FIV er ikke dødelig - menneskers vranglære er
Oppdatert: 26. jan. 2023
Utrolig mange katter blir unødvendig avlivet etter å ha testet positiv på en snaptest. Det er ikke engang nok til å diagnostisere katten, men FIV vil aldri være en gyldig avlivingsgrunn. Skylden til vranglæren er skremselspropaganda ved mangel på korrekt kunnskap om hva FIV egentlig er, hva det kan gjøre og ikke gjør. Dette er utrolig trist, derfor ønsker vi at flest mulig leser og deler dette innlegget.
Bilder: Tre av våre flotte FIV-katter som lever i beste velgående etter flere år ute og nå hos oss eller i permanente hjem. Dere kjenner dem nok godt fra før. Tenk om de hadde blitt avlivet pga. vranglære...
Hvordan diagnostisere FIV
En "snaptest" er en kjapp test hos dyrlegen som detekter antistoffer mot FIV i blodet. Antistoffer er immunforsvarets soldater som skal bekjempe alt potensielt skummelt som kroppen utsettes for. At en katt har antistoffer betyr ikke at katten har viruset i første omgang. Et positivt resultat viser bare at katten har vært i kontakt med en FIV-smittet katt de siste ukene. Men med tid kan kattens antistoffer bekjempe virus og da trekker antistoffene seg tilbake og vil ikke gi et positivt resultat lenger. Konklusjon: Man må alltid ta en bekreftelsestest tidligst 60 dager etter første test for å se om kattens immunforsvar har klart å bekjempet viruset eller ei. Den anbefalte testen er IDEXX Western Blot.
Hvis katten faktisk har FIV
FIV gjør IKKE katter syke. For å forklare dette må vi forklare hva FIV er. Det er IKKE det samme som HIV er for mennesker. Det virusene har til felles er at de er samme "type" virus, ved at de er et retrovirus (smitter kun sin egen art) og at de er "lentivirus" som betyr at de venter. De ligger altså i kroppen og kan svekke immunforsvaret på sikt, men hos katter MÅ de ikke gjøre det. Katter som har FIV kan leve hele livet sitt uten symptomer eller plager som følger av det. Det er fordi at FIV i seg selv ikke er et virus som vil gjøre katten syk, men som over tid kan svekke immunforsvaret og gjøre katten mer sensitiv for infeksjoner. Disse behandler man som vanlig, men det kan noen ganger behøves litt lengre behandlingtid om immunforsvaret har blitt svekket. Vanligvis tar det omkring 7 år dersom en katt får symptomer/plager relatert til FIV, men vanligvis lever de hele livet uten å få noen komplikasjoner av viruset.
Hvordan smittes FIV?
FIV er et vanskelig virus å spre sammenlignet med mange andre virus. Det kreves at det kommer veldig mye spytt langt ned i blodstrømmen på en annen katt, som betyr at en smittet katt må bite en annen katt veldig dypt og lenge for at viruset skal overføres. FIV kan altså ikke smittes via at katter sloss hvor de bare klorer eller ikke biter dypt nok, om de deler skåler, vasker hverandre o.l. Viruset er ekstremt skjørt utenfor sin vert (en kropp) og overlever ikke på verken overflater eller i mat/vann lenge nok til å være noen risiko for andre katter. Kattunger som fødes av en kattemor med FIV kan få antistoffer fra mor, men må også ta bekreftende tester ved 6 måneders alder (god stund etter de er separert fra mor) for å se om de har blitt bærere av viruset.
Symptomer på FIV
Som sagt så har katter med FIV vanligvis ingen symptomer, men de som får svekket immunforsvar kan "typisk" få en eller flere av følgende:
Forstørrede lymfeknuter
Feber
Anemi (blodmangel)
Vekttap
Rufsete pels
Dårlig apetitt
Diarè
Øyekatarr
Gingivitt (tannkjøttbetennelse)
Stomatitt (munnhulebetennelse)
Tannsykdommer
Rødhet i huden, hårtap
Sår som ikke gror
Nysing
Rennende øyne/nese
Urinere ofte, anstrengende urinering eller tisse utenfor kassen
Atferdsendringer
For å kunne oppdage og behandle dette tidligst mulig er det viktig at man er observant og er flink til å ta katten til jevnlige helsesjekker. - Ved alvorlige munn-/tannproblemer er den beste behandlingen ofte å fjerne tennene og da elimineres også faren for at katten kan spre smitte.
Kan FIV være dødelig?
Nei. FIV er ikke dødelig og FIV gir ingen plager så lenge viruset er i latent fase, som er vanligst. Det som av sjeldenheter kan skje er at om viruset blir aktivt kan det tære på immunforsvare og gjøre at katten sliter med å bli helst frisk fra infeksjoner den vanligvis skulle klart å bekjempet. Noen ganger må behandlingen forlenges før katten blir bra, men dersom dette ikke hjelper kan det være et tegn på at FIV har utviklet seg til FAIDS. FAIDS er altså felin (katte-) AIDS og det er dette som er dødelig. Om katten utvikler FAIDS har immunforsvaret blitt for svakt til å holde katten frisk. Det er viktig å vite at katter med FIV sjelden utvikler FAIDS og at om det skjer er det oftest etter veldig mange år.
Det finnes ingen test som viser om FIV har blitt til FAIDS. Det kan bare vurderes ved å se på tidligere og nåværende sykehistorie-/tilstand.
Hvordan unngå at katten får FIV?
Den aller beste forebyggingen mot FIV-smitte er kastrering, fordi kastrerte katter sloss mindre med andre katter, har mindre behov for å pare seg og da ikke biter hunnkatter i nakken. Kastrerte katter er også mer hjemmekjære og holder seg oftere innenfor sitt eget territorium. Da unngår de å provosere andre katter og havne i konflikter. Kastrerte katter er ofte også vennligere mot andre katter og kan da også fint bo med andre katter selv om de har FIV.
Risikogrupper
Fertile katter av begge kjønn er i den største risikoen for å bli smittet av FIV pga. at de kan bli bitt gjennom slosskamper og parring.
Hvordan ta vare på en FIV-smittet katt
Sørg for at katten får en helsesjekk 1-2 ganger i året
Årlige vaksiner mot andre virus
Kastrer katten
Gi katten et kvalitetsfôr som inneholder mye kjøtt og lite karbohydrater
Ha det rent og stabil varme
Unngå at katten utsetter for unødvendig stress.
Gi gjerne katten immunstyrkende tilskudd som L-lysine.
Kilder
Langtidserfarne, kompetente veterinærklinikker og dyrevernorganisasjoner i USA. Disse har mye mer erfaring enn oss nordmenn som FIV er nokså nytt for enda. Mer om kildene, FIV & FAIDS her.
Comments