Tiltak for å unngå påkjørsel
Oppdatert: 6. okt. 2021
Så lenge man har utekatt er risikoen alltid der for at noe kan skje, men man kan prøve å forebygge det ved enkle inngrep. Her er noen tips som om du er heldig kan hjelpe!
Fellestrekk ved påkjørsel
De fleste katter blir påkjørt mellom klokken 20.00 og 07.00.
Flest katter blir påkjørt når det er mørkt/skumring, og eventuelt glatte veier.
Svært trafikkerte veier, som E6 og E39 er selvfølgelig overrepresentert i antall drepte katter. Jo større antall biler på en vei, jo mer øker sjansen for kattepåkjørsel.
Høy fart og smale veier med parkerte biler langs veien gir også en økning i antall påkjørsler.
Unge uerfarne katter under ett år, og ukastrerte hannkatter er overrepresentert. Retningssansen er ikke fullt utviklet før katten er ett år. Unge katter er uerfarne, og sårbare for påkjørsel.
Ukastrerte hannkatter streifer mye, og når de er på «damejakt» er risikoen for påkjørsel betraktelig forhøyet.
Andre farer utendørs
Farlige mennesker. Det er dessverre ikke uvanlig lenger at katteeiere får hjem kattene sine mishandlet eller finner dem død pga. menneskelig påvirkning.
Har du sure naboer eller uvenner er heller ikke dyrene sine sikret fra å bli forgiftet. Mange kjipe mennesker legger ut ulike former for gift som dyr kan få i seg. De vanlige er rottegift og frostvæske.
Rovdyr (ørn, jerv, grevling og rev kan i enkelte tilfeller ta katter. Oftest skjer det på steder der slike dyr oppholder seg mest).
Tiltak som kan hjelpe
Ut i fra denne kunnskapen kan man med andre ord gjøre visse tiltak for å redusere sjansen for at katten skal bli påkjørt.
Holde katten som innekatt dersom du bor nær en svært trafikkert vei.
Sørge for at katten er inne mellom 20.00 og 07.00. Eller ganske enkelt la katten være ute bare når det er dagslys.
Ikke la katten være ute (eventuelt ikke la den være ute alene) før den er ett år.
Alle katter bør kastreres. Dette reduserer ikke bare sjansen for trafikkdød, men også for en rekke andre årsaker til skader og uhell.
Og hva gjør man når en katt er påkjørt?
Tar katten til veterinær - uansett tilstand, levende eller ei. Døde katter skal ikke legges i grøfta, de skal leveres til en dyreklinikk. Det er fordi:
Noen ganger kan de være slått i svime eller være i sjokk, og egentlig ikke være død selv om det ser slik ut.
En eier sitter ganske og savner katten sin og lurer på hvor den er. Dyreklinikker sjekker katter for ID-merking (øretatovering og microchip under huden) og etterlyser eier uansett.
En evt. eier finner sannsynligvis ikke katten sin i en tilfeldig grøft der ute. Å gå og lure på hva som har skjedd uten å få svar er forferdelig vondt. Det er bedre å få svar selv om katten faktisk er død.
Mange ønsker å begrave eller kremere kjæledyrene sine. Det kan de ikke om de ligger ute og råtner.
Noen ganger kan katter løpe sin vei etter påkjørsel og det er sjelden de kommer fra det uten skader. Men de kan ha skader som kan fikses, så let og merk området hvor katten løp sin vei. Si ifra på lokale Facebook-grupper og veterinærklinikk for å spre ordet. Husk å fortell det du kunne oppfatte av hvordan katten så ut.
Andre gode råd
Du er aldri garantert at det ikke vil skje noe fælt med dyret ditt, så derfor burde du forsikre det eller ha en egen konto hvor du setter av penger som skal gå til dyrlegeutgifter.
Dersom du er veldig usikker på om du ønsker at katten skal få gå fritt utendørs, kan du sette opp en luftegård! Det er ikke så avansert eller dyrt, faktisk. Husk å ha netting som tak også så ingen rovdyr kan komme seg inn i luftegården.
Ha plastikksekker og hansker i bilen i tilfelle du skulle kjøre på eller finne påkjørte dyr.