L-lysine - tilskudd for immunforsvaret
Oppdatert: 1. mai 2024
I mange år har vi utnyttet effekten L-lysine har for kattenes immunforsvar. Vi er glad i kosttilskudd for å holde kattene friske og forhåpentlig forlenge livene deres. Men bruken av lysine er lite kjent i Norge og effektene det har eller kan ha er omdiskutert. Vi skal prøve å oppklare dette litt.
Bilde: Privat
Hva er L-lysine?
L-lysine er en essensiell aminosyre som er livsviktig for katter på lik linje med taurin og arginin. Katter er obligatoriske kjøttetere, som betyr at kroppen deres må ha kjøtt for å fungere, og for å utnytte kjøttet - altså lage proteiner trengs disse aminosyrene. Lysine hjelper ikke bare til med dannelsen av proteiner, men lager også signalstoffer som hjelper kommunikasjonen mellom cellene i hjernen og kroppen. Det kan også styrke immunforsvaret til katten.
På lik linje med taurin og arginin, klarer ikke katter å syntetisere lysine (produsere nok selv), derfor må de få noe gjennom kostholdet sitt. Lysine finnes i matkilder som kjøtt, korn og grønnsaker, og det tilsettes ofte kosttilskudd og enkelte mat eller snacks for katter.
Kroppen kan både bryte ned L-lysine for å lage andre aminosyrer og lagre L-lysine i leveren for å bruke det når det er behov.
Hva L-lysine brukes til
Lysine brukes som et supplement for både katter, hunder og mennesker. Det finnes i mange ulike former, som flytende produkt, tabletter, pulver, gelè, pasta eller som snacks.
L-lysine brukes ofte mot symptomer på øvre luftveisinfeksjon, som nysing, tett nese, rennende øyne og nese (gjerne gul-grønt sekret) og røde, hovne øyne.
Det har vist å være en god støtte for katters generelle helse. Det er ingen kur for noen sykdommer eller plager, men kan spille en viktig rolle for å holde katten sterk og frisk.
Fordeler med L-lysine:
Kan styrke immunforsvaret mot virus som influensa, FIV, FeLV og calicivirus.
Har anti-virale egenskaper som kan hjelpe å forebygge utviklingen av munnsår.
Letter smerter forårsaket av artrose.
Kan hjelpe til med heling etter operasjon eller skade pga. sine anti-inflammatoriske effekter.
Hjelper med vedlikehold av sunn hud og god pels, og forhindrer røyting.
Kan bidra til økt metthet hvor det er tilsatt i mat (vedlikehold av sunn vekt.)
Kan hjelpe å holde katter friskere lengre.
Anbefales for pasienter med kronisk høyt stoffskifte.
Kan hindre utviklingen av kreft og videre vekst av eksisterende tumorer (i følge enkelte studier.)
Effekt i fbm. herpesvirus
Veterinærer har lenge brukt L-lysine som forebygging og behandling av felin herpesvirus (FHV-1). Teorien har vært at et høyt inntak av L-lysine kan bryte ned aminosyren "arginin", som man tror virus utnytter for å utvikle seg. Om det er tilfellet at mindre arginin kan forhindre virusets tilstedeværelse i kroppen, burde katten begynne å føle seg bedre. Men det er gjort mange studier om dette og de har ikke kunne konkludert med at L-lysine faktisk har en effekt. Den nevnte teorien er altså falsk og det finnes ikke bevis for at lite arginin i kroppen forhindrer herpesvirus i å reprodusere seg. Mange eiere av katter med herpesvirus sverger likevel til at lysine hjelper å forebygge utbrudd og minske symptomer.
Riktig dosering
Doseringsanbefalingene varierer fra ulike nettsteder og ligger på alt fra 18-50 g daglig. Ulike produkter inneholder forskjellige mengder lysine, så les godt på etiketten til produktet du tenker å bruke. Kattunger og mindre voksne burde ligge på en dose i det lavere skitet, mens større katter kan få litt mer enn normalvektige. Siden for mye lysine kan være skadelig, er det veldig viktig å følge med på hvor mye du gir katten din. Om man glemmer en dose
Dersom katten din har gått glipp av en dosering med L-lysine, gir du neste dose snarest. Prøv å gi lysine til ca. samme tid daglig.
Bivirkninger
Det er sjelden katter opplever bivirkninger av L-lysine, men de potensielle er:
Diaré
Kvalme
Oppkast
Om katten din opplever noen av disse symptomene etter at den har begynt å få L-lysine, snakk med veterinæren din og kontroller doseringen du gir. Forverring av fordøyelsesproblemer For mye lysine kan gi diaré. Katter med f.eks. irritabel tarmsyndrom (IBD) eller magesår kan oppleve en forverring pga. L-lysine-tilskudd, fordi lysine kan kollidere med andre medisiner.
Overdose av L-lysine
"Hyperlysinemi" er det medisinske ordet for lysinoverdose. Man må være varsom ved bruk av høye doser sammen med noen antibiotika (f.eks. gentamicin og amikacin), da lysine kan gjøre antibiotika mer giftig. Symptomer på overdose/forgiftning er økt hjerterytme, anfall og død.
Bruk av L-lysine samtidig med andre medisiner
Det er ikke kjent at L-lysine har reagert med andre medisiner eller preparater. MEN med svært høy overdose kan lysine gjøre antibiotika
Lysine-mangel
I noen tilfeller kan mangel på lysine forårsake ulike symptomer hos både mennesker og dyr. Den vanligste årsaken til lysinemangel er anemi (lite røde blodceller/blodmangel).
Commentaires