top of page

Hvorfor årlig helsesjekk er så viktig

Mange tenker nok at det de eneste gangene du trenger å ta katten til veterinæren er når katten blir syk eller skadet. Men visste du at siden dyr ikke kan si ifra skal man ta dem til sjekk for å forebygge problemer OG ha mulighet til å oppdage dem før de blir til store plager? Preventiv behandling kalles det og her får du de store grunnen til hvorfor det er superviktig for katten din!


Bilde: Veterinær ved Evidensia Trondheim Dyresykeshus undersøker katten vår, Napoleeon. Fostermor, Tove Kathrine Sveås har tatt bildet.



Hva undersøker veterinæren ved en helsesjekk?

  • Er katten din pigg, responsiv og observant?

  • Kattens generelle tilstand: Har katten din riktig vekt og virker sunn og frisk i kroppen og pelsen sin?

  • Muskelmassen: Har katten din normal muskelmasse på kroppen?

  • Pelskvaliteten: Er den unormalt tørr, oljete, flasser den, røyter den for mye, er det områder med unormalt pelstap og har katten vonde floker?

  • Huden: Er den oljete, for tørr, flassete, har unormale kuler og utvekster?

  • Øynene: Rødhet, blekhet, sekret, verk, tårer, unormale kuler på øyelokkene, hvordan øynene lukker seg, pupillens størrelse og fasong, om øynene er klare og uten flekker eller unormale skjær og farger.

  • Ørene: Verk og ørevoks, øremidd, hårløse partier, fortykkelser og mer.

  • Snuten og fjeset: De ser etter symmetri, om noe renner eller verker, hvordan katten puster og om alt ser og kjennes normalt ut omkring hodet og halsen (f.eks lymfeknutene)

  • Munn og tenner: Fargen på tennene, om de ser normale ut og alle er tilstede, plakk, tannstein, betennelser, lukt, sikkel, om det finnes sår og flekker.

  • Hjertet: Rytme, hastighet på slagene, bilyder, om noen lag uteblir og mønsteret på dem.

  • Lunger: Om det høres normalt ut når katten puster både inn og ut, hvor fort den puser, om den virker overflatisk eller anstrengt, surkling, piping og andre bilyder.

  • Lymfeknuter: Disse ligger rundt hodet, nakken og bakbeina. Dyrlegen sjekker for hevelser og smerte.

  • Halsen: Unormaliteter ved skjoldbruskkjertelen.

  • Beina: Lamhet, muskelproblemer, nerveproblemer, om poter og klør er normale.

  • Magen: Kjenne etter om organene virker normale og om katten viser ubehag

Det er altså lett å konkludere med at en enkel helsesjekk kan gi veterinæren din MYE info om katten din sin helse og tilstand som kan være avgjørende for om katten din får nødvendig hjelp, så hvorfor skulle du ikke ønske å få dette gjort en gang i året? En helsesjekk pleier å koste mellom 600-1000,- avhengig av dyreklinikk.




Mer om de viktige årsakene


Tannfelling

Kattunger skal miste melketennene sine og de skal få nye tenner. Dette merker du ofte ikke, men mange kattunger opplever problemer med tannfellingen pga. f.eks. feilstilte tenner og om dette ikke oppdages kan katten få store smerter og større problemer når de nye tennene vil opp.


Atferdsforandringer Har du lagt merke til noen forandringer ved atferden til katten din? Oppfører den seg annerledes enn før? Spiser den på en spesiell måte, virker den i dårligere humør, er mindre sosial, unngår den å være aktiv, kaster den opp, tisser eller bæsjer på uvanlige steder, virker daff m.m? Alt dette er viktige symptomer på at noe kan være galt.


Vekt, kroppstilstand og pelskvalitet

Man kan fort bli blind på hvordan katten egentlig ser ut når man ser den så ofte som vi ser våre dyr, og hvordan ser egentlig en frisk eller syk katt ut? Hvordan vet du at katten din har en sunn vekt og kjenner bra ut i kroppen? Vet du hva som er tegnene på at katten er for tynn, for stor eller plages av noe? Pelskvaliteten kan også gi deg mange svar. Det er dessuten ekstremt viktig å få hjerterytme og lunger


Minst 70% av alle katter over 4 år har en tannsykdom

Dette legger få eiere merke til. Vet du hvordan du ser om katten din har plakk, tannstein, betent tannkjøtt eller skadede tenner? Får du i det hele tatt sett i munnen til katten din? Det er få som pusser tennene til katten sin og da vil det bli sittende matrester som danner plakk på tennene, og når dette får sitte lenge nok blir det til et bakteriebelegg utenpå tennene som kalles tannstein. Tannstein - altså bakteriene er både skadelig for tennene, men det fører også til betennelse i tannkjøttet som gjør vondt og lett kan gi blødninger og sårhet. Behandlingen mot dette er tannrens og forebygging med tannfôr, tilskudd i vannet, maten og jevnlige tannsjekker. Munn og tenner som aldri blir behandlet vil oftest ende med tannkjøttbetennelser, infeksjoner, står, nedbrutte tenner og smertefull tannsykdommer. Tennene kan til og med falle ut. Har du noen gang hatt tannpine? Tenk det hvordan det er å ikke klare å si ifra og ikke få hjelp.


Ormekur

Ingen katter går gjennom livet uten å behøve ormekurer og dette må du til veterinæren for å få. Veterinæren skal undersøke katten din før de kan gi deg resept. Det har blitt forbudt å selge ormekur over disk.


Vaksiner

Dersom du er smart og vaksinerer katten din er det anbefalt å gjøre dette årlig for å booste effekten. Vaksinen beskytter mot tre svært smittsomme sykdommer: Kattepest, katteinfluensa og katteherpes. Førstnevnte er svært dødelig for uvaksinerte katter, influensa kan også være dødelig for unge katter og katter med dårlig immunforsvar.


Grunn til utredning eller behandling?

Det er så viktig at du forteller veterinæren din så mye du kan om katten din. Hvordan og hva spiser den, hvordan ser det ut i kattedoet etter den har vært der og hvor ofte går den dit? Har katten din hatt noen plager før og er det noe som har forandret seg ved den i det siste? Alt du kan komme på kan gi veterinæren viktig informasjon. Uten dette kan katten din gå glipp av viktig utredning og behandling. Kanskje behøves det urinprøve, avføringsprøve, blodprøve, røntgen eller ultralyd for å komme til bunns i hvor symptomene dyrlegene finner kommer fra.




"Veterinærbehandling er så dyrt"


Det er dessverre ingen grunn til å ikke få katten (eller andre kjæledyr) undersøkt og behandlet. Har du ikke råd til det kan du ikke ha dyr. Det er vårt ansvar å sørge for at de har det bra når vi velger å ha dem i livet vårt. Det lureste du kan gjøre økonomisk sett når du har dyr er å sette av penger til dem på en egen konto og forsikre dem.

Comentários


bottom of page