Bli fosterhjem
FOSTRE ÈN KATT - REDD TO
Er du fosterhjem for èn katt hjelper du to liv - både katten du passer for oss og du frigir plass hos oss. Fosterhjem er altså avgjørende for hvor mange katter vi kan hjelpe, da vi ikke kan huse alle selv. Det er mange flere enn vi har plass til som trenger vår hjelp.
Er du allerede fosterhjem for oss? Trykk her for å komme til infosidene.
Hva er et fosterhjem?
Et fosterhjem er et midlertidig hjem for noen som ikke har et permanent sted å bo. Målet er til slutt at katten blir adoptert og får livsvarige eiere. Alt som skjer frem til den dagen handler om å ta vare på, bli kjent med, behandle, kanskje sosialisere og forberede katten på et nytt og bedre liv.
For mange katter er fosterhjem deres første erfaring med å leve sammen med mennesker, eller starten på et nytt og bedre liv. Kattene våre kommer fra utallige ulike bakgrunner. De kan f.eks. ha vært født ute og vært hjemløse hele livet, blitt fraflyttet eller dumpet, blitt neglisjert eller mishandlet, unødvendig sendt til avliving eller blitt funnet syke eller skadde. Situasjonene er individuelle, men til felles har kattene at de var i nød og trengte hjelp. Det er derfor lite som er mer givende enn å kunne ta vare på noen som er blitt sviktet, og takknemligeheten du får i gjengjeld kan ikke sammenlignes med noe annet du har opplevd i livet.
Alle dyr vi hjelper trenger et sted å bo fra de blir reddet/tatt inn av oss og til et egnet og varig hjem er valgt gjennom adopsjon. I mellomtiden er organisasjonen dyrenes eier og har det økonomiske ansvaret. Fosterhjem er en forlengelse av organisasjonens "armer", slik at vi har kapasitet til å hjelpe flere liv. Ofte er rett og slett et ekstra fosterhjem forskjellen på liv eller død.
Hvorfor trenger vi fosterhjem?
Vi har aldri nok plass til alle som trenger hjelp
Noe av det verste vi vet er å måtte si nei, og det handler oftest om plassmangel, for lite tid og/eller penger. Fosterhjem utvider derfor kapasiteten vår betydelig. Om du så bare tar én katt, er det ett ekstra liv spart. Har du plass til flere, er det enda flere spart! Om akkurat du melder deg som fosterhjem kan være forskjellen på liv eller død.
En god, ny start i et godt miljø
Mange fosterforeldre blir kattenes første opplevelse av godhet. Kattene kommer i fra mange ulike bakgrunner og liv. Noen av de vi redder har ikke engang hatt menneskekontakt før, mens andre har blitt sviktet av mennesker på et tidspunkt eller hatt gode hjem hele livet. Alle trenger uansett trygghet og positive opplevelser, noe fosterhjem vil bidra stort med.
Ikke alle katter passer i brakkene
Vi har bare to-tre brakker, og her bor som regel de kattene som vi ikke har funnet egnet fosterhjem til eller som venter på at det riktige skal dukke opp. Kattene som bor der må kunne trives sammen med andre katter og ikke være de aller mest folkekjære kattene, da brakkene ikke er bemannet hele døgnet. Noen katter trenger også ekstra tilsyn mht. behandling av sykdom eller skader, eller trenger mer sosialisering enn de vil få i ei brakke. Vi ønsker at de fleste katter heller får bo i fosterhjem frem til de blir adoptert, da det minner mye mer om vanlige hjem og kan gjøre det raskere å bli kjent med dem, som igjen kan få fortgang på adopsjonsprosessen.
Lærerikt
Det er utrolig lærerikt å være fosterhjem. Sannsynligvis vil du åpne øynene dine for mye du ikke var klar over ved katter. Det er veldig spennende og opplysende.
Endre dårlige holdninger
Det er ingen nyhet at mange menneskers har svært dårlige holdninger til katter. Dette sees spesielt hos de eldre generasjonene, men også blant alle aldersgrupper. Årsaken er ofte miljøpreget og handler om mangel på kunnskap. Ved å være fosterhjem kan ringvirkningene være store. Mange går gjennom livet uten å noen gang ha visst at det finnes hjemløse katter eller være klar over hvor dårlige katter blir behandlet, men når de får høre om det blir de berørt og begynner å bry seg. Du kan rett og slett bidra til at katter får bedre status i samfunnet! Mange som er fosterhjem inspirerer flere til å melde seg som frivillig eller adoptere.
Sosialisering og nye erfaringer
Det er veldig spesielt å være ansvarlig for noen som ikke kan gi deg så mye tilbake, forutenom selskap og evt. kos og kjærlighet. Det er så hyggelig å komme hjem til noen som venter på deg og vite at man gjør en god gjerning samtidig. Kanskje har du dyr fra før av som også kan være til hjelp eller ha utbytte av en fosterkatt. En svært tam katt eller hund kan være veldig hjelpsom og betryggende for en sky katt. For barn er også samvær med dyr veldig viktig for å lære å ta hensyn til og ha omsorg for andre, og færre blir allergiske som voksne om de har dyr rundt seg fra de er små.
Hvilke katter kan fostres?
Kattene som trenger fosterhjem er fra alle slags bakgrunner, i alle aldre og gemytt. Når du fyller inn skjemaet nederst på siden, gir det oss den nødvendige informasjonen vi behøver for å vurdere hvilken katt som passer best hos deg.
-
Voksne katter (over 1 år):
Katter over 12 mnd. som er friske og ikke behøver annet enn rutinebehandling (helsesjekk, parasittkur, pelsstell, grunnvaksinering, ID-merking og kastrering), er vanligvis adopsjonsklare etter 4 uker - 12 uker. Det er derfor ønskelig at du ikke fostrer mye kortere enn denne tidsrammen. Dersom katten(e) behøver mer behandling enn dette kan de behøve lenger tid i fosterhjem. Det er aldri noen garanti eller regel for at katter blir adoptert så fort de er erklært adopsjonsklare. Vi trenger også nok tid til å bli godt kjent med kattene (via fosterforeldres innsats), slik at vi kan matche dem best mulig med riktig folk.
-
Katter som trenger sosialisering/temming:
Vi har et stort hjerte for katter som er uønsket av mange og en stor del av disse er de engstelige og ville kattene. De har også livets rett og når de har fått helsehjelpen de trenger, skal vi prøve å sosialisere dem. Dette er en spennende og givende oppgave for mange fosterhjem. De som er åpne for å prøve får selvfølgelig god informasjon og veiledning. Sosialisering kan ta lang tid, så det er mest aktuelt for de som kan stille i flere måneder eller på foreløpig ubestemt tid/til adopsjon.
-
Kattunger katter (under 1 år):
Det er sjelden vi får inn kattunger som trenger fosterhjem alene. Oftest kommer de inn med mødrene sine og skal bo med dem til de er minst 12 uker, så blir de adoptert så fort at de ikke trenger å fostres etterpå. Men noen ganger får vi inn kattunger som er store nok til å klare seg uten moren sin og de kan også trenge litt stell eller sosialisering før adopsjon.
-
Kattemor med kattunger:
Noen ganger trenger vi fosterhjem som kan fostre kattefamilier. Kattemødre trenger et eget rom - særlig om fosterhjemmet har andre dyr, fordi de trenger ro og å føle at det er trygt å føde og oppfostre barna sine. De liker ikke andre dyr i denne perioden. Kattunger å bo med mor i minst 12 uker. På denne tiden skal de få ormkurer, to vaksiner og chip. Kattemor får det samme og bli kastrert etter kattungene flytter, og så blir hun også adopsjonsklar. Man må derfor kunne fostre kattefamilier i minst 12 uker, men gjerne litt mer for kattermors skyld.
Usikker på om du kan være fosterhjem? Se her!
"Jeg har ikke plass."
Mange tror at de har alt for liten plass til å kunne huse en katt, men dette skal litt til. Du trenger ikke å ha en leilighet med mange rom eller et stort hus og hage. Alt du trenger er viljen til å legge ting litt tilrette for at en firbeint hjemløs skal kunne bo hos deg en periode. Dersom du har et ekstra soverom eller kontor å avse er det kjekt, men ikke alltid nødvendig. Mange katter starter sin første tid på et bad og så lett kan man redde et liv.
"Jeg bor i (f.eks) blokk og har ikke trygge utemuligheter."
Det spiller INGEN rolle! Fosterkattene skal ikke være utendørs uansett. De skal kun være inne med mindre du har sikret verandaen din med kattenetting og/eller har bygd en sikret luftegård (ikke et krav.)
"Jeg kommer til å knytte meg til katten."
Ja, det kan det hende du gjør. Men det er ikke en dum ting. Det du må huske som fosterhjem er at du er en hjelper. Du hjelper til å redde et liv som kanskje ellers ikke kunne fått hjelp. Du gir katten en god ny start, kanskje lærer den å stole mer på mennesker eller hjelper den å bli frisk, og du må mest sannsynlig ikke ta farvel fordi den dør, men fordi den blir adoptert av et godt og varig hjem. Selv om det kan være trist å ta farvel vet du at du har gjort en kjempegjerning og om du har muligheten til å fostre igjen kan du fortsette å redde og forandre liv.
"Jeg har allerede dyr og de vil ikke tolerere en ny katt - særlig ikke en voksen."
Det spiller INGEN rolle om du har dyr fra før av, så lenge du har et separat rom fosterkatten kan være på. Dyrene du har fra før av må ikke ha tilgang på absolutt alle rom til enhver tid, vel? At de lukter eller merker at det er en annen katt der gjør ingenting. Det venner de seg til. Du kan ta ekstra hensyn til dyrene dine ved å vaske hendene dine etter du har vært sammen med fosterkatten for å fjerne lukten og unngå at de ser hverandre. Du kan også bruke Feliway-diffuser - et feromonprodukt eller lignende som også kan hjelpe katter å slappe mer av. Mange tusen mennesker fosterhjem i Norge selv om de har dyr fra før av og både våre fosterhjem og vi selv har erfart at dyrene våre blir vant med å ha gjester. Til slutt bryr de seg ikke merkbart så lenge man tar litt hensyn.
"Jeg har ikke råd til å ta vare på en katt."
Vel, denne er i hvertfall enkel å fikse. Du trenger ikke å tenke på det. Katten er vårt ansvar økonomisk sett. Er det noe som helst du vil bidra med på den siden er det helt frivillig. Vi har alt katten trenger og står for dyrlegeregningene.
"Jeg kan ikke ha katten så lenge."
Det er nettopp et midlertidig hjem et fosterhjem er. En mellomstasjon før katten blir adoptert og får et permanent hjem. Du kan enten fostre på ubestemt tid eller oppgi en periode som passer deg. Aller mest har vi behov for de som kan ha katten i flere måneder, da flytting hit og dit er en stor påkjenning for katten og det er også mye jobb for oss. Katter kan bruke flere uker på å bli husvarme, så noen dager eller et par uker er sjeldent like nyttig som 2+ måneder.
"Jeg er redd for at fosterkatten kan smitte mine dyr med noe."
Så lenge du bruker helt enkle hygieneregler som å vaske hendene eller bytte ei skjorte før du tar på dyrene som holdes separet, utgjør det masse. Det er lite som er ekstremt smittsomt. Kjenner vi til dette på forhånd så unngår vi å plassere slike katter hos noen som har dyr fra før av. Skulle fosterkatten bli syk så kan man enkelt vaske rommet med antibakterielle midler etterpå. Du vil få god innføring dersom det skulle være noen spesielle hensyn som må taes. Det vi anbefaler er imidlertidig at du har tatt stivkrampesprøyte innen de siste ti årene. Mange glemmer å fornye denne etter de fikk første dose på barneskolen.
"Du regner med noen andre stiller opp, så du slipper."
Dette er en veldig skadelig tanke, fordi blant alle som kanskje kommenterer eller liker et innlegg om å fostre, er det vanligvis ingen eller kanskje bare én person som melder seg til å stille opp. Vi trenger dessuten ulike typer fosterhjem da ikke enhver katt passer i ethvert miljø. Ta ikke for gitt at noen kommer til å hjelpe om ikke du gjør det. Det er alltid mangel på fosterhjem hos organisasjoner.
"Jeg er allerede fosterhjem for en annen katt."
Så bra! Kan denne katten kanskje trives med en fosterkatt til? Det er ofte en stor berikelse for dem. Du må bare holde dem separert i starten, sørge for at begge har vært til veterinær for kastrerting, vaksiner og fått ormekur og evt. annen nødvendig behandling. Ikke minst er det helt avgjørende at kattene blir introdusert riktig. Du vil få veiledning av oss.
Noen grunnkrav for å bli fosterhjem for oss
-
Du må være over 20 år.
-
Du bor i Trøndelag. Det er ekstra ønskelig med fosterhjem i Trondheim, Orkland, Stjørdal og Heim kommune, men andre deler av Trøndelag kan være aktuelt om du kjører. Ta gjerne kontakt og spør oss.
-
Du er pålitelig, ansvarlig, oppegående, seriøs, glad i dyr, og har et stort ønske om å hjelpe.
-
Du kan sørge for at katten får daglig stell og tilsyn.
-
Fyll inn og send oss et fosterhjemskjema, så ser vi hva du kan bidra med! Skjemaet finner du lengre ned på siden.