top of page

Hvordan tilvenne katten ny mat

Oppdatert: 27. aug.

Uansett om å bytte mat til katten stresser deg eller ikke, er det viktig at du sørger for at du gjør det riktig. Et for brått skifte kan være hardt til magen til katten din og gi kjedelige reaksjoner som oppkast, diaré og forstoppelse. Katter er egenrådige dyr som liker rutiner, så de tar ikke alltid så lett på alle slags forandringer. De kan til og med sette seg på bakbeina og nekte å spise. Men det finnes gode metoder og triks for å lykkes.


Det er mange ulike grunner til å skifte maten man gir katten sin, som...

  • Fôret du har brukt finnes ikke mer

  • Katten er matlei

  • Dere må ta hensyn til symptomer/diagnoser

  • Prisøkning

  • Katten har blitt eldre

  • Katten har gått opp eller ned i vekt

  • Eller du har lært at du kan ta bedre valg

Uansett årsaken så burde forandringen skje gradvis, både for at katten skal akseptere og ikke minst tåle overgangen best mulig. Her kommer noen gode råd.

Viktige hensyn FØR du innfører forandringer

  • Den beste tiden å innføre endringer på er mens katten er frisk. Å prøve å få en syk katt til å spise noe nytt kan få motsatt effekt og gi katten helt avsmak på mat. Syke katter spiser ofte for lite kalorier, så det er ikke riktig tid å forsøke å påtvinge en katt ny mat.

  • Om katten har urinveisproblemer, gjelder det å få katten til å få i seg mer væske. Men siden en del urinveisproblemer har en sammenheng med stress (som cystitt og FLUDT), må man være forsiktig. Kanskje må du starte med å tilsette små mengder vann i maten katten allerede kjenner.

  • Katter med diabetes må gå over på et kosthold med mindre karbohydrater og nok proteiner, for å få hjelp til å bedre regulere blodsukkeret. Den enkleste og sunneste måten å gjøre det på er å kutte ut tørrfôr og gå over på en bløtere diett. Men husk å sørg for at katten fortsatt får i seg nok kalorier, ellers kan de havne i ketoacidose (diabetisk koma) eller på kort tid miste verdifull muskelmasse som vedlikeholder kroppen.



Første "bud" ved valg av ny mat

Ingredienser som minner

Dersom du ikke lenger kan skaffe maten katten din er vant med og er glad i, burde du fokusere på å finne noe som minner om dette. Først skal du se etter hvilken kjøttkilde maten bestod av og forsøke å matche den.

Analyse

Sammenlign analyseinnholdet, btw. prosentfordelingen av makronæring som proteiner og fett. Selvfølgelig må du gå vekk fra dette om du skal gjøre store forandringer, som å avvenne katten tørrfôr for å heller spise våtfôr eller råfôr. Det er likevel triks du kan bruke for å gjøre prosessen enklere.

Tekstur/konsistens

Katter er spesielt sensitive for hvordan maten kjennes ut i munnen. Noen foretrekker biter i saus eller gelé, mens andre elsker klumpefri mat som patè eller mousse. Noen ganger er teksturen enda viktigere enn selve smaken på maten, så katten kan fortsatt spise maten om konsistensen er «riktig».


Hvordan gi en gradvis overgang til ny mat

Med mindre veterinæren din sier noe annet, burde du bruke 1-2 uker på å tilvenne katten ny mat. Å bytte mat kan nemlig være som å gå over til et helt nytt kosthold, derfor må det gjøres varsomt for å unngå magetrøbbel.


Bruk helst følgende steg:

  • Dag 1-2: Gi 75% av den gamle maten og bland inn 25% av den nye.

  • Dag 3-4: Gå over til 50%-50% av hver.

  • Dag 5-6: Gi 75% ny mat iblandet 25% av den gamle.

  • Dag 7: Nå kan du vanligvis kutte ut den «gamle» maten og gi bare av den nye.

Hvis du ser tegn på at katten din ikke tåler forandringen så godt (spiser ikke, kaster opp, har diaré), må du gå tilbake til fordelingen som fungerte tidligere og fortsette med den litt lenger enn oppgitt. Det er ingen feil i å forlenge overgangsprosessen.



Varierende kosthold

Noen ønsker å gi katten sin et varierende kosthold. Det gode med det kan være å unngå at katten blir «hekta» på èn type mat eller smak. Et varierende kosthold motvirker også at katten din blir veldig stresset av forandringer i matveien. Konseptet er enkelt: Gi ulike typer mat og varier enten daglig, ukentlig eller månedlig. Vær forberedt på at lang tid mellom endringene kan gi reaksjoner som oppkast og diaré. Hvis du ønsker at katten skal ha tilgang på litt tørrfôr, prøv å gi flere små måltider med våtfôr daglig og sett fram en liten mengde tørrfôr før du tar kvelden. Da kan katten småspise av det over natta.



Hvordan innføre faste måltider

Fordelen med å ha faste fôringstider og mengder for kattene sine, er at du får mer kontroll over hvor mye og hva katten spiser. Du kan da legge bedre merke til om katten plutselig får økt eller mindre apetitt, noe som kan være sykdomstegn. Ta bort skålen og ha den kun frem i 20-30 minutter om gangen. Gjenta dette hver 8.-12. time avhengig av om du til mate katten 2 eller 3 ganger i døgnet. Dersom du bruker tørrfôr og synes dette er få fôringer, tilby våtfôr mellom måltidene. Vanligvis vil du raskt merke at katten ser frem til de faste måltidene, men også nyter maten og er mer åpen for nye varianter. Når du har landet og tilvendt katten faste måltidstider, kan du begynne å gi mindre mat om gangen. Katten skal få kjenne seg sulten, men man skal selvfølgelig ikke sulte katten sin.


Hvordan avvenne katten tørrfôr

- Overgang til et kosthold av våtfôr eller råfôr

"Tørrfôr"-avhengige

Mange opplever at katten deres ikke vil spise nok eller noe av våtfôret eller råfôret, og årsaken er at tørrfôrprodusentene spiller et skittent spill. Katter er ikke hekta på tørrfôr uten grunn og at de foretrekker det over annen mat, vil ikke si at tørrfôret er nettopp det katten trenger og nytter best av. En grunn til at katter liker tørrfôr så godt, er fordi produsentene er sleipe. De tilsetter tørrfôret svært fristende kjøttlukt, noe gjør får ellers lavkvalitetsmat til å virke ganske godt. En annen ting er at teksturen mellom tørrfôr og våtfôr/råfôr er så ulik, og katter kan være vanskelige ift. så store forandringer. Nøkkelen er en gradvis overgang og nok tid. Stegene som er nevnt ovenfor kan også fungere om du skal avvenne katten din tørrfôr for å gi hovedsakelig våtfôr eller råfôr. Dersom du har tenkt å gjøre det motsatt må du være klar over at tørrfôr er markant høyere på karbohydrater og burde gies i moderate mengder, men helst ikke i det hele tatt.

Les mer om råfôring her.


Hvor mye skal katten spise? En normalvektig katt burde få i seg ca. 30 kalorier pr/kg kroppsvekt og generelt sett 150-250 kalorier daglig. Riktig tall for katten din avhenger på alder og aktivitetsnivå. Eksempel: Om du fôrer katten din to ganger daglig, kan du satse på ca. 100 kalorier per måltid. Tørrfôrsekken skal burde ha en fôringstabell på etiketten sin. En normalvektig katt burde spise 113-170g våtfôr fordelt på 2-3 måltider gjennom dagen. Dette er bare veiledende tall. Fordi karbohydratinneholdet i våtfôr er mye lavere enn i tørrfôr, tåler de gjerne å spise mer av det enn tørrfôr. Samtidig må du passe på at katten din ikke spiser ekstra av kjedsomhet eller for ekstra oppmerksomhet, så ift. det må du regulere mengdene ift. de veiledende tallene. Du gir ikke ekstra porsjoner til en overvektig katt og færre til en undervektig en.

Kalorier og vekt

For å unngå at katten spiser for lite eller for mye, burde du gå inn for å lære deg om hvor mye kalorier det er i maten du gir. Du trenger bare å lese på emballasjen og ha en matvekt. Har du mange katter, kan det være lurt å veie dem under fôrskifteperioden. Vær forberedt på at dersom katten din har vært overvektig og tidligere levd på hovedsakelig tørrfôr, kan den gå ned noen gram ved overgang til våtfôr eller råfôr. Hva er riktig vekt for katten din?

Sunn vekt avhenger av både rase, gener og alder. Veterinæren din kan gi deg veiledende tall å gå etter. Du kan også selv kjenne på katten din og vurdere deretter. Du skal så vidt kunne kjenne ribbeina, men ikke lett klare å skille mellom dem. Du skal heller ikke se ryggrad og hoftebein skarpt stikke fram fra under pelsen. Da er katten din alt for tynn. Dersom du ikke kjenner ribbeina i det hele tatt under pelsen, er nok katten din overvektig. En sunn vektnedgang er 1-2% av kroppsvekten ukentlig, helst nærmere 1%. Katter skal gå ned sakte i vekt. Vei katten minst ukentlig og dra til veterinæren om katten går ned i vekt raskere enn anbefalt. Forutenom fôrskiftefaser og sykdom burde katter veies minst to ganger årlig.


OBS: Unngå at våtfôr og råfôr blir stående lenge fremme. Fuktig mat blir fort full av bakterier og forandrer konsistens og lukt. Råfôr kan også bli dårlig av å stå frem i varmen lenge.



Øk vanninntaket

Mens du er i prosessen med å forsøke å tilvenne katten å spise våtfôr, kan du øke vanninntaket deres med å bruke smakssatt vann, som sø/vann fra tunfisk, biff, kylling, muslinger osv. (Husk at det ikke må være tilsatt salt eller ekte matbuljong!) Du kan også lage eget sø ved å tilsette litt vann i en f.eks en tunfiskboks, mose det godt sammen, la det stå i et kvarter og sile over vannet i ei isbitform. Før bruk: Tin en isbit før du blander den i en skål med et par spiseskjeer våtfôret. Viktig: Katter skal ALLTID ha rent vann tilgjengelig uansett hvordan du fôrer dem.

Hvordan skifte tørrfôr


Kornfritt

Flere katteeiere er blitt klar over hvor usunt en del planteingredienser er og har begynt å styre unna kornholdig fôr. Det finnes nå mange kattematmerker som er kornfrie ("grain-free"), og det er bra! Lettfôr/slankefôr I slikt fôr er gjerne fettinnholdet lavere, men karbohydratene høyere. De trenger derfor ikke å hjelpe stort på vekttap, men kan noen ganger gi mer metthetsfølelse som hjelper.


Lavkarbo-tørrfôr

Dette finnes det ikke så mye av i Norge foreløpig, men vær obs på at slikt fôr ofte har ganske høyt fettinnhold og mye kalorier, så vær obs på hvor mye du gir katten din av det. Vær også klar over at lavkarbo-fôr ofte inneholder mye fosfor, noe som er spesielt uheldig for katter med svak nyrefunksjon. Lavkarbo-tørrfôr er generelt ikke å anbefale over en lang periode.



Råd ved ulike problemer under fôrskifte

Triks ved problemer med overgangen til faste måltider:

  1. Lek med katten før mattid. Det kan gi katten din større apetitt.

  2. I stedet for å gi etter for å sette ned tørrfôrskålen, gjør matingen til en lek. Kast et par pellets ut på gulvet om gangen, så katten din må løpe rundt for å "jakte" på dem. Dette gjør måltidet spennende og gøy for katten din, samtidig som den forbrenner flere kalorier.

  3. Unngå å ha tørrfôrsekken stående synlig og ute i friluft. Katter kjenner lukten godt og kan da nekte å spise våtfôr fordi de vet det er tørrfôr et sted. Sett det heller i en tett boks i kjøleskapet. Det hjelper også fettet å holde seg friskt.

  4. Kos med katten mens den spiser. Mange katter spiser bedre når de får selskap og oppmerksomhet.

  5. Legg litt fersk fisk eller kjøtt (ukrydert og usaltet) oppå våtfôret om katten din liker det. Det kan få katten til å etterhvert smake på maten som er under.

  6. Sørg for at kald matt er bittelitt oppvarmet. Katter er jo kjøttetere som foretrekker kroppsvarm mat.

  7. For å tilvenne katten å spise mykere mat, kan du også koke fisk eller kjøtt jevnlig. Noen katter godtar det lettere enn våtfôr, nettopp fordi de liker å bruke tennene sine.

  8. Prøv FortiFlora - et probiotikapulver fra Purina. Det selges hos veterinæren og smaker godt! Strø det over maten som et krydder. Det er også veldig sunt, så det er ikke skadelig å bruke det i en lengre periode. Èn pakke holder til èn dag, men du trenger nødvendigvis ikke å bruke så mye heller.

  9. Det finnes også andre smakshevere/kattekrydder, som f.eks Taste Explosion "I am different" på www.hunde-sport.no.

  10. En annen ting du kan bruke for å sprinkle over maten er frysetørkede godbiter. Cosma snackies mini er i spesielt små biter egner seg ekstra godt. Dette gir katten noe fastere i våtfôret om den skulle savne det.

  11. Ikke minst så kan du toppe våtfôret med liquid snacks! Dette bruker vi daglig, både som snacks til kattene, for å kamuflere medisiner i eller som belønning.

  12. Nekter katten å smake på noe nytt, ta fingeren din i sausen og gni litt av den på haken/kinnet til katten, evt. på poten. Da vil den vaske det av seg. En det katter lukter bare på maten uten å smake, og finner først etter å ha smakt at det faktisk var godt. Pass på å gjøre dette varsomt så du ikke skremmer katten din og forårsaker en spisestreik.

  13. Har du mange katter kan du forsøke å servere måltid i et roligere rom. Mange katter er ikke komfortable med å spise om det er for mye uro rundt seg.

  14. Er skålen problemet? Prøv et fat. Da slipper katten å kjenne at værhårene bøyer seg. Du kan også gi mat fra hånden din om katten liker det.

Blande tørrfôr og våtfôr? Vanne ut tørrfôret? Vanligvis er det ikke så populært for kattene å at tørrfôr og våtfôr blandes med hverandre, fordi tørrfôret blir soggy og våtfôret blir melete. Det er bedre å servere det i ulike skåler. Unngå å bløte ut tørrfôret om mulig, fordi det kan allerede inneholde en god del bakterier og bakterier elsker fukt! Ja, det er ingen spøk! Mugg finnes ofte i tørrfôr og mange katter og hunder dør dessverre av å har blitt forgiftet av dårlig tørrfôr. Dette gjelder hovedsakelig for kornholdig tørrfôr da mugg setter seg i korn. Vet å tilsette fukt i tørrfôret, vokser bakteriene ytterligere. Hvis katten din kun spiser av tørrfôret, forsøk å bland maten lett, men kast det etter 20-30 minutter. En annen løsninger er å gi mindre av tørrfôret for å få katten til å vurdere å smake på våtfôret/råfôret.

Spiser katten for lite? Når du forandrer maten du gir katten, er den viktigste faktoren at katten faktisk spiser. Kanskje den spiser mindre enn vanlig, men litt og ofte er sunt for katter. OBS: Hvis katter ikke får i seg nok proteiner daglig, kan de brått utvikle fettlever. Det er en alvorlig leversykdom som oppstår om katten din ikke spiser mer enn 3 spiseskjeer/under halvparten av sitt daglige kaloriinttak i 2-4 dager i strekk. Ring dyrlegen om katten din ikke spiser nok.

Hvis katten din ikke har spist den nye maten du serverte i løpet av 18 timer, kan du tilby noen skjeer av den gamle maten de neste 6 timene. Dette oppmuntrer katten din til å spise den nye maten, siden den er tilgjengelig store deler av dagen, samtidig som katten får i seg nok kalorier.


Forandret avføring

Noen katter kan oppleve mykere avføring under overgangen. Det er ingen stor bekymring. Hvis avføringen blir til flytende diaré må du ta overgangen saktere eller prøve en annen type mat over flere uker.

Når katter plutselig får diaré mens man holder på å bytte fôr, avbryter mange prosessen og tar frem tørrfôret igjen. Dette bør man ikke gjøre. Det finnes sunnere måter å få magen i balansen på og tørrfôr er ikke den naturlige løsningen.



Oppkast

Noen opplever at katter kaster opp maten kort tid etter at de har spist våtfôr eller råfôr. Dette er ikke uvanlig og kan ha flere årsaker, som: - katten spiste for fort

  • katten spiste for mye

  • maten ble møtt av en hårball som hindret videre passasje

  • katten måtte rape (ja, de raper også!) som provoserte oppgulp

  • Så lenge katten virker frisk ellers, er ikke dette noen bekymring og bør ikke hindre prosessen.

Varige fordøyelsesproblemer og oppkast Dersom katten kaster opp kontinuerlig, har varig løs avføring eller sliter med å gå på do, burde dere ta en tur til veterinæren. Årsaken kan være at overgangen til nytt fôr ble gjort for fort eller at de ikke tåler den nye maten så godt. Forstoppelse er også en vanlig bivirkning som er farlig for katter.

Vanligvis vil katten din finne seg i kostholdforandringer så lenge du er sta og tålmodig. Ta det gradvis og bruk god tid på overgangen, samtidig som du sørger for at katten spiser nok hver dag, så går det nok bra.


For lenge borte fra katten til ferskfôring?

Ferier og lange arbeidsdager er ofte brukt som årsaker til at man lar katten selvforsynes med tørrfôr. Men det finnes enkle løsninger for også dette: Katter trenger tilsyn minst èn gang daglig, for å se at katten er ok og plukke kattetoalettet. Om du skal være bortreist i f.eks. èn uke kan du gjøre følgende: Frys ned 7 måltider før du reiser. Kattepasseren gir et allerede romtemperert måltid når h*n er tilstede, og tar opp et fryst måltid som får stå og tines over natten. Dette fungerer også godt for om du jobber lange dager.


Katter kan være kresne og vrangstilte Det kan være frustrerende med kresne katter og katteeiere flest har nok opplevd at katter kan være ekstrema sta. Katter er som barn, som ofte motsier seg det som er best for dem. De vanligste kommentarene man får fra folk når man oppfordrer dem til å gi kattene et sunnere kosthold er; «katten min vil ikke spise våtfôr/råfôr» og «men katten min elsker tørrfôret sitt». Barn elsker også nugatti, potetgull og is, men man lar ikke dem leve på det. Tilvenningsprosessen krever ofte litt tid, tålmodighet og triks, men det er verdt innsatsen. Det kan hende at du må la katten kjenne på den vanlige følelsen av å være sulten under overgangen til nytt fôr. Katter tror ofte at de kan bestemme hvordan ting skal være, fordi de vet at vi blir lett svake for et lengtende blikk og søtt mjau. Du må være bestemt og sta du også, men uten at det går ett helt døgn uten at katten har spist noe (som nevnt under "spiser katten for lite?")


Ta bort tørrfôrskålen Det finnes to typer katter - de som gjerne spiser våtfôr og de som ikke vil ha annet enn tørrfôr. Først og fremst må du slutte med frifôring av tørrfôr! Ta bort tørrfôrskålen og la katten kun få det innimellom. Katten kommer ikke til å smake på noe annet om tørrfôret fortsetter å stå fremme. Katter behøver ikke å ha tilgang på mat 24/7. Det er helt okei at de kjenner seg sulten noen ganger. Det er selvfølgelig vanskelig å se på at de tigger, men minn deg selv på at du gjør dette for at katten din skal få et friskere liv. Dersom du for det meste kun har gitt våtfôr som «godis» en sjelden gang, kan du begynne å gi våtfôr oftere. Samtidig reduserer du mengden tørrfôr gradvis over en uke eller to, helt til katten kun har våtfôr igjen. En stor feil er når folk tenker at katten nekter å røre den nye maten, får panikk og fortsetter å fylle på en skål med tørrfôr. I de fleste tilfeller er det ikke SÅ enkelt å avvenne katter tørrfôret.

Katter med diabetes For diabetikere er det viktig å redusere inntaket av karbohydrater (mindre enn 7-10% av deres daglige kaloriinntak), samtidig som man er klar over at insulinbehovet også vil minskes (for nesten alle katter.) Dersom man ikke følger med dette, kan katten få farlig lavt blodsukker. Ved å sørge for at diabetikere får i seg nok kalorier daglig, kan man unngå ketoacidose.


På den andre siden er en bieffekt av diabetes økt sult fordi kroppen på en måte sulter innvendig. Dette kan i noen tilfeller gjøre katten mer åpen for å smake ny mat.



Nøkkelen er å ta det varsomt, ha god tålmodighet og bruke ulike triks for vrange katter. Det viktigste er å faktisk klare å tilvenne katten forandringen, ikke hvor raskt det går. Det kan noen ganger ta flere måneder, fordi en del tørrfôrspisere ser ikke på våtfôr eller råfôr som mat i utgangspunktet.



Kilder


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page