Hvordan vurdere kattens helse/tilstand
Vet du hvordan du ser om katten din er frisk? Eller hva du skal tolke som symptomer på at noe er galt? Vi har en enkel oversikt til deg! Dette er gull for alle katteiere (og dyreelskere)!
(Bilde: Privat. Katten Rain hos veterinæren.)
Vanlige sykdomstegn:
Atferdsforandringer F.eks.: Mindre sosial, slapphet, unormalt urolig, overdreven vokalisering, dårlig temperament, liker ikke å bli tatt på, merkelig spisemåte, spisevegring.
Unormale bevegelser Sjangling, halthet, tegn til stivhet, unnvikelse av trapper og hopping, problemer med å lande stødig, overdreven risting på hodet.
Vektforandring Vektnedgang- eller oppgang, oppblåsthet, tydelige ryggvirvler, ribbein eller hoftekuler.
Dårligere pelskvalitet Flass, floker, ujevn og “oppstykket” pels, eksessiv røyting, hårløse partier.
Oppkast Hårballer kan være formet som avføring og er ikke farlig, men vedvarende oppkast både med og uten mat/væske som kommer opp kan være tegn på at noe er galt. Oppkast skal ikke inneholde blod!
Sikling Når ikke forbundet med kos
Unormaliteter vedr. øyne Matt blikk, ujevne pupiller, brunt, gult, hvitt eller grønt øyeverk, uklar/hinneaktig belegg over øyne
Misfargede tenner og tannkjøtt Gule og brune tenner, knekte tenner, rødt tannkjøtt (skal være lyserosa)
Vedvarende hosting eller nysing Ett host og nys i ny og ned er vanlig (f.eks. ved støv og kløe), men mange host og nys på rappen sammen med andre symptomer, og som ikke gir seg over en ukes tid er ikke normalt.
Overdreven kløe og vasking
Unormal avføring Vedvarende diarè, vedvarende veldig hard avføring, svart eller gul avføring, blod i avføring, bloddråper fra anus, mjauing ved dobesøk.
Unormal urinering Store mengder, små og hyppige urineringer, rødhet/blod i urin, mjauing ved dobesøk.
Urenslighet Slutter å vaske seg, gjør fra seg på unormale steder.
Hvordan helsesjekke katten selv
Du kan selvfølgelig ikke erstatte en veterinærs kompetanse, men alle burde kunne disse enkle grepene for å se etter typiske sykdomstegn. Kan du disse vil de være viktig informasjon å gi til veterinæren om du ringer og er bekymret for katten din.
Farge og fuktighet på tannkjøttet Det skal være lyserosa og svært fuktig. Blekt tannkjøtt tyder på blodmangel, rødlig tannkjøtt indikerer betennelse og tørt tannkjøtt betyr at katten er dehydrert.
Sjekk nakkeskinnet Løft nakkeskinnet (uten å løfte katten) og slipp det for å se hvor fort det faller på plass. Det skal umiddelbart skli tilbake i kroppen til katten når du slipper taket. Dersom nakkeskinnet blir stående og siger på vei tilbake er katten veldig dehydrert.
Sjekk nedre øyelokk Dra ned huden under kattens øye litt for å se innom kattens nedre øyelokk. Det skal være lyserosa. Er det blekt er katten anemisk og syk.
Øyetilstand Øynene skal være blanke, rene og pupillene av lik størrelse.
Munn og tenner Løft leppene på siden av kattens munn og studer tennene. De skal være hvite og hele. Er de gule, brune og ser ut til å ha skader har katten utvilsomt ubehag og kanskje smerter. Lukter det sterkt og vondt av kattens ånde er det et dårlig tegn.
Vekt Synes du det er vanskelig å vurdere om katten er normalvektig? Du skal kunne kjenne kattens ribbein, men ikke se dem. Du skal heller ikke kunne se ryggraden eller hoftebeina. Da er katten avmagret. Overvektige katter har typiske heng under magen og det er vanskelig å kjenne ribbeina og organene deres.
Hud- og pelskvalitet Kattens hud skal være ren, ikke flasse eller avskalles. Pelsen skal være ren, glatt, skinnende og mest mulig fri for floker. Dårlig hud- og pelskvalitet er tydelige tegn på plager.
Snute Den skal være fuktig, ikke tørr, sprukket eller sår. Den skal heller ikke renne eller blø.
Ører De skal være rene og tørre. Litt ørevoks er normalt, men mørkt, kaffegrutaktig verk og ekkel lukt er dårlige tegn.
Forebygging av helseproblemer og sykdom
Ikke ta det for gitt at du vil kunne oppdage plager og problemer katten din kan ha. De er virkelig eksperter på å skjule dette og ofte vil du først få en anelse av at noe er galt når plagene har blitt veldig alvorlige. Det er derfor utrolig viktig at katteeiere er flinke til å forebygge for å spare katten påkjenningene og også behandle når dette er nødvendig. Her har du våre beste råd:
Et artsriktig og sunt kosthold som dekker alle kattens næringsbehov. Les om kosthold her.
Årlig helsesjekk for en kompetent undersøkelse av katten og for å revaksinere (med mindre katten har en tilstand der vaksine ikke er anbefalt)
Anbefalt å helsesjekke eldre katter hver 6. mnd. Bestill da “seniorsjekk” som er inkludert en utvidet blodprofil som spesielt tar hensyn til å se etter svakheter seniorkatter kan utvikle.
De fleste katter vil behøve tannbehandling i løpet av livet. Slikt er ikke bare ubehagelig/vondt for dem å ikke få hjelp med, men behandlingen er også dyr. Da katter er eksperter på å skjule plager er det viktig å forebygge tann- og tannkjøttproblemer.
Gi rene kjøttstykker. Når tennene jobber med kjøtt hjelper det å polere dem.
Ha PlaqueOff i fôret.
Ha DentalFresh, Tropiclean eller lignende i vannet.
Puss tenner med egnet pasta og børste daglig om mulig.
Følg med tenner og tannkjøtt selv. Tennene skal være hvite uten gult eller brunt belegg og tannkjøttet skal være lyserosa.
Få dyrlege til å rense tenner når katten har plakk eller tannstein.
Ta heller katten til veterinæren en gang “for mye” enn for lite. Er du usikker på om noe er galt med katten din eller synes den ser eller oppfører seg unormalt, burde du utvilsomt ta en tur til veterinær. Katter er eksperter på å skjule plagene sine og ofte har problemene blitt store før du legger merke til dem.
Vaksinering Vaksinering er et viktig tiltak for å holde katter friske og sterkere mot smittsomme virus. Første gang katter vaksineres skal det gies to doser med 3-4 ukers mellomrom. Har du adoptert må du undersøke om katten har fått begge dosene. De påfølgende årene er det kun nødvendig med revaksine èn gang i året. Husk å ta med helsekort/-bok til veterinæren. Les mer om vaksinering.
Kastrering Den beste helsegevinsten du kan gi katter bortsett fra et godt kosthold er å kastrere dem. Det gjelder begge kjønn. Kastrering forebygger at katten kan pådra seg sykdommer som de får i kontakt med andre katter, katten blir gjerne mindre stresset, mer hjemmekjær og kastrering hindrer utviklingen av hjemløse katter. I Norge har vi en så ekstremt stor kattebestand at det er umulig at alle kan få gode hjem, derfor er det både unødvendig, uetisk og direkte uansvarlig å ikke kastrere kattene sine. Alle i Norge har hjelpeplikt og en del av hjelpeplikten er å hindre at kattebestanden blir enda større. Du kan kastrere katten fra den er 3-4 mnd, avhengig av hva de ulike dyreklinikkene praktiserer. Tidligkastrering er anbefalt mht. kattens rekonvalesens og utvikling. Mer informasjon om kastrering. P-piller frarådes på det sterkeste da det ikke er en sikker måte å hindre drektighet og fordi det er ekstremt kreftfremkallende hos katter. Kastrering er garantert prevensjon og en èngangsutgift!
ID-merking En vel verdt investering er å ID-merke katten. Man kan gjøre det med øretatovering og ved å innsette en usynlig microchip. Vi anbefaler sterkt begge deler for at finnere sikrest mulig skal kunne se at det er en eid katt, slik at de kan gjenforene katten med eieren sin. Les mer om ID-merking her.
Comments