Hvordan trygt introdusere katter og barn
Oppdatert: 29. jul.
Mange kattehjem opplever problemer når familien utvides med små barn. Katten kan reagere med frykt i form av å gjemme seg eller frese og opptre aggresivt. Kanskje den er mindre innendørs eller har begny å gjøre fra seg på uvanlige steder, selv om den aldri har gjort det før. Denne atferden er kattens måte å si ifra til eier på om at den ikke har det bra. Som konsekvens ender dessverre mange katter opp hos dyrlegen for ei siste sprøyte, fordi eiere ikke forstår eller akter å hjelpe katten sin, men det finnes løsninger! Disse situasjonene kan forhindres og ofte løses. Om dere kan, forbered dere med denne artikkelen eller bruk den for å hjelpe dere om dere allerede er i klemma.
Forberedelse forebygger problemer
Den aller beste medisinen er alltid forbygging, så dersom du har mulighet burde du starte før det kommer barn i hjemmet katten bor i. Er noen gravid kan man i god tid begynne å forberede katten på det som kommer med denne veilederen vår: Forbered katten på baby. Barn trekkes naturlig mot katter, men det er viktig å legge noen grunnregler for at sikkerheten til alle er ivaretatt, og at det blir en positiv opplevelse for alle involverte. Et overivrig småbarn kan fort skremme eller skade en katt, men en katt kan også klore og bite et barn. Det er derimot ikke noe de gjør med mindre de føler seg så truet at de vil forsvare seg. Nøkkelen til å skape harmoni mellom barn og katter er å overvåke kontakten mellom dem og lære barn hvordan de håndterer en katt med vennlighet og respekt.
God introduksjon er viktig
Hvis dere allerede har barn, burde dere introdusere katten til dem på en hensynsfull måte. Barn kan være urolige og uforutsigbare, noe som kan være svært skremmende for katter. Måten barn er på kan oppleves utrygt og truende, så det er utrolig viktig at katter får en trygg og hensynsfull start med dem, for å lære at barn ikke er farlige, bare litt annerledes enn voksne.
Første møte
Det er et must at katten er godt akklimatisert og kjent i hjemmet før den møter barn. Dersom dere nettopp har anskaffet en ny katt, bruk denne veilederen først: https://www.potesporihjertet.no/single-post/slik-gir-du-katten-den-beste-starten
Det første møtet burde bare få vare i noen få minutter. Når det er klart for introdusering skal barna være på et rom katten føler seg trygg på. Når de kommer dit skal de sette seg rolig ned i god avstand til katten og late som om de ikke ser den. De kan gjerne ha med seg noe å fokusere på, som bok, nettbrett eller rolige leker, men dette må håndteres varsomt og ikke kastes rundt eller heves høyt da det kan virke truende. Foreldre må forklare barna hvordan katten har det. At den ikke snakker på samme måte som oss og er redd, så derfor må vi være rolige og tenke fine tanker. Katten må på ingen måte tvinges til kontakt og må få gjemme seg om den ønsker det.
Be barna om å ignorere katten/late som at den ikke er der. Katten kan da i eget tempo utforske rommet og evt. gå opp til barna for å lukte på dem. Barna må være så rolige som mulig og ikke gjøre noe som helst. La katten få gjøre det den trenger og være den som oppsøker dem om den vil. Selv om det er fristende, må ikke barnet røre katten. Ha gjerne godbiter tilgjengelig, slik at når katten har luktet seg ferdig og går sin vei, har dere noe å friste den tilbake med. Dere kan da på en fin og rolig måte introdusere katten og barna med å gi godbiter, som er en fin situasjon for begge. Dersom barn blir urolig eller ikke klarer å følge instruksjonene, må de fjernes fra katten.
Slike små besøk kan gjøres sporadisk over en periode. Ikke flere ganger daglig, men heller noen ganger i uka i begynnelsen. Etterhvert kan du utvide tiden sammen gradvis og begynne å la barna ha med våtfôr eller snacks som de gir katten for positive forbindelser. Når katten begynner å bli ganske trygg med dem, kan man forsøke med lek, f.eks. ved å trille en liten ball bort til katten og evt. bruke fiskestangleke forsiktig.
Å la barn vokse opp med kjæledyr gir mange fordeler
Lærer dem empati og medfølelse
Kjærlighet, lojalitet og ømhet
Bygger bedre selvfølelse
Kan motivere til fysisk aktivitet
Lære om ansvarlighet
Verdifulle livserfaringer
Bedre kontakt med naturen
Smårollinger og katt
Når babyer klarer å bevege seg rundt selv, begynner moroa, men ikke nødvendigvis katten. Barnet ditt anser katten som en mobil bamse som bare venter på å bli klemt, lekt med og løpt etter. Små barn evner ikke å lese kattenes kroppsspråk eller kontrollere sine egne følelser og hvordan de uttrykker seg. Siden de er i samme høydenivå som kattene og kan være uberegnelige i både bevegelser og lyder, kan de skremme selv den tøffeste og snilleste katten kan reagere med å slå eller bite. Det kan naturligvis ta en stund å lære barnet ditt å tilnærme seg katten din på en mer hensynsfull måte, men det er viktig å starte tidlig.
For å beskytte både barn og katt fra hverandre, burde du aldri la dem være helt overvåket alene.
Vær et godt forbilde ved å vise hvordan man alltid har respekt og tar hensyn til katten. Vær myk og snill, gi kos når det er riktig og la dem være når den har behov for det. Hjelp barn å forstå når dette er.
Lær barnet å bruke en stillere stemme rundt katten. De må gjerne lære seg å snakke med en lysere og roligere stemme. Vis barnet ditt og få dem til å prøve. Barn er ofte veldig lærevillige bare de får ting forklart godt.
Lær barna dine hvordan de samhandler med katten. Vis dem hvordan de varsomt og forsiktig nærmer seg dem og stryker dem fra hodet til nakke og rygg. Unngå sensitive områder som halen, bein og mage. Stryk gjerne likedan på barnet for å vise dem hvor godt det er. Forklar ta peking, dytting, klemming og lugging ikke er greit.
Forklar at katten aldri må røres når de spiser eller sover.
Følg med kroppsspråket. Er en av partene overenergisk eller irritabel burde de separeres for å unngå negative situasjoner.
Lær barn at de ikke må tilnærme seg katten med hodet sitt. Klor og bitt rundt hodet er mest vanlig og mest risikabelt også.
Tillat aldri jaging av katten. Går den unna må den få være i fred. Sørg for at katten har mange trygge områder å søke seg til, som opp i høyden og andre rom.
La aldri barn få terge katten. Lær dem forskjellen på lek og terging/plaging.
Lær barn å løfte katten riktig. Et ungt barn må ikke få løfte opp katten alene og aldri få dra etter nakkeskinn eller hale. Når de er store nok kan de løfte katten om den er komfortabel med det og de er vist hvordan. Demonstrer til barnet hvordan de løfter katten fra under forbeina og fører katten inntil kroppen sin, holder en hånd under forbeina og støtter mage og bakbein med den andre hånden.
Involver større barn i hvordan du steller med katten. De kan hjelpe til med å rengjøre skåler, fylle på vann og mat, børste peisen forsiktig, plukke kattedo og slike enkle oppgaver.
Glem ikke å lær barn å lukke dører og vindu! Med rutiner på dette slipper man å miste innekatter som kommer seg ut på fremmed område.
Comments