top of page

Hvor farlig er kulda for katter?

Oppdatert: 30. nov. 2021

Dette er et innlegg enhver katteeier burde lese og det burde spres godt nå i vinterhalvåret. Du har sikkert lurt på når det er for kaldt å slippe ut katten din eller hvordan du kan hjelpe de som må bo ute i kulda? Vi har all informasjonen du trenger!



Når fryser katten?

Du har kanskje hørt at katter er ørkendyr? Det stemmer. De kommer fra Afrika og Asia, og er opprinnelig nattdyr som i hovedsak jakter og er aktive i mørket. Pelsen og kroppen deres er konstruert for å beskytte dem mot den ekstremt sterke sola nært ekvator, og de får væske gjennom byttedyr. Det er derfor en stor vranglære at katter ikke fryser så mye fordi de har pels og likeyr å være ute. Den pelsen de har hjelper lite mot iskald vind, regn og minusgrader. De fleste katter som er vant med å være mye ute forstår ofte når det er på tide å gå hjem. Men ikke alle har et sted å kalle hjem eller får slippe inn. Vranglæren om at katter er sterke i kuldegrader lever enda hos mange naive katteeiere. Veterinærer fraråder å stenge katten ute i mange timer om gangen og aldri hele natta. Enhver utekatt skal ha tilgang på varmt og tørt ly, samt friskt vann og mat. Som en generell tommelfingerregel er alt under 7 grader for kaldt. Når gradestokken viser frysepunktet er kattene svært sårbare for hypotermi og frostbitt om de er ute lenge om gangen. Kattens pels og vekt spiller også en rolle. Hårløse katter, katter som har blitt barbert eller stelt på en måte så de har veldig kort pels, burde ikke være ute i det hele tatt. Nakenkatter burde til og med ha bekledning innendørs, for selv innekatter merker når været skifter. Overvektige katter kan muligens takle kulda noe bedre, men de kan igjen være tregere og være i risiko for andre farer.


Hvordan se at katten fryser

Katten kan skjelve, sitte i en sammenknytt positur og/eller søke seg til ekstra varme steder. Sørg derfor for at katten alltid har tørre og varme steder å søke seg til. Sørg for at du har det varmt nok inne. Kattens vanlige kroppstemperatur er 38-39 grader. Hvis katten blir så kald at kroppstemperaturen blir lavere holder den på å få hypotermi. Er du bekymret for dette burde du ta tempen på katten. Du måler med et termometer som du har litt vaselin på og stikker 2-3 cm inn i rektum. Du skal holde termometeret i 90% i ca. 2 minutt. Hvis termometeret ikke viser noe er katten farlig kald og du må haste til veterinær! Les mer om hypotermi lenger ned.


Konsekvensene av kulde

Siden katter egentlig ikke hører til i vårt nordlige klima, byr de lave temperaturene våre på alvorlige konsekvenser for dem.

  • Forkjølelse

  • Influensa

  • Frostbitt

  • Hypotermi / forfrysnning

  • Leddsmerter

  • Vektforandring

  • Mulig forgiftning av frostvæske o.l.

  • Bli innestengt fordi folk reiser bort eller fordi dyr blir innsnødd i gjemmestedene sine

  • Større sjanse for påkjørsel i vinterhalvåret

  • Bortkomming fordi luktmarkeringer er vanskeligere å spore opp igjen Få viktig informasjon om flere av disse tingene videre i artikkelen.


Lovfestet hjelpeplikt

Enhver som bor eller befinner seg i Norge er pliktet etter norsk lov å hjelpe dyr i nød. Et eksempel på det er dyr som ferdes ute når det er under 0 grader. Hjelp heller en gang "for mye" enn for lite. Det kan bety liv eller død for det lille livet du hjelper. Behandle enhver hjemløs som om den er syk, skadet eller svært redd siden du ikke kjenner den og vet noe om situasjonen. Enkle tommelfingerregler:

- Fryser du - fryser katten.

- 7 grader er kaldt, 0 grader kan være dødelig!

- Nøl aldri med å ta inn en katt som skriker eller virker medtatt. Ètt lite rom er nok for å redde et liv. Når det er kaldt er det enda vanligere å oppleve at katter som fryser eller er sultne dukker opp utenfor døra eller vinduet ditt. Dette kan gjelde både eide og husløse katter. Nøl ikke med å sette ut kattemat og vann med litt sukker i, evt. varmeregulert skål om du har. En annen livreddende ting du burde gjøre er å sette opp en varmestasjon som katter kan søke ly i. Dette er veldig enkelt å lage! Se hvordan her. Er det annet du lurer på, sjekk her eller spør en dyrevernorganisasjon.



Fôring av utekatter

  • Utekatter trenger ekstra næring om vinteren fordi de bruker ekstra kalorier på å prøve å holde seg varme og sterke. Gjør porsjonene større og sørg for å bytte ut vannet to ganger daglig.

  • Våtfôr er lettere å fordøye og burde serveres i plastskåler for å unngå at det fryser. Gi også tilgang på tørrfôr som ikke fryser så lett, men velg helst kornfritt.

  • Varm gjerne opp våtfôr og vann før servering, eller bruk elektriske oppvarmbare skåler.

  • Bruk heller dype enn vide vannskåler og plasser dem i sollys for å forhindre at vannet fryser.

  • Unngå å bruke skåler av metall.

  • Forhindre at mat og vann fryser lett ved å spray isolasjonsskum under skålene.

  • Bygg en fôring-/varmestasjon som både gir utekatter et faste matsted og har et isolert hvilested fra vær, vind og kulde. Dette er både enkelt og billig!

  • Har du en varmepad kan du også ha den under skålene. Om ikke kan du faktisk lage din egen ved å sy og fylle putelignende lommer med ris som du varmer i microen på forhånd. Det finnes også lignende (som nakkevarmere) å få kjøpt.

  • Finnes det en vannkran ute, la den stå på lav trykk så fryser ikke vannet like fort som stille vann. Du kan også selvfølgelig sette ut en drikkefontene beregnet på dyr - husk at de burde være i plast.



Forkjølelse og influensa

Alle katter kan bli forkjølet eller få influensa. De fleste vil faktisk oppleve det i løpet av livet sitt. Som oss mennesker er de også sårbare for brå temperaturforandringer. Det er derfor utrolig viktig at du holder en jevn temperatur innendørs og at du ikke skrur ned termostaten for mye selv om du reiser vekk. En enkel tommelfingerregel er at er det for kaldt for deg, er det for kaldt for katten også. Tepper hjelper lite om hele huset er iskaldt for før eller senere må katten forlate det evt. lune stedet for å spise eller gå på do. Vi har reddet katter fra hjem hvor de har blitt forlatt med åpent vindu for å kunne gå inn og ut som de vil. Kattene ble heldigvis reddet i tide, men de ville ikke kunne levd slik lenge med kun tilgang på tørrfôr, forfrosset vann og rom uten aktiv varme. Det kan også skje at man slipper ut katten før skole eller jobb, så blir det uforventet kaldt utover dagen og katten har ingen steder å søke varme. Har du en katt som er glad i være ute mens du er hjemmefra i mange timer, burde du følge med på værmeldingen og avgjøre om det er trygt å slippe ut katten eller ikke før du drar. Selv om katten har tilgang til kjeller, loft eller uisolert ly hjelper det lite under null grader.

Symptomer:

  • Nysing

  • Rennende nese

  • Tett nese

  • Rennende øyne

  • Feber

  • Luftveisinfeksjon

Risikogrupper

Katter med et normalt og sterkt immunforsvar burde klare å bli friske etter en ukes tid så lenge du har det varmt inne og katten er flink til å spise og drikke, men er ikke katten det vil den sannsynligvis behøve mer hjelp. Å miste luktesansen er et spesielt stort problem for katter som bruker nesen som en viktig faktor når de spiser, så det kan påvirke matlysten deres en del. Drikker de for lite så blir de lett dehydrert og katter som er dehydrerte blir slappe. Det blir dermed en ond sirkel hvor katten blir svakere og kan få sekundære problemer. Om katten din sover mer enn normalt, spiser og drikker mindre, og/eller har noen av de nevnte symptomene må dere dra til veterinær. Katteinfluensa er spesielt farlig for kattunger. Får de det i starten av livet kan det ofte bli et gjentakende problem gjennom livet. Kattunger har ikke et ferdigutviklet immunforsvar som nødvendigvis er sterkt nok til å bekjempe influensaviruset, og da blir katten en kronisk bærer. Triggere som stress, dårlig kosthold og andre sykdommer kan lett utløse influensasymptomer igjen. Dette svekker immunforsvaret og gjør dem sårbare for andre helseproblemer også. Heldigvis kan man vaksinere katter mot katteinfluensa. Den er en del av den vanlige grunnimmuniseringen som man deretter gjentar som årsvaksine. Det er derfor utrolig viktig at du tar katten til den årlige helsesjekken og fått gitt en vaksineboost.


Hypotermi

Hypotermi skjer når kattens kropptemperatur blir farlig lav. Det kan skje om katten enten er veldig ung og enda ikke klarer å regulere kroppsvarmen selv, om katten har vært eksponert for kald temperatur eller har vært ute i kald vind og med våt pels. Andre faktorer som sjokk, forgiftning, underernæring og tilstander som påvirker hjernedelen som regulerer kroppstemperatur kan også forårsake hypotermi.


Forebygging

Begrens hvor mye katten er eksponert for kulde og regn så godt som mulig. Er ikke det mulig må du sørge for at den har tilgang på et lunt område i ly for vær og vind. Sørg for at katten har et tørt og varmt sted å legge seg etter den har vært utendørs. Er det spesielt kaldt bør du begrense utetiden deres betraktelig. Du burde ha en kattedo inne så pus ikke må gå ut på do og sikre at det er jevn og varm temperatur inne.


Symptomer: Symptomene på hypotermi begynner å synes når kroppstemperaturen blir for lav.

  • Skjelving (men vær OBS. på at dette kan gi seg om katten er farlig kald)

  • Bleke lepper og tannkjøtt

  • Slapphet, sløvhet, døsighet, lite energi

  • Roligere hjerterytme

  • Saktere pust

  • Dårlig mobilisering/ustødighet

  • Kald eller klam hud

Skjelvinger er en av de første symptomene som oppstår fordi kroppen prøver å bli varm. Ettersom kroppstemperaturen fortsetter å synke, senkes også hjerterytmen og pusten. Uten behandling vil katten gå i koma og sannsynligvis dø.


Hypotermi er en nødstilfelle! Ser du noen av symptomene må du kontakte veterinær umiddelbart.


Behandling:

Dersom du mistenker at katten din kan ha hypotermi må du kontakte veterinær umiddelbart! For at katten skal ha best mulig sjanse for å bli frisk er rask hjelp kritisk.

I mellomtiden må du legge katten på et varmt og tørt sted. Er katten kald, tørk den med et håndkle og pakk den inn i varme, tørre håndklær eller tepper. Legg gjerne varmeflasker i nærheten, men aldri direkte inntil katten. En kald katt må varmes opp varsomt. Veterinæren vil undersøke katten nøye og prøve å finne ut årsaken til at katten har så lav kroppsvarme. Om det ikke kald temperatur er årsaken, kan det være flere andre ting. Mild hypotermi behandles vanligvis ved å heve kroppstemperaturen til et normalt nivå gjennom eksterne metoder. I moderate til alvorlige tilfeller kan oppvarmede IV-væsker eller et varmtvannsklyster brukes til å varme kroppen fra innsiden og ut. Når kroppstemperaturen har normalisert seg, burde katten din komme seg godt igjen. Det anbefales at du overvåker katten i noen dager etterpå for å være sikker på at faren er over, og dra tilbake til veterinæren din om du har grunn til bekymring.



Frostbitt

Katter er ekstremt utsatte for frostbitt fordi de ikke er tilpasset nordisk, kaldt klima. Når katter er ute og temperaturen faller under 0 grader kan de få store problemer. Avhengig av helsestatus, vekt, immunforsvar, alder og pelstype, er enhver katt utsatt, men enkelte særlig sårbare. Katter som fryser vil som enhver bli forknytt og få stivere bevegelser. Når kroppen blir kald blir det vanskeligere å løpe og på enkelte underlag kan de skli eller fryse seg fast. Dette er en forferdelig situasjon å havne i og det er dessverre ikke en uvanlig en for utegående katter. Fryser potene seg fast vil de ikke kunne søke ly for verken vind, snø, regn eller potensielle farer, og kan fort fryse ihjel. En enkel, medisinsk forklaring Når temperaturen faller under 0 grader begynner blodårene nær huden å bli smalere eller trekke seg sammen. Denne innsnevringen av blodårene bidrar til å bevare kjernekroppstemperaturen ved å lede blodet mot kjernen og vekk fra de kjøligere delene av kroppen.


I ekstrem kulde eller når kroppen er eksponert for kulde for lenge, vil denne beskyttelsesmekanismen redusere blodstrømmen til enkelte deler av kroppen, som ekstremitetene (f.eks. poter, ører og htale) til kritisk lave nivåer. Kombinasjonen av kald temperatur og redusert blodstrøm kan gjøre at vevet fryser så det blir alvorlig skadet. Frostskader oppstår vanligvis på steder lengst unna hjertet og deler av kroppen som er mest eksponert for overflaten.


Når frostskadet vev tiner kan det bli rødt og veldig smertefullt pga. betennelse. Det kan ta flere dager før de kliniske tegnene på frostbitt synes, særlig om det berørte området er lite synlig/tilgjengelig, som haletuppen eller ørene. Alvorlige frostskadde områder vil bli nekrotiske (vevet dør) eller dø. Når vevet begynner å dø endrer det farge til mørk blå eller svart, og over en periode på flere dager til uker vil vevet falle av. I denne tiden kan det dannes puss og man kan ofte lukte en bakteriell infeksjon. Se bilder på frostskader i galleriet nedenfor.

Bilder lånt fra Google. Bilde nr. 6 er privat.

Risikogrupper Kattene som er mest sårbare for frostbitt er de som ikke har ly og varme, er syke eller har svekket immunforsvar, har diabetes, hjertesykdom, dårlig blodsirkulasjon og selvfølgelig kattunger. Våt pels og kald vind eller direkte kontakt med metalliske objekter er også skummelt for en katt når det er kaldt. Langhårede katter er særlig utsatt for å få pelsen full snøballer som klistrer seg fast. Dette gjør det både vanskelig å gå og å holde på varmen.


Symptomer:

Man trenger ikke alltid å se de tydelige tegnene på at katten har frostbitt før ere dager etter den var utsatt for kulde den ikke tålte. Vær klar over at en katt med frostbitt også sannsynligvis lider av for hyptermi (for lav kroppsvarme).

  • Katten kjennes kald ut

  • Potene, haletippen eller ørene kjennes forfrosset ut

  • Det skadede området kan være numment eller minste følelsen

  • Pels faller av og forårsaker bare flekker med betent hud

  • Blemmer i huden

  • Huden er misfarget og kan se grålig ut

  • Hudlag kan flasse av skalles av

  • Flere dager senere kan området hovne opp og bli svart

  • Øretipper kan krølle seg og krympe

  • Noen få dager etter eksponeringen til kulda kan frostskadet vev begynne å lukte infisert


Diagnostisering:

Har katten din eller en katt du prøver å hjelpe vært ute i sterk kulde burde dere ta en tur til dyrlegen for en sjekk. Fortell dyrlegen alt du vet om kattens bevegelser utendørs og evt. observasjoner om kattens atferd og helse du har gjort deg. Veterinæren kommer til å ta en grundig fysisk helsesjekk på katten din, og evt. utføre en blodprøve og urinprøve for å se etter tegn på skader på de indre organene.


Behandling

Hvis du mistenker at katten din har frostbitt må du oppsøke en veterinær umiddelbart. Her er noen førstehjelptips i tilfelle noe forhindrer dere å dra til veterinær med èn gang:

  • Flytt katten til er varmt og tørt område snarest og på en så varsom måte som mulig (frostbitt gjør vondt!)

  • Lider katten av hypotermi eller lav kroppstemperatur må du behandle dette før frostskadene. Les om behandling for hypotermi litt lenger opp i artikkelen.

  • Ikke gni på eller masser skadde områder.

  • Hvis du er utendørs, ikke varm et frostskadet område med mindre du faktisk klarer å holde det varmt deretter. Ekstra kulde og gjentatt forfrysning gjør vondt verre.

  • Du kan forsiktig varme det berørte området med passelig varmt vann. Anbefalt temperatur på vannet er 40-42 grader og burde være slik at du klarer å ha hendene dine i det uten noe ubehag. Er vannet for varmt vil det gjøre mer skade på katten. Du kan bruke kompresser som du dypper i vannet eller om mulig legge det berørte området i en skål med vannet. Bruk IKKE direkte tørr varme som varmepledd eller hårføner.

  • Etter at du har varmet opp det skadde området, tørk det forsiktig med lette trykk med et mykt håndkle. Gni aldri.

  • På vei til veterinæren bør katten holdes varm ved å ligge inntullet i tørre håndklær eller oppvarmede pledd.

  • Ikke gi smertestillende uten at dette er instruert av veterinæren din. Mange humane legemidler er giftige for katter.

Veterinæren kommer til å behandle katten din for systemisk sjokk eller hypotermi. Siden det opptinte vevet kan være svært vondt vil katten din sannsynligvis få smertestillende medisiner. Antibiotika brukes for å forhindre sekundær bakteriell hudinfeksjon ved mistanke om vevsnekrose. I alvorlige tilfeller amputasjon av den berørte kroppsdelen være nødvendig.

Prognose

Prognosen for frostbitt kommer an på hvilke områder som er affisert og hvor alvorlig skadene er. Milde tilfeller pleier ikke å gi varige ettervirkninger, mens alvorlige skader kan føre til permanente ujevnheter eller forandringer av det berørte vevet. I ekstreme tilfeller er amputasjon eller kirurgisk fjerning av det nekrotiske (døde) vevet nødvendig. Veterinæren din vil diskutere riktig diagnose- og behandlingsplan for katten din.

Husk at amputasjon sjelden vil påvirke livskvaliteten til katten din! Katter er svært tilpasningsdyktige dyr.



Etylenglykol-forgiftning

Dette er et svært giftig stoff som finnes i kjølevæske, frostvæske og bremsevæske til bil. Om en radiator lekker kan den legge igjen små, søtsmakende dammer som katter synes smaker godt. Selv en spiseskje av det er dødelig for katter og oppdager du ikke skaden tidsnok er utfallet fatalt for katten. Dess raskere du får katten til veterinær, jo større er sjansen for at den overlever.


Symptomer (også typisk rekkefølge):

Ser du noen som helst av disse tegnene, dra til veterinær umiddelbart!

  • Svimmelhet

  • Ekstrem tørsthet

  • Oppkast

  • Dårlig apetitt

  • Diarè

  • Anfall

  • ...og til slutt nyresvikt

Forebygging:

Prøv å unngå å bruke produkter som inneholder etylenglykol. Behøver du kjølevæske, frostvæske eller bremsevæske, prøve å se etter et produkt som heller har propylenglykol som er mye tryggere for kjæledyr. Hold beholdere utilgjengelig for dyr og tørk alltid opp evt. lekkasjer og søl snarest.



Sjekk bilen før du kjører!

Katter varmer seg ofte på biler når det er kaldt. Dobbeltsjekk alltid over hjulene, under motoren og kakk godt i bilen før du kjører. Du vet aldri om det kan ligge en liten venn der et sted i desperat forsøk på å varme seg. Vi kjenner dessverre til mange tilfeller der det ikke blir gjort og det ender i en grusom død for katten...



Artrose

Artrose og leddsmerter forverres når det er kaldt. Har katten din slike problemer eller er eldre bør du regne med den har det. Yngre katter kan også ha leddproblemer, forkalkninger o.l. men dette kan kun oppdages for sikkert på røntgen. Forebygging:

Det finnes måter å lindre kattens smerte og stivhet på. Hold dem varme med ekstra tepper omkring i huset, og sørg for at de har myke og komfortable hvilesteder. Gjerne ha små trapper eller hjelpende objekter for å komme seg opp i møbler så de slipper å måtte overanstrenge seg. Hold også katten i bevegelighet med masse lek og forebygg overvekt som er en stor belastning på leddene. Det finnes kattesenger som kan henges over radiatorer og du kan henge opp hyller i trygg avstand over panelovn. Dette pleier å være populære hvilesteder. I tillegg finnes det ortopediske kattesenger (evt. hundesenger som kan brukes). Sjekk nettdyrebutikker! Symptomer:

  • Problemer med å reise eller legge seg

  • Virker stiv når den går

  • Halthet i ett eller flere bein

  • Motvillig til å gå opp eller ned trapper

  • Motvillighet til å hoppe opp eller ned fra møbler og høye objekter

  • Stivhet, hovenhet og ømme ledd

  • Motvillig til å bli tatt på enkelte steder på kroppen

  • Uforventet aggresjon mot andre dyr eller folk

Det finnes kosttilskudd som hjelper på artrose og leddproblemer. Snakk med veterinæren din eller sjekk ut dyrenettbutikker for glukosamintilskudd, Cosequin, Seraquin og lignende.



Tørr hud

Å skru opp varmen kan påvirke kattens hud. Tørr luft kan gjøre at huden mister sin naturlige fuktighet og oljer, så den blir flassete og lettere sår. Børst pelsen hver dag for å fjerne flass og stimulere huden til å produsere essensielle oljer som både holder huden og pelsen sunn og fin. Det er også lurt å anskaffe en luftfukter og selvfølgelig la katten ha konstant tilgang på friskt vann. Det kan også være lurt å gi katten ekstra kokt fisk eller tilføre lakseolje i maten.



Et trygt inneliv

Fordelen med å ha innekatt er absolutt at det er svært trygt. Katter som går ut delvis eller konstant er mer sårbare for å få sykdommer, parasitter, bli skadet og drept. Det er en enda større risiko for disse farene om vinteren når dagslyset forsvinner tidligere og det er dårligere sikt pga. dårlig vær. Utekatter er også som nevnt utsatt for å få frostskader, skli på isen, bli påkjørt eller rote seg vekk. Luktmarkeringer er vanskelig å bevare i dårlig vær.


Aktivitet og fôring

Når det er kaldt (både ute og inne) er det lite katter flest foretrekker enn å ligge og kose seg innendørs. Likevel er det viktig at dere bruker tid på lek og aktiviteter for å unngå vektøkning. Vær kreativ og lag gjerne hjemmelagde leker i tillegg til å ha ulike kjøpte katteleker. En idé kan også være å ha et fuglehus eller fuglebrett i synsrekkevidde fra et vindu som "kino" for katten din. Husk å kun sette opp slike ting hvor katten ikke kommer til. Siden kattene gjerne er mindre aktive om vinteren, kan det være at du må regulere kaloriinntaket. Ved å unngå mat som inneholder for mye karbohydrater og heller velge våtfôr og rent kjøtt over tørrfôr, er det enkelt.


Kilder



Relaterte artikler


Kommentare


bottom of page