Katt og baby: Råd for en trygg start
Oppdatert: 17. feb. 2021
Selvfølgelig må dere ikke kvitte dere med katten når dere skal ha barn! Dere må bare forberede katten også. Ett nytt familiemedlem er også en stor omveltning i miljøet for dyrene, så de må taes hensyn til. Vi har de gode rådene for hvordan katten skal være best mulig forberedt til barnet kommer.
Vanlige årsaker for omplassering:
TOKSOPLASMOSE
Toksoplasmose er en parasitt som kan overføres via infiserte katter til mennesker gjennom kontakt med avføring til munn. Du må altså få avføring på fingrene dine og så slikke på dem for å kunne bli smittet. Det er vanligvis ingen skummel sykdom for friske mennesker og katter, men det kan resultere i defekter, spontanaborter og dødfødsel hos gravide kvinner. Men dette kan man lett unngå:
Om mulig, unngå å plukke kattedoen mens du er gravid. Bruk i det minste hansker. (Det tar 2-3 dager for eggene å kunne utvikle seg nok til å spredes når de er ute av katten, så hyppig plukking av kattedoen er lurt.)
Vask hendene dine jevnlig, selvfølgelig etter plukking og før du spiser
Bruk hansker om du skal gjøre hagearbeid
Bare spis godt tilberedt kjøtt (rått kjøtt kan inneholde toksoplasmose)
Bruk hansker når du holder på med rått kjøtt
Vask og rensk frukt og grønnsaker godt før du spiser dem, i tilfelle jorden som har vært på dem kan ha egg i seg
Hold katten innendørs, så unngår du at katten potensielt får parasitten i utgangspunktet
Hold deg unna sandkasser da mange utekatter går på do der
Ikke gi råfôre katten mens du er gravid
Bekymringen for allergi
Noen foreldre omplasserer katten fordi de er redd for at barnet skal utvikle allergier. Forskning viser at å ha dyr i hjemmet i barnets første leveår minsker sannsynligheten for at barnet utvikler allergier mot kjæledyr i fremtiden. Det kan derfor være bedre å beholde katten fremfor å kvitte seg med den og skaffe en ny når barnet er større. Man burde ikke omplassere dyr uten å se symptomer til allergier. Omplassering er en vanskelig prosess for mange katter og det er slettes ikke alltid enkelt å omplassere dem heller. De aller fleste vet at katter kan leve i 15-20 år og at man burde være forberedt på å ha dem så lenge, også når man etablerer familie.
Myten om at katter kan kvele babyer
Mange frykter at katter kan kvele babyer. Dette startet først som en gammel myte om at katter vil prøve å suge ut barns pust pga. melklukten deres. Dette er en helt urealistisk situasjon hvor idèen kan ha oppstått for veldig lenge siden. Da trodde man at dersom en katt ble sett i nærheten av hvor et barn hadde dødd, måtte katten ha noe med det å gjøre. Dette var før medisinsk forskning om SIDS. Katter vil ikke prøve å ta pusten fra et barn på noen måte. Den eneste måten en katt kunne kvelt et barn på er om den la seg tett inntil en barn så ungt at det ikke enda kan å snu seg selv. Dette KAN skje fordi katter elsker å legge seg inntil noe varmt og de er glad i kurver og mye, lune steder. Man må derfor forhindre at katten kan komme seg inn på rom barnet sover på.
Frykten for at katten kan skade barnet
Dette er kanskje den mest vanlige årsaken til at mange kvitter seg med katten når de skal ha barn. Ingen foreldre ønsker å at barnet skal bli klort eller bitt av katten. Heldigvis finnes det gode teknikker som ikke bare minsker risikoen for at katten og barnet kan skade hverandre, men også for at barnet vil vokse opp med et godt forhold til dyr.
Hovedregler:
Lag et trygt sted for barnet å være når du ikke er tilstede
Regel nr. 1 er at man ikke skal la baby og katt være alene uten tilsyn. Vær sikker på at barnet har et sikkert sted å være og sove når du ikke er der. Det kan være et barnerom, stellerom, eller ett eller annet rom du kan lukke døren til, slik at den nysgjerrige katten ikke kan komme seg inn.
Forbered katten gjennom dens sterke sanser
Du har sikkert lagt merke til at når katter finner noe nytt så er de kjappe med å snuse på og undersøke det. Til forskjell fra oss mennesker trenger de å bruke alle sansene sine for å bli kjent og finne trygghet, fordi sansene deres er så sterke at alle nye inntrykk blir forsterket.
Vær proaktiv - forbered katten
Noen katter tåler ikke forandringer så godt og ofte er det disse kattene som kan bli mest preget av at det kommer en baby hus. Den beste måten å sikre at barnet og katten din får et godt og trygt forhold er å være proaktiv. Ikke vent til at det skjer noe negativt. Forebygging er mye bedre og det er mye enklere enn å skulle rette opp etter noe negativt har skjedd. Gjør ting "riktig" fra før barnet kommer og spar dere potensielle problemer.
Klore- og klatremuligheter
Å kvesse klørne på noe er veldig beroligende for katter. Delvis av den fysiske energien katten bruker på en klorestund og fordi kloring er en av deres måte å markere territoriet sitt på. Å få markert territoriet sitt gir katten en slags indre ro så de bedre kan tåle forandringer i miljøet sitt. Sørg for at stativene har høyde så katten kan søke seg opp og vekk, ha oversikt og ha sitt eget sted.
For at katter skal kunne bruke klorestativene slik de trenger må de ha nok lengde til at de kan strekke seg så langt de er. Høyde er også en fordel så kattene kan klatre og de føler seg ofte tryggere oppe i høyden.
Spill av babylyder
Å plutselig komme hjem til fremmede lyder kan være forferdelig skummelt for katten. For å hinder at katten løper under sofaen eller drar ut og blir redd for å komme hjem igjen burde du venne katten på babylyder i god tid. Spill av ulike type lyder på både lavt og høyt volum jevnlig.
Introduser nye lukter
En av kattens viktigste sanser er luktesansen. Det blir mange nye lukter fremover, som babylotion, babypudder, nye såper og ting. Begynn å bruke dem som smått under graviditeten så katten venner seg på dem.
Innred i god tid
Få på plass babyutstyr og nye ting dere trenger til barnet så fort som mulig og la katten undersøke dette flere uker før barnet kommer.
Kattesikre viktige områder
Minst en måned før babyen kommer må tilrettelegge områdene katten ikke får være på. du gjøre møblene katten ikke får være på upopulære. Dekk f.eks overflatene med dobbeltsidig tape så de blir ubehagelige å gå på og sette pelsen i.
Hvor skal kattedoet stå?
Hvis kattedoen vanligvis har vært på det som nå skal bli barnerommet, flytt den til et annet rom flere måneder på forhånd. Gjør gjerne dette gradvis, så du flytter kassen litt og litt nærmere det nye området, dag for dag, og sett gjerne noe annet der kassen pleide å stå.
Andre rutine/ordninger du har med katten som vil bli preget av barnets plass i livet, må du starte å venne katten på i minst et par måneder før. F.eks: Hvis noen andre enn deg skal ta seg mer av katten i barseltiden, start overgangen til ny omsorgsperson i god tid. Katter finner trygghet i rutiner. Få inn de nye rutinene så under graviditeten så katten lærer å forholde seg til en annen person tidlig. Det blir nok nytt for katten når barnet kommer.
Når du kommer hjem med babyen
Møt katten alene først. Hils rolig på katten i et rolig rom uten forstyrrelser. Når du dere har fått noen minutter til velkomst kan resten komme inn, som partner, barn, besteforeldre og venner.
Legg et tøystykke, klesplagg eller teppe som babyen har brukt i et rolig område hvor katten kan undersøke lukten. Kanskje kan partneren eller noen andre gjøre dette allerede før dere kommer hjem med barnet. Det er aller best.
Pass på at barnets soveplasser er utilgjengelig for katten. I starten klarer ikke babyen å snu hodet sitt, så da er det viktig at katten ikke legger seg inntil for å kose seg, i tilfelle det skulle bli vanskelig for barnet å puste. Pus mener selvfølgelig godt, men det er greit å være forsiktig med dette mens barnet er nyfødt.
Lukk døren når barnet sover. Hvis dere ikke har en dør, lag et stengsel så katten ikke kan komme seg inn dit.
Ikke glem å gi katten like mye oppmerksomhet selv når barnet er her. Prøv iallfall, og prøv å vedlikehold rutinene katten er vant til.
Den nye hverdagen
Når barnet er født og har flyttet hjem er det viktig å fortsette å holde ting så normalt som mulig for katten din. Det var jo derfor du gjorde dette forarbeidet, så du kan fokusere på den nye babyen din uten å ha en stresset katt samtidig.
Ha barn og katt separert når du ikke er tilstede. Katter elsker å legge seg inntil varme ting, spesielt mennesker. Problemet er at nyfødte ikke kan bevege seg særlig selv, så derfor bør man unngå at katten kan legge seg inntil dem når de er så små, så lenge du ikke er tilstede og kan følge med.
Hold katten unna barnets soveplasser. Dette er for hygieniske årsaker. Barn har lavt immunforsvar, så det aller beste er at pus ikke kan bruke barnets senger i det hele tatt mens barnet er så ungt.
Gi katten alene-tid. Ikke glem kvalitetstid med katten din. Livet forandres omtrent like mye for katten som for deg når et barn flytter inn i hjemmet og livet deres. Selv om det er hektisk, sørg for at du har tid til katten også innimellom. Dediker fem minutter her og der til katten for kos, stell og lek. Det er i tillegg bra for katten å få ut energi for å frigjøre oppbygget, indre stress som kan komme av de nye forandringene.
Bilder: Google
Comments