top of page

Hva tørrfôr gjør med kattens tenner

Oppdatert: 1. mai

I årevis har vi alltid fulgt veterinærers anbefalinger om å gi katten tørrfôr fra spesielle merker de selger. Likevel har alle kattene fått ulike tann- og tannkjøttproblemer. Kattene fikk også dette såkalte «tannfôret» for å forebygge dannelsen av tannstein uten effekt. Så hva er egentlig problemet?

(Bilde lånt fra internett) Det at vi mennesker har tatt med oss katten innomhus forandrer ikke deres fantastiske biologi og evolusjon som ekte, obligatoriske kjøttetere. Faktisk så er det miniatyrtigere-, løver eller leoparder vi har hos oss. Domestiserte katter har beholdt kjøtteter-behovene de er utviklet med også etter at de begynte å leve med oss. Det er vi som gjør feilen når vi viker unna det evolusjonen og naturen har gitt katten. Veterinærer som har jobbet i dyrehager med store katter som pumaer, løver og tigre i ulike aldre ser ikke de tannproblemene der som de ser hos kjælekattene. Hvorfor er det slik? Hvordan har de store kattene klart å ha så god tannhelse? Hva er forskjellen på disse kattene? Svaret var enkelt: Forskjellen i maten. Store katter og kjælekatter deler den samme kroppsformen og den samme tannstrukturen. Alle har store rovtenner for å rive i skrotter med, og de øvre og nedre molarene møtes som sakseblader designet for å knuse bein og kutte kjøtt. Når katter spiser rått kjøtt og bein er det selve tyggingen og gnagingen som fungerer som en polering av tannoverflaten og forhindrer oppbygging av plakk og tannstein. Dette tilsvarer når mennesker pusser og bruker tanntråd. Når dette skjer hver dag med hvert måltid, vil det tilsvare at kattene får en daglig tannrengjøring.


Hva som skjer i munnen

Dessverre skjer det motsatte når våre katter spiser tørrfôr. Pellets er generelt små i størrelsen, noe som gjør dem vanskelig å tygge, derfor svelger katten ofte pellets hele. Dette har ingen poleringseffekt på tannoverflaten. Derimot; Når det høye karbohydratinnholdet (polysakkarider) i tørrfôr blandes med kattens spytt, fester det seg til tannoverflaten som gir grunnlaget for oppbygging av plakk, tannstein og periodontitt. Når plakket har begynt å legge seg begynner oppbyggingen av tannstein. Heretter vil man se ulike grader av periodontitt. Tannstein er millioner av bakterier som reproduseres i høy hastighet. Biproduktet av dette er stinkende ånde, inntak av giftstoffer, sikling, sårt og blødende tannkjøtt, løse tenner, tap av tenner og ødeleggelse av kjevebeinet. Fordi bakteriene sitter i munnen kan de nå vitale organer som nyrer, lever, lunger og hjerte. Det er derfor ekstremt viktig å ta kattens munnhelse på alvor.

Eksperiment

En liten test med hunder i Australia viste hvor fort tørrfôr kan påvirke tennene. Fire hunder som vanligvis spiser rått kjøtt og bein ble gitt tørrfôr i 17 dager. På slutten av eksperimentet hadde hundene utviklet dårlig ånde og kule tenner. Noen av dem gikk også ned i vekt. Alle hadde endring i atferden, som kløende hud og fordøyelsesproblemer, ofte store mengder avføring, diarè og ubehagelig lukt. Selv om denne testen kun ble gjort på hunder, er effekten den samme for dyr som er utviklet for å spise byttedyr.


Egne erfaringer

Vi ser naturligvis tannproblemer i alle stadier på våre katter og har sett store problemer hos redningskatter fra både hjem og "gata". En fellesnevner vi ofte ser er at katter med dårlig tannhelse har hatt et påkjent liv med mye stress og dårlig kosthold. De har kanskje sjelden eller aldri vært til dyrlege. Enkelte virus som f.eks. calici og FIV sees også ofte i sammenheng med dårlig munnhelse.




Kilde:

https://feline-nutrition.org/answers/answers-what-dry-food-does-to-your-cats-teeth

Comments


bottom of page