oppdatert: for 6 døgn siden

Hva kan man egentlig gjøre når man blir kjent med situasjoner der katter trenger hjelp? For lite forberedelser eller mangel på planlegg kan skape mange problemer og sette dyrene i unødvendig stress, fare eller føre til unødvendig avliving. Vi håper det kan unngås mest mulig i fremtiden om man følger denne artikkelen.



Det er mange som i løpet av livet kommer i situasjoner hvor de møter dyr som trenger hjelp. Ikke alle er klare over at man både har varsling- og hjelpeplikt, og det resulterer i at dyrene ikke hjelp. Dette forekommer ofte når det er snakk om katter. De er fortsatt svært undervurderte dyr i samfunnet, særlig i distriktene hvor holdningene er utdaterte og kunnskapen lav. Men mange skjønner også at i visse situasjoner må man gjøre noe, men de vet ikke helt hva.


Eksempel på vanlige scenarioer:

  • Nabo har flyttet fra katten(e) sin(e).

  • Funnet små kattunger ute langs en vei/sti o.l.

  • Oppdaget kattunger og kattemor i et fjøs/uthus.

  • Blir kjent med katt(er) i nød via arbeid i jobben sin (psykisk helse, eldreomsorg, hjemmehjelp o.l.). Mange hindres i å hjelpe dyr pga. taushetsplikten de er ilagt, men man har hjelpeplikt for dyr i nød. De fleste dyrehjelpeorganisasjoner har også taushetsplikt og er mest interessert i å hjelpe dyrene.

  • Opphopning av et stort antall katter på en privat eiendom eller arbeidsplass.

  • Ukjent(e) katt(er) begynner å vandre i området du bor.

  • Du kjenner til noen som ikke tar godt vare på kattene sine.

  • Katteeier blir innlagt, flytter på eldrehjem eller dør.



Dette skal du IKKE gjøre

  • IKKE start innfanging av katt(er) uten å ha lagt en solid plan først. Før du gjør noe som helst må det være klart hvor katten skal være etter den er fanget og hvem som skal ha ansvaret videre. Katten må ha et sted å være hvor den blir tatt hånd om - i det minste til en mer varig løsning er klart.

  • IKKE legg tidspress/frist på noen for å ta katten(e) for deg. Dvs. ikke bare bestem deg for en dag du skal bli kvitt denne katten og sett en frist for andre som kunne måtte ha interesse om å melde seg for å ta katten, ELLERS sørger du for at den blir avlivet.

  • Det er IKKE mulig å fange inn katter bare for å levere dem fra seg til en dyreklinikk. Veterinærer og dyreklinikker har ikke noe mottak for uønskede dyr. Man kan heller ikke bare avlive dyr bare fordi man ikke ønsker dem eller anser dem for å være til "bry". Det bryter mot lov om dyrevelferd som sier at "dyr har egenverd uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker".

  • IKKE la kattemora til evt. funnede kattunger bli gående ute. Ikke bare er det uetisk å la henne fortsetter å gå ute på egenhånd og få flere hjemløse kattunger, men hun kan bli gående med melkespreng, jurbetennelse og oppleve mye stress av å miste kattungene sine.

  • IKKE kontakt jeger eller noen med gevær for å skyte kattene. Det er forbudt og det garanterer ikke at ikke eide katter blir drept. Du kan ikke se på avstand at en katt har et hjem. De kan være like sky og lurvete som hjemløse katter og du kan heller ikke fysisk se om noen er ID-merket. Det er veldig vanlig at eide katter menger seg med hjemløse, så det er fort gjort å skyte noens høyt elskede katt.

  • IKKE la en dårlig situasjonen for kattene forbli som den er. Spør noen om hjelp og råd. Kanskje får du til svar fra en dyrehjelpeorganisasjon at de ikke har kapasitet der og da, men spør da hva du kan gjøre i mellomtiden for å bedre situasjonen.



Hva du skal gjøre

  • Kartlegg situasjonen best mulig på forhånd. Hvor mange katter er det og ca. størrelse på dem. Noter deg gjerne også farger så du er sikker på at du ikke teller dobbelt. Merk deg hvor de går og tid på døgnet. Katter er ofte ganske rutinerte.

  • Kontakt en dyrehjelpeorganisasjon nær deg og spør om råd. Du kan også spørre dem om de har kapasitet til å bistå med hjelp. Ikke forvent at de har mulighet til å bidra eller ta saken på stående fot. Slike foreninger er frivillige og ulønnet drevet, og alltid overarbeidet. Kanskje kan de hjelpe om du samarbeider om å legge en plan med dem og har litt is i magen. Dersom de ikke har mulighet til å hjelpe til, burde du følge rådene deres og ta tiden til hjelp for å klare å hjelpe kattene best mulig. Allier deg med flere, samle inn penger, planlegg oppstalling av kattene og hvordan de skal tas vare på til de er klare for varige hjem.

  • Planlegg innfanging. Når det er lagt en plan om hvem som skal ta ansvar for kattene og hvor de skal etter innfanging, kan man leie feller og starte innfanging. Her forklares det hvordan du gjør dette.

  • Sjekk ALLE katter for ID-merking i øret og for chip med en chipscanner. Dette har dyrehjelpeorganisasjoner og dyreklinikker. Deretter skal du også etterlyse eier i minst 14 dager før du gjør noe mer.

  • Ved omplassering av eide katter må man annonsere dem ordentlig. Alt for mange orker ikke å legge inn en innsats i å sørge for at katten faktisk har en reell sjanse for å få et godt, nytt hjem. Ofte ser vi korte, halvhjertige innlegg som kun nevner at en katt trenger et nytt hjem, men lite eller ingen detaljer som er viktige for at folk i det hele tatt skal fatte interesse. En annonse bør inneholde flere tydelige bilder og detaljer som alder, helsesituasjon, om katten er kastrert og ID-merket, hvordan lynnet er, om den er vant med andre dyr, er den vant med barn, om katten har vært innekatt eller er vant med uteliv, sted og gjerne matvaner. Annonsen kan legges ut på Finn.no, deles i ulike Facebook-grupper og til og med i lokalavisa.

  • Kjenner du til et kattehold du ikke kan stoppe, men som du tenker kan forbedres? Prøv å innføre små justeringer som f.eks: Inspirer til å gi kattene egnet kattemat (mange gir katter hundemat fordi det er billigere, men dette er farlig da hundemat mangler essensielle aminosyrer katter må ha for å holde seg friske). Prøv å gjøre kamming eller børsting pelsstell, renere miljø, tilgang på friskt vann og ikke minst kastrering.


  • Gjelder det noen som driver ustoppelig avl av kattunger? Prøv å få stoppet dette med å oppfordre til kastrering. Om vedkommende selger kattene for fortjeneste, burde dette meldes inn til Skatteetaten. Det er høyst uetisk og ulovlig å ta seg tjukt betalt på privatavlede kattunger som verken har stamtavle og eller helseattest. Det er rett og slett svindel.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page