Brunst, drektighet og fødsel
Som redningsorganisasjon anbefaler vi alle å kastrere kattene sine, fordi det er så mange hjemløse katter som trenger hjem. Kastrering forebygger dessuten lidelser og hindrer flere potensielle hjemløse å bli født. Les mer om kastrering her
Brunst
Hunnkatten kan komme i brunst flere ganger i året dersom hun ikke er kastrert. Hvor ofte varierer, men det er slettes ikke uvanlig at katten har brunst flere ganger i måneden.
Du merker at katten er i brunst når katten er svært urolig, remjer, vil mye ut og er ekstra kosete. Ofte kan du også se at de løfter på rumpa og gjør seg "klare" for parring.
Hunnkatter får eggløsning når de parres eller stimuleres, derfor kan de også bli drektig på nytt dersom de parres i tredje svangerskapsuke og få enda nytt kull. Kattunger kan ha ulike fedre, selv om de er fra samme kullet.
Drektighet
Katten går vanligvis drektig i 57-69 dager, men lengden varierer mellom raser og antall kattunger i kullet. En katt med mange kattunger kan føde noe tidligere enn en med få. Rasekatter har ofte litt lengre svangerskap.
Tegn på at katten er drektig:
-
Spenene forandrer form og farge. Dette skjer allerede ved 2.-3. uke. Spenene som var bleke blir større, fastere og rosa.
-
Økt bukomfang. I første omgang blir magen veldig rundt.
-
Ved slutten av svangerskapet synker livmoren ned og katten får "pæreformet" mage. Er du heldig kan du kjenne spark, men vær forsiktig. Kun veterinærer skal kjenne tydelig på en drektig katts mage, fordi de har svært tynn bukvegg.
Ultralyd
Ved ultralyd kan veterinæren undersøke om katten er drektig og om fostrene lever. Ultralyd kan brukes fra katten er 18 dager på vei.
Røntgen
Veterinæren kan også påvise drektighet ved å bruke røntgen, men bare når katten er over 40 dager på vei. Det er fordi knoklene må mineraliseres først og det skjer i siste halvdel av svangerskapet.
Ernæring
Katten begynner å bygge opp energilageret sitt i starten av drektigheten. Hun bør få et kvalitetsfôr som er beregnet på drektige katter eller kattunger. F.eks: Royal Canin har et fôr som heter "Mother and babycat". Mengden katten spiser vil øke utover svangerskapet og hun må ha fôr tilgjengelig både under og etter drektigheten.
Komplikasjoner under drektigheten
Fosterdød
Fostre som dør før mineralisering absorberes av kroppen og vil ikke fødes ut. Fostre som derimot dør etter mineralisering kan bli født samtidig som evt. levende kattunger.
Årsaker til fosterdød:
-
Uheldige genkombinasjoner, kromosomfeil eller miljømessig påvirkning
-
Ernæringsmessig uballanse (kan også gi svake, levende kattunger)
-
Infeksjoner (kan også gi lite levedyktige kattunger)
-
Blødninger pga. at morkaken løsnes (kan avbryte svangerskap)
Uterustorsjon
Vridning av livmoren kan oppstå i den siste delen av drektigheten eller
i forbindelse med fødselen. Det kan skje med hele livmoren, et horn eller deler
av et horn. Under vridningen vil ikke blodet komme frem til det gjeldende området og
graden av sirkulasjonsforstyrrelser avgjør om vridningen kan rettes kirurgisk og drektigheten fortsette, eller om katten bør kastreres.
Fødsel
Når fødselen nærmer seg vil katten bli roligere enn tidligere, men hun kan også bli litt rastløs og foretrekke å sitte fremfor å ligge pga. den store magen. Hun vil trekke seg til fredligere og mørkere steder for å finne seg et sted å føde. Gjør gjerne klar en fødekasse på minst 45x30x25 cm som katten kan venne seg på i god tid før fødselen. Fyll den med pledd og avispapir. Tillitsfulle katter kan bli ekstra kontaktsøkende før fødselen og ønske å ha noen ved seg under forløsningen. 1-2 personer er nok da pusen ikke må bli stresset. Ingen andre dyr bør være tilstede.
1) Blokkingstadiet
Fødekanalen oppmyknes og få dager før fødselen er kjønnsåpningen stor og hoven. Temperaturen hos de fleste katter synker ca. 1 grad og stiger først mot slutten av
blokkingsstadiet. Katten blir urolig og kan få ofte på do uten at det kommer noe, hopper inn i fødekassen og krafser, for så hoppe ut igjen. Matlysten varierer. Dette stadiet av fødselen varer vanligvis i 6-12 timer, men kan også vare kortere eller lengre.
2) Utpressingsstadiet
Katten får pressveer, og ”vannet går”. Væsken er vanligvis luktfri og ser ut som vann. Noen ganger kan det være grønnaktig i fargen, som også er normalt.
Den første kattungen fødes etter 3-4 pressveer og vanligvis fort. Men noen ganger kan det ta 30-60 minutter før den første kattungen kommer. Etter hver kattunge blir født biter mor hull på fostersekken, slikker kattungen ren og biter over navlestrengen.
Dersom du må hjelpe:
Du kan klippe navlestrengen med en sløv saks eller neglene dine. OBS: Ikke dra i navleområdet, da kan katten få navlebrokk! Hvis det blør kan du knyte en kokt bomullstråd ca. 1 cm. fra navlen.
Resten av kattungene vil fødes i ulike intervaller på 5-60 minutter hver. Fødselen tar som regel 2-6 timer. Noen katter kan få en pause i fødselen og ikke få nye pressveer før 12-24 timer. Da kan hun oppføre seg helt som at fødselen er over, selv om den ikke er det. Men hvis mor har pressveer uten å klare å føde flere kattunger iløpet av to-tre timer, må du ringe dyrlegevakta.
Har kattemor blitt befruktet mens hun allerede var gravid, kan hun også føde et nytt kull kattunger tidlig etter den første fødselen.
3) Etterbyrdstadiet
Etter at hver kattunge har kommet eller etter alle er født, presser kattemor ut fostersekkene og morkakene. Disse spiser hun vanligvis opp.
Gi gjerne kattemor en eggeplomme etter fødselen, da det vil gi henne en næringsboost. Det er også kjempeviktig at det er rolig rundt henne slik at hun kan ta seg av kattungene og slappe av etter fødselen.
Fødselskomplikasjoner
I sjeldne tilfeller kan det oppstå problemer under kattefødsler. Dersom katten ikke har noemal kroppstemperatur, ikke får pressveer, vannet ikke går eller hun ikke klarer å fullføre fødselen, burde du ringe veterinær.
Ring veterinær hvis:
-
Morkaken løsner. Katten har mørkerødt utflod uten at noen kattunge kommer. Dersom kattemor ikke får hjelp fort vil kattungen dø innen få timer.
-
Kattemor har pressveer i 2-3 timer uten at det kommer noen kattunge. Da kan kattungen vær for stor, sitte fast i fødekanalen, være misfannet eller flere kattunger prøver å komme ut samtidig.
-
Kattemor blir utslitt av pressveene. Kattungene kan dø!
Keisersnitt
Hvis fødselen stopper eller kattungene ikke kommer ut på normalt vi, kan det være nødvendig med keisersnitt. Det er et bukinngrep som vanligvis er helt udramatisk.
Dersom kattungene ikke kommer ut på normal måte, må det et keisersnitt til. Et keisersnitt er et bukinngrep, med de risikoer det måtte innebære. I de aller fleste tilfeller viser det seg å være en ukomplisert affære.
De nyfødte kattungene bør vies stor oppmerksomhet. Ved en normal fødsel vil fosteret bli presset ut gjennom en trang fødselskanal og vil utsettes for et kraftig trykk over hjerte/lungeområde. Ved keisersnitt får det ikke den massasjen gjennom føds
elsveiene. Den nyfødte må derfor masseres godt og kraftig for å få lungene i funksjon. Det er viktig å ikke gi opp, selv om kattungen ikke puster med en gang.
Varme er viktig for de nyfødte. De bør legges i en eske med varmelaken eller varmeflaske (for eksempel gummihansker fylt med vann), som er dekket med et teppe. Det anbefales at det ikke går mer enn maks 2-3 timer før de får i seg næring. Det er viktig at et første kattungen får i seg av mat er råmelk. Råmelken inneholder antistoffer som er viktige. Di
sse antistoffene reduseres gradvis, slik at den første melka er viktig.
Det er viktig at katten i forbindelse med en fødsel får i seg lett omsettelig energi, f.eks Hills a/d.
Uvillighet til å ta seg av ungene
Enkelte katter viser liten interesse for å ta seg av ungene, mens andre rett og slett kan være ondskapsfulle og prøve å skade dem. Årsaken kan være rent psykisk, iblant forårsaket av stress eller overraskelse ved å finne ungene hos seg etter keisersnitt, etter en lang og smertefull fødsel, eller det skyldes sykdom. Problemet forekommer oftere hos førstegangsfødende enn hos katter som tidligere har hatt unger. Det er i disse tilfellene viktig å la katten få ro. Man kan også sette en FeliWay diffuser i stikkontakten, et beroligende feromon som nedsetter stress hos katter. Det er oppgitt at behandling med progesteron kan ha effekt hos enkelte katter.
Nyfødte/unge kattunger
Kattunger fødes blinde og døve. De første ukene dreier livet seg om å spise og sove. Lukt- og følesansen er godt utviklet fra starten av, slik at ungen kan finne patten. Temperaturreguleringen er dårlig utviklet hos en nyfødt kattunge, så det er viktig at rommet hvor ungene er, holder en jevn temperatur, ca. 25-30 grader. Underlaget i kassen må til alle tider være tørt, da fuktighet nedkjøler ungene.
Ungene er avhengig av at kattemor stimulerer dem slik at de kan tisse og ha avføring den før
ste uka. Gjør ikke kattemor det, må man hjelpe til. En bomullsdott fuktes med parafin eller vann, og det masseres forsiktig fra navleområdet og bak mot endetarmen til urin og avføring kommer. Fra 2 til 3 ukers alder begynner øregangene å utvikle seg, og hørselen kommer. Øynene vil også åpne seg. Skjerm ungene for sterkt lys like etter at de har åpnet øynene, da de ser forholdsvis dårlig. De vil stadig bevege seg mer og mer. Det er viktig med menneskelig
kontakt i korte perioder, flere ganger om dagen.
Kilde: http://www.namsen-dyrehospital.no/uploads/attachment/6/drektighet-og-fdsel-hos-katt.pdf