top of page

Hvordan flytte med katt

Oppdatert: 29. jul.

Plutselig pakking, flytteesker, forandringer i hjemmet m.m kan skremme katter. Og hva gjør en skremt katt? Rømmer! Mange opplever dette når de skal reise vekk eller flytte. Men det finnes måter å unngå dette på og samtidig gjøre hele flytteprosessen mer hensynsfull og skånsom for katten din.



Bilde: Privat


Forberedelser

  • Hold på normalitet og rutiner katten er vant med så lenge som mulig. 

  • Finn frem katteburet mange uker i forveien og la det stå fremme. Buret burde være helt, i hardplast og du burde legge et pledd som lukter kjent, evt. favorittleken og godbiter i det for å hjelpe katten å bli trygg på det. La buret stå åpent og gi gjerne belønninger i det jevnlig. Buret burde stå i et rolig område så katten også kan finne på å bruke det til å gjemme seg i urolige stunder.

  • Ta også frem flytteesker og begynn med pakkingen gradvis. Dette hjelper katten å bli noe vant med at det skjer forandringer i hjemmet. Det sparer også deg stressende siste-liten-pakking.

  • Har du en katt som er spesielt utsatt for å bli stresset, kan det være lurt å vurdere å sette katten din på beroligende midler. Et godt alternativ er Zylkene, et naturlig kosttilskudd. Dette kan du gjerne begynne med i noen uker i forveien. Om du ikke gjør det burde du snakke med veterinæren din om resept på f.eks. Bonqat som også er veldig effektivt, men som du kun bruker ved de stressende anledningene.

Flyttingen

  1. Katten skal flytte først, så når du har nøklene til det nye hjemmet, dra dit og gjør klart ett rom med kattens ting. Kattedo, kloremøbler, leker, tepper med kjent lukt, mat osv. Ved å flytte katten først sparer du katten stresset med å oppleve at hele hjemmet plutselig forandres, noe som De første 6-8 ukene må katten holdes inne så den har god tid til å akklimatisere seg og bli husvarm i det nye miljøet. 

  2. Når du skal hente katten din, se om du klarer å lokke den i buret med noe godt. Det er viktig at du er helt rolig og ikke spent og stresset inni deg, fordi det vil katten merke. 

  3. Ikke så enkelt å få katten i buret? Her finner du gode råd og metoder.

  4. Nå er dere klare! Bruk denne veilederen for å gjøre starten i det nye hjemmet så god som mulig.


Andre ting å ta hensyn til

Rømningsforsøk

Det er vanlig at katter som slippes ut i nytt område for tidlig, rømmer sin vei i forsøk på å komme seg tilbake til sitt forrige hjem. Ute i ukjent område kan katter bli ekstra sky. De vet ikke hvor de er eller hvor de skal gjøre av seg, så det er ikke rart om katten din løper selv om du møter den. Å gå rundt og rope og lete er ikke alltid nyttig. Faktisk kan det skremme katten fra å komme frem. Dersom katten kommer på avveie, sett ut kattens toalett og gjerne litt mat. Det er lurt om du har kamera slik at du kan følge med om katten faktisk kommer frem. Å lokalisere den er alfa omega. Spre gjerne bilder og beskrivelser, slik at folk kan følge med. Informer naboer både der du bor nå og der dere bodde tidligere. Det er lurt å lage en etterlysning på Dyrebar.no og dele den i lokale Facebook-grupper.

Nabokatter Hver gang en ny katt kommer i et område, kan det Fre til reaksjoner fra katter som allerede har det som territorium. Vær obs på katteskrik og slossing.

Bråk og uro Selv etter at dere har komme tilrette, kan katten være skvetten og usikker en stund. Brå lyder og uventede hendelser kan skremme. Merker du at katten din er ekstra urolig, burde du holde den innendørs.

Rent inneliv Det er aldri feil å vurdere å holde katten som innekatt. Dette er det tryggeste du kan gjøre og de fleste katter kan tilpasse seg dette, særlig ved flytting til nytt hjem. De er jo ikke vant med å gå utendørs i det nye hjemmet uansett, så dette kan du utnytte. Et veldig godt alternativ til fritt uteliv er en sikret balkong med kattenett eller luftegård. Sjekk gjerne ut artikkelen vår om temaet og se hvordan du kan gjøre innelivet ekstra stimulerende.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page