Når katten ikke tisser i kassen
Oppdatert: 3. nov.
Det er aldri trivelig å finne kattetiss rundt om i huset, men det er veldig viktig at du vet at katten har ikke gjort det for å være slem eller fordi h*n ikke vet hvor kassen er. Det er alltid gode grunner til at kattene ikke bruker kassen slik de skal. De oppfører seg etter behovene sine, derfor er de viktig å prøve å finne ut hvorfor katten ikke tisser i kassen. Her har du noen gode råd og forklaringer!
Urinering eller markering?
Når du finner urin der det ikke skal være, må du finne ut om dette er en upassende tissing eller markering. Katter tisser utenfor kattedoet og på ulike andre steder av mange årsaker.
Markering er når katten løfter halen og spruter rett bakover. De rister ofte også på halen. De kan markere på vegger og loddrette flater, så sjekk der. Bruk en blacklight eller nesa!
Om katten setter seg ned og tisser et uvanlig sted, er dette en beskjed om at noe er galt. Katten prøver å fortelle deg at den enten har enten et helseproblem du må ta tak i eller at den er misfornøyd med noe i hjemmet.
Bekjemp problemet fort
Det er viktig at du gjør noe med tissingen raskest mulig, fordi ellers kan du risikere at det er tisset flere steder enn du har kontroll på og det tar da lengre tid å bli bukt med problemet. Ved markering
Det er særlig fertile, ukastrerte hannkatter som markerer og det kan starte så tidlig som når katten er 4 måneder gammel. Å få katten din kastrert tidlig pleier å forebygge problematisk urinering.
En katt som ikke tilpasser seg godt i et hjem med flere andre dyr kan også markere i forsøk på å spre sin egen lukt. Fjern lukten og start med balansering av hierakiet. Les om det her. Det kan rett og slett være lurt å reintrodusere dyrene. Separere dem en tid og starte helt på nytt. Vask gjerne miljøet godt i mellomtiden for å gi dem et "rent ark" å starte på. Les om introdusering her.
Ved tissedammer
Det er viktig at kattene føler seg trygge og komfortable i hjemmet sitt. Sørg for at de ikke må konkurrere om de samme favorittområdene og andre ting ved å ha mange alternativer for dem. Les mer om hvordan med kattifisering av hjemmet. Ikke bare skal katter ha nok av fasiliteter å benytte seg av, men de skal også ha mulighet til å trekke seg unna ved behov.
Noen sverger til feromonspray som f.eks. Feliway, da det kan ha en beroligende effekt på katter. Fås kjøpt hos på dyrebutikker og på internett.
Slik blir du kvitt urinlukten
Det er kjempeviktig at du vasker veldig grundig der katten har tisset. Kattene har god luktesans og dersom de kjenner antydningen til urinlukt, kan de fortsette å tisse der. Det holder sjelden med helt vanlig såpe og spray, fordi katteurin er mer syrlig og fort skaper krystaller og ammoniakk som setter seg godt i diverse materialer. Du vil derfor ikke bli helt kvitt lukta uten å angripe den med noe som nøytraliserer den. Alltid start med å tørke opp all urinen med tørkepapir. Vask gjerne området med grønnsåpe og avslutt med eddik. Eddik nøytraliserer lukt godt. Ytterligere metoder:
Dersom det er tisset på tekstiler kan du legge dem i grønnsåpevann i noen timer før du slenger dem i vaskemaskinen. Bruk flytende Omo color (som inneholder enzymer!) og bruk gjerne Vanish også. Selv liker jeg å bruke litt Virkon S som både tar knekken på bakterier og fjerner lukt.
Er det tissa på puter eller i sofa, lån deg en tepperens og kjøp tepperensemiddel. Dynk putene og la det virke en god stund før du suger alt ut med maskinen.
Bortsett fra tepperens har jeg god erfaring med bruk av ren vodka. Er det tisset i sofaen, dynker jeg en solid mengde der det er tissa og lar det tørke inn. Du kan også bruke tepperens til å suge ut væsken, men vodkalukten vil forsvinne.
OBS: Unngå å vaske med vaskemidler som lukter sterkt, som universalsprayer og andre husholdningssprayer. Salmiakk f.eks. kan forverre problemet.
Tips: Ultrafiolett lys kan avsløre hvor katten har tisset eller markert.
Mulige årsaker
Antall kattedo
Tommelfingerregelen for antall kattedo du trenger er 1 per katt + 1 til. Det er bedre å ha for mange enn for få og de må gjerne stå i ulike rom og etasjer. Å gå på do er en svært sårbar handling også for dyr, så hvordan og hvor toalettet er kan ha en stor betydning for både helsa og trivselen til katten din. Mange katter liker å gjøre nr 1 i én kasse og nr 2 i en annen, altså ikke kombinere dette, og en del er veldig nøye på hvor rent det er, hvilken type sand du bruker, hvilken form kattekassen har og hvor mye sand det er i den.
Kattedoets plassering
Du har kanskje et "perfekt" sted for kattedoen ift. møbleringen i huset ditt, men det er ikke alltid katten er enig i at doet burde stå akkurat der. Det kan hjelpe å flytte den til et sted som er enkelt og praktisk for katten å komme seg til. Tenk deg om du var veldig tissetrengt, ville du vært nødt til å løpe opp etasjer og på et bortgjemt rom for å komme deg på do? Ikke katten heller! Kanskje burde du ha en do i hver etasje og prøv å ikke gjem den for mye vekk. Det varierer om katter liker det.
Tips: Hvis katten konstant tisser på ètt spesielt sted, prøv å sett kattedoen der og flytt den etterhvert gradvis til et annet sted (etter du har vasket.)
For dårlig renhold
En full og stinkende kattedo vil frastøte enhver katt. De ønsker å ha det rent rundt seg - også når de skal på do. Bare tenk deg selv å måtte gå barfot på en do full av ekstrementer på gulvet? Kattedo må plukkes minst én gang i døgnet, men gjerne flere ganger. Tenk selv over om du må dele toalett med mange andre som ikke gjør rent etter seg. Se for deg et festivaldo hvor det stinker av både urin og avføring, og der skal du klare å gjøre dit fornødne. Det er verken enkelt eller hyggelig. Glem ikke at katter er ekstremt renslige dyr! Selv om de slikker seg i rumpa, så er tunga deres renere enn hendene dine, da spyttet deres kan drepe bakterier og virus.
Type kattedo
Et kattedo med overbygg kan passe fint inn med de andre møblene samtidig som den gjemmer vekk kattens avleveringer, og begrenser spredning av sand. Men er katten komfortabel? Det er tross alt den som skal bruke den. Kanskje er den for trang, for mørk, kanskje luka klemmer halen eller er ubehagelig å få slengt bak seg. Lukten blir også forsterket i en innebygd kattedo.
Tenk også over om kattedoets form og størrelse passer katten din. Har du en eldre katt, burde den ikke ha for høy kant, da eldre katter kan ha vondt i leddene sine. Invester gjerne i et kattedo som er ekstra romslig. Katten trenger plass til å snu seg og velge akkurat hvor den til gjøre fra seg.
Lukt og strø/sand Katter kan være svært nøye på hvilket type strø de må gå på do i. På markedet kan du velge mellom alt fra pellets i tre eller papir, til perler/krystaller, eller bentonitt som klumper seg og ikke. Også eiere har sin preferanse. Mange er glad i klumpesand tilsatt god lukt, men dette kan være svært ubehagelig for katten. Prøver heller et mer naturlig strø og ha bakepulver i bunnen for å begrense lukten. Husk også at eddik fjerner lukt, så en skål med eddik i nærheten kan hjelpe. Studier viser at katter flest foretrekker uparfymert klumpesand. Luktdiffusere og eteriske oljer kan være veldig giftig for katt!
Hormoner
Visste du at upassende urinering og markering er ganske vanlig blant ukastrerte katter? Med mindre du har en rasekatt som skal brukes til avl er det best at du kastrerer katten din. Det gjør at katten både blir både mindre stresset, irritabel, interessert i å sloss og mindre utsatt for sykdommer, dere slipper å sette unødvendige liv til en verden full av hjemløse katter og det kan stoppe markering og upassende tissing. Du kan kastrere katten din fra den allerede er 5-6 mnd!
Husk: Om du kun steriliserer hunnkatten vil den fortsette å komme i brunst. Kastrer begge kjønn!
Stress
Når katter blir stresset, overveldet eller går og føler seg nervøse over tid, kan de begynne å tisse på steder de ikke skal. Da hjelper det ikke alltid uansett hvor mye du vasker. Du må fysisk gjøre en forskjell for kattens trivsel og velvære. Du kan prøve tipsene som allerede er nevnt eller gjøre en balansering dersom du har flere katter. Har du bare èn stresset katt så bør du prøve å tilpasse omgivelsene og hverdagen bedre til katten din. Vedvarende stress kan faktisk gjøre katten syk og det er ganske typisk at de får urinveisproblemer av det. For å finne ut om katten har noe sånt må du levere inn en urinprøve. Du kan ta en urinprøve selv hjemme med et spesialstrø som veterinær selger og et urinprøveglass. Dette må leveres til veterinær innen et par timer. Ha gjerne i kjøleskapet i mellomtiden. Om katten ikke klarer å tisse, må veterinær ta ut en urinprøve via magen. Dette skjer helst når katten er bedøvet og krever selvfølgelig at katten har noe i blæra. Uten en urinprøve kan du ikke vite hvilken behandling katten din trenger for å bli kvitt plagene. Katten kan ha både bakterier, krystaller, blod m.m i urinen som gir ubehag. Infeksjoner av ulike slag krever forskjellige antibiotika, og det er vanlig å få smertestillende og betennelsesdempende. Det er viktig å fullføre hele medisinkuren veterinær skriver ut til katten din og det er vanlig å ta en ny urinprøve like før enden på kuren for å se om det er blitt noen bedring. Ved for lite bedring kan veterinær forlenge kuren. Aldri begynn å medisiner katten din med en tilfeldig antibiotikatype du har liggende! Forskjellige typer antibiotika angriper ulike plager, og ved feil bruk kan du rett og slett gjøre katten din resistent. En antibiotikaresistent katt er vanskelig å kurere fra en infeksjon senere.
Ulike tiltak for å hjelpe en stresset katt:
Beroligende remedier som Feliway, Bach Rescue Remedy, Baldrian eller andre naturlige hjelpemidler. Sjekk litt rundt på nettet! Bare søk etter "cat calming" eller "cat stress" så finner du mange ulike produkter du kan sjekke ut.
Innfør rutiner, da har katten alltid noe å glede seg til og føler den har mer kontroll.
Får katten din riktig fôr? Om ja, prøv f.eks "Royal Canin Calm".
Ha radio på når du ikke er hjemme. Det kan hjelpe katten din med å ikke bli stresset når du kommer og går.
Lek og stimuler katten nok. Er katten understimulert kan den begynne å tisse på unormale steder og utagere på ulike måter.
Pass på at katten har nok klatremuligheter. Ommøbler litt på kloremøbelet og lekene for å skape ny interesse. Ha evt. på litt catnip- eller baldrianspray.
Gi katten flere gjemmesteder. La den få en egen kasse, et skap å sove i eller lignende.
Pass på at pus er fornøyd med vannet sitt. Kanskje du skal kjøpe en drikkefontene? Det stimulerer både katten til å drikke mer som er bra for helsa og er spennende.
Unngå store fysiske endringer i kattens hjem. Katter flest liker å ha det så stabilt som mulig.
Snakk med veterinær
Har upassende urinering blitt et så alvorlig problem at ingen av tipsene fungerer, kan det være en større helsemessig årsak til bak problemet. Snakk med veterinæren din. Katter pleier å tisse utenfor kassen når de ikke har det bra. Det er lurt å ta urin- og blodprøver for å sjekke verdiene katten din har. Diabetes og nyreproblemer er også vanlige årsaker til upassende urinering i hjemmet.
Kilde
Evidensia
Erfaringer