Forkjølelse
Hvis katten din begynner å vise symptomer som rennende nese og øyne, nysing, er varm på ørene og labbene, så kan det tyde på at den har en øvre luftveisinfeksjon. I ufarlige tilfeller er dette et virus som pus klarer å kvitte seg med selv, akkurat som oss mennesker når vi er forkjøla. Men om katten ikke viser en betydelig forbedring etter noen dager er det kjempeviktig dere drar til veterinær.
Hvorfor katter får forkjølelse Katter kan få både virale og bakterielle sykdommer. Eksempler er felint herpesvirus (som kan forårsake øyesår- og verk) og calicivirus (som kan være årsaken til f.eks. luftveisinfeksjoner og magesår). Sistnevnte er oftest synderen når kattene blir forkjølte. Forkjølelse hos katter kan også komme av en kombinasjon av virus og hvilke som helst andre bakterier som er rundt katten din. Katter er følsomme for forandringer, så stress i sammenheng med f.eks. flytting, reising, konflikter med andre dyr, frykt for enkelte mennesker, eller stress mht. medisinsk behandling katten har vært under. Dersom du vet det kan bli en stresset periode for pus fremover, gi lysine 5 til 7 dager før stressende i forsøk på å styrke immunforsvaret før stresset inntreffer. Les mer om lysine lengre ned. Katter kan ikke smitte mennesker, men andre katter.
Vanlige symptomer
Tett nese: Slik som oss mennesker kan katter dra nytte av å være i et rom med en vaporizer, men har du ikke det kan du bruke en varm dusj. Du skrur da på dusjen på det varmeste og stenger katten inne på badet. Unngå at katten blir truffet av vannet. Prøv å la katten være der i 15 minutt. Katter tåler varme godt, så lenge de ikke blir direkte skåldet. Dette er en svært effektiv metode for å løsne brystet og nesetetthet og vil nesten alltid bidra til å forbedre katter puste. Rennende nese:
Bomull for å rense nesen: Det er belastende å ha rennende nese. For å hjelpe pus med å bli kvitt dette, kan du bruke et mykt håndkle eller en bomullsdott for å tørke og rense nesen. Hvis du merker at slimet har tørket, kan du fukte et håndkle med varmt vann for å tørke bort. Vær veldig forsiktig. Er nesen sår kan du bruke litt Vaselin.
Dårlig apetitt: Har du noen gang lagt merke til at når du er forkjølet og nesen din er tett, kan du ikke smake noe? Det samme gjelder for katter. Dersom katten din har problemer med nesen, vil den mest sannsynlig avstå fra mat. Vi mennesker forstår at vi må spise for å bli friske, men katter spiser sjelden uten at de lukter maten først, derfor kan det bli nødvendig at du hjelper pus med å få i seg nok mat. Du kan prøve med mat som lukter sterkt, som tunfisk eller våtfôr. Barnemat kan også funke og kokt fisk er aldri feil heller. For å tvinge i pus mat kan du gi den med fingeren din eller legge mat på labben. Mer alvorlige symptomer Ser du disse symptomene hos katten din må du ta den til en veterinær. Dette er betyr at katten trenger skikkelig hjelp for å bli frisk.
Pustevansker
Øyne eller nese renner enda mer
Ekstra slapphet
Nekting av å spise og drikke
En veterinær vil ta en grundig helsesjekk der h*n ser på øynene, munnen, ørene, kjenner på kroppen og lytter på pusten og hjertet. H*n vil sannsynligvis ta temperaturen og kanskje anbefale å ta f.eks. blodprøver for å få et bedre svar på hva som feiler pusen. Forhåpentligvis er det kun en antibiotikakur som må til. Gode råd for hjemmestell Viktig med nok vann: Det er også viktig at katten din får i seg rikelig med væske, da syke katter lett kan bli dehydrerte. Hvis du ikke klarer å få i katten vann, må du til veterinær. Du merker om pus er dehydrert ved å løfte i nakkeskinnet og se hvor fort det faller på plass når du slipper. Går det seint og seigt er katten dehydrert. Feber: ADLRI gi katten din febernedsettende medisin for mennesker. Det er sjelden veterinærer i det heletatt gir katter noe for å redusere feber. De behandler sykdommen som forårsaker feberen og feber er bare kroppens måte å forsvare seg mot sykdom. Om pusen din har ekstremt varme ører eller poter, kan det tyde på at den har feber. Katter har naturlig høyere kroppstemperatur enn oss. Deres vanlige ligger på 38,5 grader. Er katten din for kald eller for varm, bør du oppsøke veterinær.
Pass på at pus ikke blir dehydrert: Fordi det er veldig skummelt. Når dyr blir dehydrerte blir de enda dårligere form enn de var og dette kan gjøre dem enda sykere. De vil ikke spise, drikke, blir slappere og kan få mer alvorlige sykdommer. Du kan lett selv sjekke om katten er dehydrert på flere måter:
Sjekk huden: Væske holder kattens hud elastisk og smidig. Dersom du løfter nakkeskinnet litt og slipper det, skal det falle umiddelbart på plass, ikke sige.
Øyetesten: Hvis kattens øyne ser innsunkne/trøtte, matte og mangler sitt normale fokus, kan det være et tegn. Det er viktig å kjenne katten sin godt da det gjør det lettest mulig å se forskjell.
Tannkjøttkontroll: Kattens tannkjøtt er et av de enkleste stedene å sjekke. Det skal alltid være rosa og fuktig, ikke klissete eller tørt. Hvis du forsiktig trykker på kattens tannkjøtt, bør den hvite flekken laget av fingeren gå tilbake til normal farge innen to sekunder eller mindre.
Se i kattedoen: Dehydrerte katter blir lett forstoppet. Istedet for vanlig formet avføring, kan du se små baller eller "pellets"-lignende klatter. Kanskje ser du ikke noe avføring i det heletatt, men likevel ser katten løpe frem og tilbake på do. Forstoppelse er også veldig skummelt, så om du mistenker dette, kontakt veterinær snarest.
Elektrolytter mot dehydrering: Dette trenger også vi når vi er syke. Det hindrer oss i å bli dehydrert og gjør at vi føler oss kvikkere. Hos katter finnes dette som regel i pulver som du iblander vannet deres. Veterinæren selger det som regel.
Vitaminer: Det finnes mange typer vitamindråper og pastaer som er laget spesielt for katter. Sjekk om dyrlegen selger noe eller ta en ditt på dyrenettbutikkene som finnes. Man finner også en del fine produkter på eBay. Prøv å gi katten din minst 250 til 500 mg hver dag for å bidra til å øke dens immunsystem. Hold et øye med kattens avføring. Diarè er alltid et tegn på at katten reagerer negativt på noe. Da må du redusere vitaminmengden eller avslutte bruken.
L-lysine: Dette er en essensiell aminosyre som fungerer som en byggestein for proteiner, for å bidra til å hemme replikasjonen av viruset. Man kan se på det som et immunstyrkende tilskudd for katten. L-lysine finnes i ulike former. Pulver, tabletter og godbitene. Velger du sistnevnte er du avhengig av at katten spiser en god del for å få effekt. Vi foretrekker å bruke pulver. Ofte har det en god smak - som av f.eks. fisk og er derfor lett å blande inn i mat eller annet katten liker. Du finner l-lysine på ulike nettsteder, som nettdyrebutikker og eBay. La ikke pus fryse Skru opp varmen! Kattens pels er ikke laget for å holde dem varme, men for å holde solsteken ute, så selv om katten din har tykk pels kan den fryse når den ikke er frisk. Sørg for at katten har vame tepper og lune steder å ligge. Pass på varmeputer og lignende da det lett kan gi brannskader på dyr. Det er potene og magen som er mest sensitiv. Et godt alternativ er varmeflasker eller engangshansker fylt med varmt vann. Følg med vann- og matskåler Når pus er tett og ikke føler seg bra pleier de å bli dårligere til å spise og drikke. Dette er fordi de mister luktesansen som er veldig viktig for deres apetitt. Hvis du ikke klarer å friste pusen med noe ekstra godt, ta noe godt som er litt mer flytende og ta det på kattens munn. Da vil katten slikke seg for å vaske det bort og samtidig oppleve at det var godt med mat. Deretter kan det være at pusen vil spise av fingrene dine og får mer matlyst. Det hjelper ofte å varme opp kattens mat litt når de er syke, fordi det får frem lukten av maten mer. Hold pus ren Katter som er i dårlig form kan trenge hjelp med å vaske seg. At de føler seg rene hjelper også på formen. Et godt råd er å bruken en ren klut dyppet i varmt vann (og så klart vridd). Da kan du prøve å vaske pus litt der det er nødvendig. Dette kan også stimulere pus til å ønske å vaske seg litt mer selv. Skyll øyne og nese om nødvendig Dersom øynene og nesen renner mye kan katten bli ekstra tett og sår. Øynene kan du skylle med vanlig øyeskyllevann/natriumklorid (varm det gjerne litt så det er ca. kroppstemperert da det er mer behagelig). Det samme kan du bruke i snuten for å skylle den. Har du en pæresprøyte kan du bruke dette, men om katten blir veldig ubekvem og redd bør du heller få en dyrlege til å gjøre det. Det står også tips om å damp for å åpne luftveiene i første symptom øverst i innlegget. Når du skal tørke vekk verk, pass på å bruk en myk, varm og fuktig bomullsdott eller klut og tørk forsiktig. Kilde: PetMD.com
Lagre
Comments