top of page

Kommersiell kattemat

Siden det er så vanskelig å navigere seg frem til hva som er bra kattemat og ikke, samt at meninger er svært delte, har vi prøvd å samle en del informasjon på våre sider. Vi har vært kritiske til kildene vi har brukt, og vært nøye på at de er uavhengige og ikke tjener på å spre propaganda som ikke hjelper de som trenger det: Kattene.

På kostholdssiden vår nevnte vi at katter trenger følgende næring:

  • Minst 52-63 % animalske (!) proteiner

  • 22-36 % fett

  • 2,8-10 % eller mindre karbohydrater

  • Vi vet også at katter drikker for lite, da de fra naturen av er vant med å få dekket væskebehovet sitt via byttedyrene de spiser. Det oppnår de derimot sjelden som kjæledyr.

     

Trenger du gode råd for hva katten din burde spise? Les om kattens ernæringsbehov her.

 

Kommersiell kattemat - kattematen du får kjøpt i butikk

Kommersiell kattemat er all kattemat som markedsføres og selges i butikk, f.eks. kattematen du ser i dagligvarehandelen, dyrebutikkene, klinikkene og andre steder hvor dyremat selges. Det er blitt en kjempestor industri hvor det er vanskelig å navigere seg frem til hva som er de gode og dårlige produktene.

De siste årene har mange katteeiere fått opp øynene for at det de trodde var bra kattemat, faktisk ikke er det. En del katteeiere reagerer med sjokk og sinne når de får faktaene på bordet, og det er ikke så rart når de fleste streber etter å ta gode valg for kattene sine. De stoler på fagfolk og bruker tusenvis av kroner i året på deres anbefalinger, så kommer noen og påstår at alt det ikke er bra?

 

 

Nye familiemedlemmer
I artiklene våre om katters opphav har vi skrevet om at vi kun har hatt katter som kjæledyr siden 50-60-tallet. Før dette var katter flest fortsatt ville dyr som levde blant og rundt oss, ikke sammen med oss. Mennesker begynte å se nytten i dem da vi oppdaget at de kunne holde musebestanden på gården nede. Fra å ha vært sett på som en medhjelper, ble de etterhvert en del av hjemmet og familien vår. Det var først da at kattematindustrien oppstod. Ja, det vil si at tørrfôr og våtfôr, kattesnacks og alt dette ikke fantes før. Hva spise kattene da? Jo, sine egne byttedyr og kjøtt og fisk som vi ga dem. Du har kanskje hørt hvor høyt de eldre generasjonene skryter av hvor friske og gamle kattene deres ble?

Det er altså ikke så lenge siden katter ble en del av livene våre og derfor er det ikke rart at vi enda har mye å lære om dem.

 

En kynisk industri

De fleste katteeiere har ikke satt seg grundig inn i hva katter trenger av næring. Vi stoler blindt på at kattematen som finnes i butikkene er trygg og bra for kattene våre. Noen går i dagligvarehandelen og velger f.eks. Friskies og Whiskas, uten å ane hvor usunt og upassende det er for kattene sine. Andre følger veterinærenes råd og bruker hundrevis av kroner på såkalt "veterinærfôr" som skal forebygge og hjelpe mot det ène og andre helseproblemet. Fellesnevneren er at alle blir lurt.

Det man ikke er klar over er at all denne kattematen er produsert og sponset av en industri som tjener på at kattene ikke blir friske. Veterinærer og dyrebutikkansatte drar på kostholdskurs holdt av kattematprodusentene, og blir der overbevist om at akkurat deres produkter er verdt å selge. Produsentene plaster så produktene sine med flotte ord som "veterinærutviklet" og inngår salgsavtaler med dyreklinikker og dyrebutikker. Dette trikset tjener industrien ellevilt på. De har designet et produkt som selger godt, ikke må møte strenge krav og som kan markedsføres så langt fantasien tar dem. 

Kattematproduksjon er en business og business handler om penger - altså hva som er lønnsomt. Dessverre er det ikke lønnsomt for produsentene å lage produkter som møter kravene til hva som kan kalles bra og passende kattemat. Kvalitetskjøtt- og dyreorganer er dyrt, så produsenter sparer penger ved å heller bruke restene som er igjen etter at de beste delene av dyret er brukt til menneskemat. Det finnes faktisk ingen krav eller regler til kvaliteten på ingrediensene i kattemat. Det vil si at de animalske ingrediensene kan være forurenset eller bestå av puss, ulike infeksjoner, tumorer og kreft. I tillegg brukes enorme mengder planteingredienser for å lage tørrfôr. Vanlige ingredienser er hvete, mais, erter, poteter og soya. Dette kan også være forurenset eller preget av langvarig lagring, samt inneholde en del allergener katter kan reagere på - som insekter.


 

Svært kritikkverdig

De eneste tørrfôr er bra for er mennesker - eierne og produsentene. Vi liker at tørrfôr kan kjøpes i store sekker og er utrolig enkelt å gi. Det kan stå fremme, så katten kan forsyne seg når den vil. Men hva inneholder egentlig denne maten utover smaken som er opplyst på fremsiden? Har man litt peiling på hva katter skal spise, blir man sjokkert når man da leser innholdet.

Kommersiell kattemat sin oppskrifter lider også av mangelen på kvalitet, kjærlighet og gode intensjoner. Ansatte i disse fabrikkene jobber for minimum betaling med å koke, behandle og pakke dyremat uten å ofre dyret ditt sitt vel en tanke. Har kjærlighet noe å si? Ville du ikke heller spist mors hjemmelagde mat over smakløst, masseprodusert frossenpizza daglig?


Visste du at kattematprodusenter ikke er pliktig til:

- Å lage kattemat som dekker alle katters næringsbehov?

- Å opplyse om alt maten inneholder? 

- Å opplyse om karbohydratinnholdet?

- Å opplyse om hvor ingrediensene kommer fra?
 


 

Problemene med tørrfôr
Tørrfôr er raskt og enkelt, men enkelte fôr vil gjøre katteurinen mer alkalisk (vannbasert) som fører til krystaller, og det kan gjøre katten mer utsatt for infeksjoner. Tørrfôr inneholder vanligvis f.eks. soya, mais og hvetemel som kan øke alkaliniteten i urinen (katteurin skal være sur). Ikke minst er tørrfôr spekket av karbohydrater som kan være veldig avhengighetsgivende for katter, og gjøre at det er vanskelig å få kattene til å spise sunnere matalternativer. Men det går, så ikke gi deg! 
 

Artikkel: Hvordan tilvenne katten ny mat

Flere problemer med tørrfôr:

  • Det representerer ikke det katten ville spist i naturen.

  • Tørrfôr inneholder alt for mye karbohydrater (katter kan bare bryte ned 10% pga. mangelen på amylase).

  • Inneholder alt for lite væske.

  • Kjemiske fargestoffer og andre tilsetningsstoffer som er tilsatt maten for å gjøre den "avhengighetsgivende"

  • Er oftest laget med næringsfattige og dårlige ingredienser, gjerne av typer som ikke blir gjort til menneskemat pga. for høyt innhold tungmetaller, forurensning, antibiotika, sprøytestoffer og hormoner.

  • Proteinene kommer ofte fra planter eller annen ikke-animalsk opprinnelse.

  • Kattemat med fiskesmak inneholder mye dårlige fiskedeler som kan føre til krystaller i urinen og lede til hjerte- og nyreskader pga. tungmetaller (arsenikk, kvikksølv, kadmium).

  • De som selger disse kattematfôrene vet ikke selv hvor ingrediensene kommer fra (Kina, Vietnam, Sør-Amerika, Mexico eller resirkulerte dyrerester som også blir til biodiesel).

  • Kan være tilsatt avhengighetsgivende og kunstige stoffer.

  • Kan inneholde salmonella (fordi det ikke er strenge nok retningslinjer for hvordan man behandler ingrediensene under produksjon).

  • Har ingen fordel for tennene, heller tvert imot.

  • Kommersiell kattemat blir ikke testet for forurensning før det oppstår mange problemer (f.eks. at et dyr dør). Det finnes ingen standarder ift. kvalitetskontroll.

Ingredienser og produksjon

Kommersiell kattemat (kattemat som blir produsert, markedsført og solgt) er svært kritikkverdig. Som med mye annet er det en bransje hvor pengene ofte står mye høyere enn selve kvaliteten på produktene. Produsentene vil spare penger slik at de kan tjene mer, så dessverre brukes det ofte ingredienser av lav kvalitet for å produsere kattematen. 

Vanlige dårlige ingredienser:

  • Animalsk opprinnelse:

    • Slakteavfall, altså restene av dyr hvor alt av kvalitet allerede er plukket ut for annet formål

    • Forurenset kjøtt og dyreorganer som ikke blir brukt til menneskemat.

    • Døde dyr fra ulike industrier (dyrehager, dyr som har dødd pga. sykdom og skader, avlivede eller påkjørte dyr).

    • Ulike rester som de prosesseres for å lage ekstra ingredienser som de kan bruke som fyllstoffer for å "erstatte" mengden kjøtt.

  • Store mengder karbohydrater:

    • Plantemat som er vanskelig å bryte ned for dem: Kornsorter, mais, ris, vanlig potet

  • Unaturlige og skadelige substanser og tilsetningsstoffer.

 

Ingrediensene gjennomgår ofte koking på ekstrem høy varme slik at mye av næringen forsvinner. På etiketten kan man ofte lese at fôret er tilsatt det ene og det andre av vitaminer og mineraler, noe som faktisk ikke skulle vært nødvendig om ikke ingrediensene var ødelagte. La deg ikke lure av etiketten. Fine ord og uttrykk er ofte bare en fasade og salgstriks . 

 

I tillegg strekker kattematprodusentene seg langt for å gjøre produktene ekstra “smaklige". De tilsetter maten ulike typer tilsetningsstoffer for å forsterke lukt og oppnå ønsket konsistens og farge. Noe som også er viktig å vite er at en del av det de tilsetter kan også ha en nesten avhengighetsgivende effekt. Det er derfor mange eiere kan oppleve at det er vanskelig å avvenne katten fra ètt type fôr til noe som er sunnere og mer næringsdekkende.



Konklusjon:
Lang tid med feilernæring kan gi senproblemer og utvikling av sykdommer som vil koste deg mye hos veterinær, men også være store påkjenninger hos katten.

Sykdommer typisk relatert til feil kosthold:

  • Overvekt

  • Diabetes

  • Urinveis- og blæreproblemer (krystaller, betennelser, blokkeringer)

  • Dehydrering

  • Dårlig pelskvalitet

  • Mangelsykdommer og feilernæring

  • Fettlever

  • Kronisk nyresykdom

  • Kardiomyopati (hjertesykdom)

  • Hypertyreose (høyt stoffskifte)

  • Fôrintolleranse

  • Allergi

  • Kreft

Kattematuttrykk og hva de betyr

​Hvilke ord som er brukt på kattematetikettene kan faktisk fortelle oss mye om innholdet. I denne delen er det en del eksempler som vil forklare dette. Du har sikkert sett flere lignende "titler" på kattemat uten å ha tenkt over det. Dette viser hvor sleip kattematindustrien er. 
 

  • Enkelt kattematnavn

    • 95-100% nevnt ingrediens

    • Eksempel: “Chicken Cat Food”
       

  • Beskrivende ord som «dinner, platter, entree, nuggets, recipe» etc.

    • 25-94.9% av nevnt ingrediens

    • Eksempel: “Paw Lickin’ Chicken Cat Food Dinner”
       

  • Når “with” er i navnet

    • 3-24.9% av nevnt ingrediens

    • Eksempel: “Nature’s Evolutionary Diet with Chicken”
       

  • Når “flavor” er i navnet

    • 0-2.9% of the named ingredient

    • Only enough needs to be added for the flavor to be detected

    • Example: “Metabolic Weight Management Chicken Flavor”
       

  • Minimumskrav når navnet består av flere ingredienser det er flere ingredienser

    • “Chicken n’ Liver Cat Food” = Minst 95% kylling and lever kombinert

    • “Chicken n’ Rice Recipe” = Minst 25% kylling og ris kombinert

    • “with chicken and potatoes” = Minst 3% kylling og potet kombinert

 

Som du kan se så forandrer ordene alt. Kombinerte titler er spesielt farlig selv når «with» er med, fordi det betyr at det finnes enda mindre kjøtt i produktet. Dine hardtarbeidede penger går mest sannsynlig til dyr granola, altså næring katten ikke har bruk for. Det vil si at det meste av pengene dine ender rett i kattedoet uten å tilføye katten din noe godt.
 

Den leie sannheten er at det kan være vanskelig eller umulig å vurdere næringsverdien av kattemat bare ved å se på etiketten. La oss imidlertid se på hva som står på etiketter og hva den informasjonen gjør forteller oss. Man kan faktisk få mye info bare av hva produktet kalles, da de ofte er fulle av subtile omformuleringer.

Hvordan forstå kattematetiketter

For å kunne lese mellom linjene på kattematetiketten behøver du litt bakgrunn om hvilke reguleringer og krav som stilles til kattematprodusenten.

Visste du at kattematprodusenter IKKE er pliktig til…

- Å lage kattemat som dekker alle katters næringsbehov?

- Å opplyse om ALT maten inneholder?

- Å opplyse om karbohydratinnholdet?

- Å opplyse om hvor ingrediensene kommer fra?


 

Innhold som produsenten MÅ opplyse om:
 

  • Hva som finnes i maten:
    Som med menneskematetiketter skal kattemat vise en ingrediensliste i synkende rekkefølge ift. vekt (uten væske og fuktighet tatt i betrakning)

     

  • Garantert analyse:
    Den avslører minimumsinnholdet av råprotein og råfett, samt maksimalt innhold av fiber og væske/fuktighet. Legg merke til at produsenten ikke er pålagt å opplyse om karbohydratinnholdet. Siden katter ikke er konstruert til å spise karbohydrater er dette en av de viktigste opplysningene vi er ute etter. Det er en stor bonus om etiketten faktisk viser dette.

     

  • Andre næringsstoffer:
    Produsentene opplyser kanskje om innholdet av aske, magnesium, omega-3 og taurin, men dette er ikke påkrevd.

     

  • Påstått "redusert fettinnhold":
    Hvis produktet påstår å ha lavt fettinnhold, skal de oppgi et maksimums råfett-innhold.

     

  • Fôringsveiledning:
    Etiketten skal vise et foreslått fôringsregime. Men husk å tenk på katten din før du følger det. Har du f.eks. en eldre og nokså inaktiv innekatt på 4,5 kilo vil denne katten behøve en annen mengde enn en ung og aktiv katt med samme vekt.

     

  • Kalorier:
    Det skal opplyses om kilokalorier per kilo mat "as fed" og kilokalorier per kjente måleenhet (cup, boks, godbit osv.)

     

  • Erklæring om næringsmessig tilstrekkelighet:
    Er maten "komplett" og "balansert" eller kun egnet som et supplement, og hvor hvilket livsstadige?

     


Ingredienser som er opplyst om og ikke
Hvis du sammenligner en eske frokostblanding med en tunfiskboks, vil du se den samme informasjonen; Prosentinnholdet av proteiner, fett og karbohydrater, sukker osv. ift. et daglig inntak av 2000 kalorier. Slik sett er prosentinnholdet som opplyses helt sammenlignbart, selv om matproduktene er helt forskjellige.

Men dette gjelder ikke for kattemat. Tørrfôr vil se ut til å ha høyere prosentinnhold proteiner enn f.eks. våtfôr pga. forskjellen i væskeinnhold. For å sammenligne disse to fôrtypene må du regne litt. Ja, det burde egentlig være unødvendig, men sånn er reglene. 


Hvordan regne ut innhold i tørrfôr og våtfôr
Bruk "garantert analyse"-tallene som er opplyst. De er kun et estimat av minimum- og maksimumsverdier.

 

Jeg vet. Vi burde egentlig ikke trenge å gjøre all denne matematikken for å finne ut hvordan vi skal mate kattene våre, men det er det reglene tillater. Vi kan bruke de garanterte analysetallene på boksen eller posen for å få en estimering av næringsstoffene i produktet. Det er kun en estimert verdi fordi produsentene bare gir oss begrenset informasjon med maksimums- og minimumsverdier, men husk at de er bare et estimat av innholdet og kan ha feil.

 

  • Karbohydratinnhold:
    Husk at alt som er oppgitt i prosent går ut ifra 100%, så for å regne ut karbohydratinnholdet kan du starte med 100 og subtrahere alle prosentverdiene som er oppgitt. Er ikke askeinnhold oppgitt? Gå ut ifra at tørrfôr inneholder 8 % og våtfôr ca. 2,5 - 3 % aske. Tallet som gjenstår etterpå er et estimat over mengden karbohydrater maten inneholder.


    Det finnes en kalkulator på nett (https://www.omnicalculator.com/biology/dry-matter) som du kan bruke dersom du ikke føler for å regne ut alt selv. Det er viktig å vite hvordan du regner det ut selv slik at du ikke er helt hjelpesløs når du står i kattemathyllen og skal velge.


Bedre kosthold for katter

Vi har veldig mye god informasjon om hvordan du kan ta bedre matvalg for katten din. Se de relaterte artiklene våre for å lære mer.


 

Kilder
https://www.animalmedicalcenterofchicago.com/demystifying-the-cat-diet/

https://www.nap.edu/resource/10668/cat_nutrition_final.pdf

https://www.drbasko.com/portfolio-items/truth-commercial-cat-food/

https://lifeandcats.com/understanding-cat-food-labels/

http://www.apetcenter.com/wp-content/uploads/2016/11/Deciphering-Food-Labels.pdf 

https://www.documentarymania.com/player.php?title=Pet%20Fooled&fbclid=IwAR3W5gZuVVRz9i9b3SoYhfMhCY2t6L5TSBgmO88QM-JqQe6B4Gh97IKu4ls

https://feline-nutrition.org/health/species-inappropriate-the-dangers-of-dry-food

https://feline-nutrition.org/answers/answers-what-dry-food-does-to-your-cats-teeth 

https://www.omnicalculator.com/biology/dry-matter 

https://www.petmd.com/cat/nutrition/do-cats-need-high-protein-cat-food

"Veterinærfôr"

Kanskje du som oss har brukt utallige tusenlapper oppgjennom tiden på å sverge til veterinærfôr i håp og forsøk på å gi katten din det beste, samtidig som å forebygge/behandle helseproblemer. Hadde det bare vært så enkelt. Her kommer kontroversene mange ikke er lydhøre for, men leser du hele kapittelet om katteernæring vil det gi mening. Vi har selv sverget kattene til veterinærfôr i mange år, til vi begynte å studere katteernæring fra tunge og uavhengige/usponsede kilder. Det har gitt enorme helsefordeler for kattene våre!

Problemet med "spesialfôr" og såkalt "veterinærfôr" er at selv om de skal være designet for å ta hensyn til katters ulike tilstander, kommer man ikke unna at samtlige fôr bommer kraftig på kattenes naturlige næringsbehov, og dette bidrar ikke til å holde katten frisk. 

Visste du at de færreste veterinærer går på ernæringskurs som ikke er sponset og organisert av produsenter som deretter vil inngå salgsavtaler med dem? Både Royal Canin, Hill's, Purina Pro Plan, Specific m.fl. produsenter skolerer dyrehelsepersonell og dyrebutikkansatte til hvorfor nettopp deres fôr er "bra" og hvorfor de burde selge det. Har du noen gang vært på en veterinærklinikk hvor det ikke er utallige plakater og produkter som reklamerer for dette? Og selvfølgelig er dette lønnsomt for alle innblandet, fordi hvem stoler man mest på ift. dyrens helse? Disse kursdeltakerne er de perfekte selgerne for kattematprodusentene.

 

Stor mangel på kompetanse om katteernæring 
Som du kanskje begynner å forstå så er ikke enhver veterinær eller kattematselger ernæringsspesialist. De færreste faktisk. Og i mangel på kunnskap og vranglære bruker mange veterinærer skremselspropanda og halvsannheter for å overbevise klientene sine om å kjøpe fôret de selger. Samtidig er det gjerne enklere å selge kattemat med lokkende navn og påstander, enn å forklare hvordan man optimalt burde fôre katten. 

Hvis du ønsker å vite hvilket synspunkt veterinæren din har på ernæring, spør når de sist var på et erinæringskurs som ikke var sponset av et hunde- eller kattematfirma. Spør deretter hva de spiste til frokost, lunsj og middag. Var det det samme kjøpte (ikke hjemmelagde) måltidet til hver tid?

Mange veterinærer vil si at "råfôring er farlig" og "hjemmelagde måltider vil mangle vitaminer og mineraler". Men hvis leser du kattematetikken godt og forstår du virkelig det som står der? Det meste - om ikke alle av mineralene og vitaminene er syntetiske (laget av kjemikalier) og har blitt tilsatt pga. overkoking og prossessering av ingredienser. I tillegg, husk at dyrehelsepersonell samtidig ikke nøler med å selge deg tørrfôr som de mener katten skal leve på hele livet (som vi vet er typisk årsak til blære- og nyreproblemer).​

Så hvem skal du stole på? Sunn fornuft eller markedsføringstriks? Har du noen gang tenkt på alternativer til kommersiell kattemat?


Eksempler på hvordan veterinærfôr er upassende:

 

  • De aller fleste er spekket full av planteproteiner i stedet for animalske proteinkilder, noe som gjør dem mer tungfordøyelige og svært fulle av karbohydrater.

  • Såkalte spesialfôr inneholder mange ingredienser som er hensynsløst og skadelig mht. diagnosen de egentlig skal hjelpe mot, som nyrefôr med overprosessert fiskeingredienser og diabetesfôr fullt av karbohydrater.

  • Fôret er vanligvis veldig prosessert, så det meste av næringsinnhold er syntetisk tilsatt.

Relaterte artikler

bottom of page